Létrehozva: 2022.07.19.
Módosítva: 2022.07.19.

Őrület: életveszélyes játékokat hozott az idei nyári szünet

Nem találunk szavakat...

Szerző Ripost

Mi sem voltunk szentek gyerekkorunkban, amikor a 15-ös villamos vágányára rózsapatront helyeztünk, hogy áthaladva rajta a Stuka nagy csinnadrattával elropogtassa, akárcsak a nevét kölcsönző repülőgép a második világháborús légicsatában. Olyan csíny azonban meg sem fordult a fejünkben, ami a járatnak vagy a rajta utazóknak árthatott volna. Bezzeg a mai fiatalok! – sóhajthatnák nagyszüleink, és ez esetben igazat kéne adjunk nekik: az már nem játék, amikor a mai fiatalok unalmukban téglákat és betondarabokat tesznek a sínekre vagy megdobálják a vonatokat, netán felmásznak rájuk.

Fotó: MTI (Képünk illusztráció)

Legutóbb július 6-án Békéscsaba és Bicere állomás között két 10 év körüli kölyök pakolta meg építési törmelékkel  a síneket, az arra haladó vonat rá is futott az akadályra, ami akár ki is siklathatta volna a szerelvényt... Májusban – egy másik vonalon – hasonló mutatvánnyal sikerült betörni az egyik vonat vezetőfülkéjének szélvédőjét. 

A nyári szünetben jellemzően megnő a vasúti területeken játszó fiatalok száma, ezért a MÁV arra kéri a szülőket, hogy hangsúlyosan hívják fel gyermekeik figyelmét az ezzel járó veszélyekre, mivel az ártatlannak tűnő játékok következményei fatálisak lehetnek

– figyelmeztet a vasúttársaság, amely az elkövetőket is védeni igyekszik. „A vasút izgalmas, de nem játszótér” címmel kampányt indított, hogy megelőzze a tragédiákat.

Grafika: MÁV

Általában lakott területek, lakótelepek mellett fordul elő, hogy a vasúti sínek mellett gyerekek játszanak, vagy nem a kijelölt átjárón mennek a síneken – ezek önmagukban is közvetlen életveszélyt jelentenek. Emiatt ugyanis idén eddig 38 baleset történt, összesen 25-en vesztették életüket, hatan pedig súlyosan megsérültek. Ez azt jelenti, hogy a sínek melletti játék vagy a nem megfelelő helyen történő vasúti átkelés több áldozatot követelt, mint a vasúti átjáróknál bekövetkezett balesetek.

Ráadásul több gyerek csak azért, hogy menőzzön, vonatok tetejére is felmászik, ami életveszélyes. Kevesen tudják ugyanis, hogy a 25 ezer voltos felsővezetéket megfogni sem kell ahhoz, hogy halálos áramütést okozzon. Az elektromos ívkisülés már 2 méterről veszélyes, szerencsésebb esetben is súlyos égési sérülést okozhat. A szülők felelősségét vagy inkább felelőtlenségét jól mutatja: a MÁV vasúti hálózatán 2022-ben történt ilyen típusú balesetek áldozatai kizárólag 18 éven aluliak voltak.

Fotó: MÁV

Fontos tudni, hogy azok, akik a sínekre kavicsot, esetleg más nagyobb tárgyat helyeznek az érkező vonat elé, vagy megdobálják a mozdonyt, illetve a szerelvényeket, súlyosan veszélyeztetik mások testi épségét is, hiszen a vészfékezés miatt az utasok és a vonat személyzete is megsérülhet. Ráadásul az ilyen akciók akár mozgásképtelenné is tehetik a vonatot. A mozdonyvezetőnek ugyanis ilyenkor mindig meg kell állnia, hogy meggyőződjön arról, nem sérült-e meg valaki, és emiatt akár 30-40 perces késések keletkezhetnek a vasúti közlekedésben. Az ilyen eseteket mindig feljelentés követi, amelyet a rendőrség büntető eljárás keretében vizsgál. Magyarországon idén már 125 alkalommal történt olyan cselekmény, amely a vasúti közlekedés szándékos veszélyeztetésének minősült.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentést tett Putyin, senki nem mert ellenkezni vele

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Súlyos vonatbalesetről jött hír: nagy késések vannak, most mentenek

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

Most nyitott új szálláshelyet, és hamarosan gyógyhellyé is nyilváníthatják ezt a termálfürdőt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk