Létrehozva: 2022.08.19.
Módosítva: 2022.08.19.

Húsz helyszínen több száz program vár mától három napon át

Monumentális tűz és fények játéka, meghökkentő manőverek az Air Show-n, gyerekparadicsom a Városligetben. Magyarország egységét, az államalapítást szimbolizáló, különleges programokból válogathatunk Szent István ünnepén. Változik a közlekedési rend és a boltok nyitvatartása is az ünnepre tekintettel.

A hagyományok fontosak, magyarként büszkék lehetünk múltunkra, ezer éves államiságunkra. Ezt érdemes megünnepelni, egyben feltöltődni és kikapcsolódni. A Szent István Napi programok már meg is kezdődtek, Budapesten a „varázs” egészen vasárnapig tart. A megszokott programok mellett igazi csemegéket is találhatunk. A Parlamentben idén is ingyenesen megtekinthető a Szent Korona, az Antall József rakpartnál látható az 1927-ben épült Pannónia Hajó, amely a dunai hajózás békebeli idejének hangulatát idézi, a Tabánban pedig minden este a rock nagy öregjei koncerteznek. 

 

Elkápráztató légiparádé a Duna fölött

A Magyar Honvédség légiparádéján, ami augusztus 20-án délelőtt 9 órakor kezdődik, minden olyan gépet látni majd, amely magyar felségjelet visel. Felsorakoznak a Gripenek, a 145-ös helikopterek, az M-17 és M-24-es helikopterek, a kiképző és szállító gépek is. Mindemellett az ejtőernyős válogatott is megmutatja, hogyan képesek a lehető legkisebb felületen földet érni, legyen az a Duna partja, vagy egy adott pont a Dunán.

 

Rendhagyó produkciókkal jön a 4. Budaörsi Airshow 

Igazi programkavalkád várja a repülés szerelmeseit augusztus 21-én a Budaörsi Repülőtéren 9:00-19:00 között. Az Airshow különlegességeként a Beech Expeditor is felbukkan az égen, és a repülőtér felett alacsonyan áthúz egy Boeing 737-800-as. A rendezvényre a belépés ingyenes, az Etele térről díjmentes különjárat is indul. 

Fotó: MTI

Megkóstolható az ország tortája

Ma nyit a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazár előtt, ahol Magyarország Tortája mellett a Szent István-napi kenyér is bemutatkozik. Emellett a magyarok lakta különböző tájegységek ételeit, különlegességeit kóstolgathatjuk.

Fotó: Illyés Tibor

Koncertezik a Mandoki Soulmates 

Ma, augusztus 19-én este 19 órakor kezdődik a Szentháromság téren a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates 30 éves jubileumi koncertje. Az érdeklődők találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Randy Brecker, Till Brönner vagy Tony Carey. A koncert ingyenes.

 

Megtekinthető az Aranyvonat
A Parlament közelében, az Alkotmány utcában lévő Aranyvonat kiállításon megcsodálhatjuk azt az impozáns kocsiszerelvényt, amely 1938-ban Szent István király 900. évfordulójára készült nemzeti kincsünk.

Fotó: Havran Zoltán

Csárdafesztivál a Vörösmarty téren
A Csárdafesztiválon a Vörösmarty téren különleges gasztronómiai élményekben lehet részünk, amelyet színes zenei kínálat egészít ki.

Varázsliget a gyerekeknek

A Vajdahunyad várának közelében Varázsliget lesz, ahol gyerekprogramok, mesekiállítás, herceg- és hercegnőképző programok, óriás cirkusz és még sok meglepetés várja a kicsiket.

Szabadrét Fesztivál

A piknik hangulatú Szabadrét Fesztivál elsősorban a fiatalok közkedvelt programja, ahol elektronikus zenével és nagyszerű hangulattal várják az érdeklődőket 19-én délután 16 órától 20-án este 23 óráig a Műegyetem előtt. 

Utcazene Fesztivál

Az ország egyik legnagyobb ingyenesen látogatható zenei rendezvénye a népszerű Utcazene Fesztivál a Szabadság téren, ahol a széleskörű zenei kínálat mellett Food Truck Show is várja az érdeklődőket, tehát gasztronómiai élvezetekből sem lesz hiány.

 

Szent István Nap – RETRO TABÁN koncertek

A Szent István Napi programokhoz a tavalyi évben csatlakozott a RETRO TABÁN programsorozat, amely idén is 4 napon keresztül augusztus 18. és 21. között tart.

A legendás helyszínen közel 50 éve volt az első május 1-hez kapcsolódó szabadtéri koncert, amely a rendszerváltozás utáni néhány év szünetet követően ismét méltó helyére került a hazai koncert helyszínek palettáján.

Az idei RETRO Tabán programjában a koncertek mellett, mindenképpen érdemes lesz megtekinteni a helyszínen a korabeli és rendszerváltás utáni koncerteket megörökítő szabadtéri fotókiállítást. A 12 totemoszlopon közel 50 archív kép látható, amely egy izgalmas időutazás fiataloknak és az idősebbeknek is egyaránt.

2022.08.19. péntek

18:00 Back II Black

19:00 Hevesi Tamás

20:00 Szikora Róbert és az R-Go

 

2022.08.20. szombat

17:00 Abaházi RT

18:00 Török Ádám és a Mini

19:00 P.Mobil vendég: Tunyogi Bernadett

 

2022.08.21 vasárnap

18:00 Takáts Tamás Blues Band

19:00 Dinamit

20:00 EDDA Művek

 

Lehengerlő tűzijáték show zárja az estét holnap

Az idei tűzijáték show augusztus 20-án este 9 órai kezdettel a tavaly nagy sikert aratott, történetmesélő narratívát emeli magasabb szintre: ezúttal a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év krónikáját jeleníti meg, kiemelve a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára. A produkció emlékeztet arra a csodára, hogy annyi nehézség ellenére is sikerült a magyarságnak megmaradni Európa szívében, ez pedig a magyar nemzet stabil értékeinek és a Szent István-i keresztény kultúra erős gyökereinek köszönhető.

Fotó: Máthé Zoltán

Akadálymentesek lesznek a rendezvények

Az ünnepség helyszíne a Nyugati tér és a Kossuth tér között közlekedő alacsony padlós 70-es és 78-as trolibusszal, valamint a 15-ös busszal közelíthető meg. A kerekesszékes vendégeknek fenntartott hely a Kossuth téren az Andrássy Gyula lovas szobor és a Parlament épülete között lesz, valamint ülőhelyek és speciális mellékhelyiségek is a mozgáskorlátozottak rendelkezésre állnak majd. A kormány még 2017-ben írt alá együttműködési megállapodást a legnagyobb fogyatékosügyi szervezetekkel. Ebben vállalta, hogy a nemzeti ünnepeken – március 15-én, október 23-án és augusztus 20-án – a fogyatékossággal élőknek is biztosítja az ünneplés lehetőségét.

 

Vigyázzunk a háziállatokra!

Országszerte több, mint 150 MOL benzinkúton érhető el olyan chip-leolvasó, amellyel a megszökött és kóbor kutyákat tudják beazonosítani és visszajuttatni a gazdiknak. A kutak a Vigyél Haza Alapítvánnyal együttműködésben segítenek azokon a négylábúakon, amik, megriadva az ünnepi hangoktól és fényektől, esetleg elkóborolnak.

Az üzletek nyitvatartási rendje

Ma minden üzlet a pénteki nyitvatartási rend szerint fogadja a vásárlókat, de figyelem! Augusztus 20-án szombaton csak a benzinkutak, virágboltok és éjjelnappali közértek lesznek nyitva! Vasárnap megint a szokásos vasárnapi nyitvatartási rend szerint vásárolhatunk. 

Ilyen lesz az időjárás

Ma a koponyeg.hu előrejelzése szerint többórás napsütésre számíthatunk, majd a Dunántúlon megnövekszik a gomolyfelhőzet, néhol zivatar is lehetséges. A hőmérséklet 30 és 41 (!) fok között alakul, főként délkeleten lesz hőség. Késő estétől megerősödik az északnyugati szél.

