Létrehozva: 2022.08.17.

Elindult a határvadászok képzése, lelkesek az újoncok - Videó!

Négy hetük lesz arra, hogy rengeteg ismeretet elsajátítsanak és magas fizikai állóképességre tegyenek szert. Már 200 embernek elkezdődött az izgalmas kaland, amelynek végén szolgálatba állhatnak szerződéses határvadászként.

Nyírbátorban, a Készenléti Rendőrség Kelet-Magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztályán is megkezdődött azoknak a szerződéses határvadászoknak a képzése, akik első körben nyertek felvételt.

Folyamatos a toborzás

A kormány erősíti a határok védelmét, ezért határvadász alakulatok felállításáról döntöttek.

Első óra az iskolapadban.

 A cél négyezer határvadász felvétele, első körben 2200 szerződéses határvadász jelentkezését várják. A toborzás július közepe óta tart, eddig már 12 ezren érdeklődtek, és ezer érvényes pályázat érkezett be, az elmúlt héten pedig már 200 határvadász az iskolapadba is beült, és elkezdte azt az intenzív, 160 órás képzést, amelynek végén, a sikeres vizsgát követően szolgálatba és a haza védelmébe állhatnak.

Csillogó szemek, nyitott füzetek

A nyírbátori képzésen résztvevők már vasárnap megismerkedhettek egymással, ekkor kapták meg egyenruhájukat, és természetesen az első parancsokat is, hiszen hétfő reggel, az első órát követő ünnepélyes megnyitón már ismerniük kellett az alap vezényszavakat, és a jelenlévőket megfelelően, „Erőt, egészséget” köszönéssel üdvözölniük. Legtöbbjük előtt nyitott, még üres füzet, amibe először majd rendészeti ismeretek kerülnek be. A hallgatók a 160 óra alatt négy modulban sajátítják el az ismereteket.

Kemény négy hét vár rájuk

„Az első héten rendészeti és határvadász speciális ismeretekkel találkoznak, a másodikban jogi ismeretekkel, a harmadik tananyag egységben következik az intézkedéstaktikai és lőkiképzési gyakorlati felkészítés és végül határrendészeti és határforgalmi ismeretekkel fognak zárni. Ezt követően vizsgát tesznek, majd szolgálatba állhatnak” – mondta el a Ripostnak Usztics Attila rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat Oktatási és Kiképzési Alosztály vezetője. 

A hallgatóknak ugyanazokat az ismereteket kell elsajátítaniuk, mint a rendőröknek, ugyanazt a jogszabályi és fegyverviselési hátteret kell ismerniük, és ugyanazokat az eszközöket. Csakhogy minderre négy hetük lesz. „A tananyag sűrűsége ró nagy feladatot a határvadászokra, rövid egység alatt kell nagyon sok szakmai ismeretet elsajátítani, ezt még tetézi, hogy a gyakorlati képzés keretein belül további alaki foglalkozások is lesznek, amelyben részt kell venniük, illetve az általánostól magasabb fizikai állóképesség megszerzése is cél a tanfolyam során” – mondja az alezredes. A gyakorlati képzésen például terepkutatást is tanulnak majd a résztvevők. „Vannak szabályai, az összeköttetés rendje, a megindulás, a kiérkezés, kiigazodás, amiknek az ismerete lehetővé teszi majd, hogy szakszerűen és pontosan és precízen végre tudják hajtani a feladatot. A gyakorlás során nemcsak személyeket, hanem akár tárgyakat is meg kell találniuk egy ilyen feladat végrehajtásakor” – mondja Usztics Attila. „Nagyon jó állományunk van, az instrukciókat, utasításokat, parancsokat, amelyeket első körben, az ünnepélyes megnyitón való részvétel kapcsán kaptak tőlem, nagyon jól vették. Lelkesek, nyitottság van a szemükben és tudásszomj, amit remélem, hogy a napi 9 órás tanteremben eltöltött idő majd kevésbé fog megnyirbálni és nagyon fogják várni a képzés gyakorlati részét, hiszen az lesz egy kisebb felüdülés a sok tanulás után” – mondja a kiképző.

Nem félnek a feladattól

„Tudtuk, mire vállalkozunk” – mondta Nagy Klaudia. Korábban rendészeti szakközépiskolába járt, de aztán elsodorta az élet. Most a toborzás alatt úgy érezte, eljött az ő ideje, és jelentkezik. Tisztában vannak vele, hogy forró a helyzet a déli határszakaszon: sokan jönnek és agresszívak, sokszor már kövekkel, botokkal támadnak a magyar határ örzőire. 

Megkezdődött a szerződéses határvadászok képzése. 

Nagy István rendőr ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló Határvadász Ezred főkapitányi biztosa saját gyerekeiként tekint az ezredébe frissen felszereltekre. Természetesen beszélgetett már velük a határvédelem veszélyeiről is, de azt mondja, nincs félsz a friss határvadászokban.

Olimpiai bajnok is feltűnt a képzésen

És hogy mit keresett Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok magyar vízilabdazó Nyírbátorban a határvadász képzésen? Nem állt be a rendőri kötelékbe, bár Rendészeti Főiskolát végzett annak idején. Fontos azonban számára a határvédelem, és kultúránk megőrzése, ezért népszerűsíti a határvadász szakmát.

ITT találhatóak a jelentkezés feltételei és menete. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik