1 hónapja

Érezd a különbséget: Erre képesek a vonatlegendák a Balatonnál

Különleges lehetőséggel dobják fel az augusztus 13-14-ei hétvégét.

Szerző Ripost

Gigant, Bivaly, Púpos, Szergej, Samu, Csörgő, Turcsiorrú, Szili – akinek erről a névsorról nem ugranak be rögtön a hazai tájakról jól ismert vonatok, az nem is igazi vasútfanatikus. Ha meg mégis, csak eddig nem volt szerencséje ezekhez a régi mozdonyokhoz, akkor feltétlenül ott a helye a balatoni retró hétvégén, ahol augusztus 13-án és 14-én utazni is lehet a korabeli összeállításokat megidéző szerelvényekkel.

Fotó: MÁV

A MÁV-START a svéd gyártású, de itthon is nagy népszerűségnek örvendő Nohab-rajongókra is gondolt, amikor most forgalomba állítja a legendás mozdonysorozat működő darabjait. Nem is egy, hanem egyszerre négy ilyen vontatja majd a vonatokat Budapest és Tapolca, valamint Keszthely és Szombathely között. Újdonság, hogy egy pár Kék Hullám InterCity-t is Nohab továbbít a teljes távon a főváros és Tapolca között, szombaton reggel a Balaton felé, vasárnap este pedig Budapest irányába. 

Budapest és Balatonfüred között az eredeti színére visszafestett V63.004-es Gigant mozdony vontatja a vonatot a villamosított szakaszon vasárnap, míg szombaton Balatonfüredről viszi az utasokat a fővárosba. A vonat a megszokottól eltérő összeállítással közlekedik, kizárólag régi arculatos személykocsikkal, köztük egy komfortkocsival és CAF étkezőkocsival is. Az Utasellátó is retró kínálattal várja az utazókat. A vonat komfortkocsijának forgatható foteljeit prémium és 1. osztályú jeggyel is élvezhetik, a különbséget csak a jegyárban foglalt ellátás mennyisége jelenti.

A Balaton északi partjának ikonikus vasútvonalán most is számos személy-, expressz- és InterCity vonatban áll forgalomba a korabeli közlekedést idéző retró szerelvény. A legjobban várt 424.247-es gőzmozdony is menetrend szerint csattog majd, a szolnoki Tekergő expresszt húzza Balatonfüredtől a vékonycsíkos gyorsvonati kocsikból álló szerelvénnyel. Az expresszvonatot szombaton Szolnok és Balatonfüred között, valamint vasárnap visszaútban a V43.1001-es eredeti színű Szili villanymozdony vontatja.

A Balaton északi partján dübörögnek a Szergejek is, a díszes M62.127 és M62.265 pályaszámú gép is a dízelrajongók szívét dobogtatja majd meg, de a klasszikus Csörgőket kedvelők is találnak számukra kedvező járatot. A Keszthely–Tapolca–Szombathely útvonalon is közlekednek retró vonatok, jelentős szerepet kap a 26-os számú vasútvonal is. Az M40.224-es Púpos ott közlekedik, de a vonalat inkább a Nohabok fogják uralni, ugyanis a Tapolca és Keszthely között közlekedő személyvonatokon jár majd a MÁV Rail Tours M61.019 pályaszámú narancsszínű Nohab mozdonya egy gyorsvonati szerelvénnyel. Újdonságként feltűnik a személyforgalomban a Komplex Rail tehervonatokról ismert zöld Nohabja is, mely retró olajzöld kocsikkal mutatkozik be.

A BVmot, becenevén Samu motorvonat a Balaton déli partján közlekedik retró Zala InterCity vonatként Keszthelyre, megidézve a 90-es éveket. Az IC vonat szombat reggel 6 órakor indul a Déli pályaudvarról, megáll Kelenföldön, Siófokon és Fonyódon. Keszthelyen átszállási lehetőség nyílik a Tapolca felé közlekedő Nohabos retró olajzöld szerelvénnyel közlekedő személyvonatra. A hétvége zárásaként, Keszthelyről a Déli pályaudvarra megy ismét a Zala InterCity a Samu motorvonattal. 

A részletes menetrendeket ide kattintva találod meg.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!