Augusztus 20-án csökken a  hőség, 24-33 fokra melegszik a levegő és nem lesz zavartalan a napsütés, ami nem rossz hír azoknak, akik a városi programokon vesznek részt. Megélénkül és erős lesz viszont az északnyugati szél, reméljük, ez nem lesz akadálya a tűzijáték megtartásának.

Vasárnap szórványosan várható zápor, zivatar és tovább csökken a hőmérséklet, a legtöbb helyen megszűnik a hőség. 

Tájékozódj, mielőtt elindulsz!

A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs június óta rendszeresen ülésezik és ellenőrzi a Szent István-napi ünnepségsorozattal kapcsolatos teendőket és fejleményeket. A mai napon az operatív törzs keretein belül létrejött egy kimondottan az időjárással foglalkozó munkacsoport, mely folyamatosan figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről. Bármilyen, a programokban bekövetkező esetleges változásról vagy az időjárással kapcsolatos intézkedésekről a közvéleményt azonnal tájékoztatják. Tisztelettel kérnek minden érdeklődőt, hogy mielőtt útnak indulna, tájékozódjon az aktuális információkról.

 

Forgalomkorlátozások az ünnep miatt Budapesten

Lezárják a budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és Margit híd között mától:

– augusztus 22-én reggel 6:00-ig,

– augusztus 22-e és 25-e között minden éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között.

·Lezárják a pesti alsó rakpartot a Lánchíd és Közraktár utca között:

– augusztus 19-ig minden éjszaka,

– augusztus 22-én éjszaka 22:00 és másnap reggel 6:00 között,

– augusztus 19-e 20:00-tól augusztus 22-én 6:00-ig folyamatosan.

·Lezárják a budavári ünnepi rendezvény miatt:

– a Tárnok utcát végig (a Dísz tér felől nem lehet behajtani a Vár területére)

– a Lánchíd utcát augusztus 22-ig 6:00–22:00-ig.

·Lezárják az Andrássy utat a Kodály köröndnél ma éjszaka 10-től hajnal 04:00-ig.

Változik a közösségi közlekedés is

·Rövidített útvonalon jár a 16A, a 116-os és a 916-os autóbusz a budai Várban:

– augusztus 22-ig egész nap a Széll Kálmán tér és a Fény utcai piac felől csak a Szentháromság térig,

– augusztus 19-20-21-én a Bécsi kapu térig lehet utazni.

– A 16-os autóbusz augusztus 22-ig módosított útvonalon, a Dísz tértől a Clark Ádám téren és a Fő utcán át a Batthyány térig közlekedik, a budai Vár belső részét és a Széll Kálmán teret nem érinti.

– A 916-os éjszakai járat augusztus 23-án hajnalig két szakaszon, megosztva közlekedik: a Széll Kálmán tér és a Szentháromság tér, illetve a Bécsi kapu tér között, valamint az Uránia és a Dísz tér között.

·Változások a Lánchíd utca környékén:

A 105-ös, a 109-es és a 990-es buszok augusztus 22-ig 6:00-tól 22:00-ig a Lánchíd utca lezárása miatt módosított útvonalon, az Attila úton közlekednek. Augusztus 22-e estig pedig:

– a 41-es villamos módosított útvonalon, a Krisztina körúton és Margit körúton jár;

– a 19-es villamos két szakaszon, a Bécsi út/Vörösvári út és a Batthyány tér, illetve Kelenföld vasútállomás és a Döbrentei tér között közlekedik.

– A 109-es busz meghosszabbított útvonalon, az Alagúton át a Dózsa György térig jár.

·Változások a Kossuth Lajos tér környékén

– Ma és holnap 18:00-tól 21:00-ig a 2-es, a 2B és a 2M villamosok a déli végállomások és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között, 21:00 után a villamosok a Boráros tér végállomásig járnak.

·Változások az Andrássy út környékén a lezárás miatt

A 105-ös, a 178-as és a 979-es autóbuszok ma még éjszaka 22:00-tól hajnal 04:00-ig módosított útvonalon, a Podmaniczky utca érintésével közlekednek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon