Létrehozva: 2022.07.19.
Módosítva: 2022.07.21.

Zsebre teszik milliós fizetésüket a bukott pártelnökök

A baloldal bukott vezetői, akik sok esetben még az Országgyűlés legitimitását is megkérdőjelezik, hezitálás nélkül veszik fel milliós fizetésüket, és leginkább az izgatja őket, hogy megtarthassák trükkökkel felturbózott frakciópénzeik egészét.

Az Országgyűlés elfogadta azt a jogszabály-módosítási javaslatot, amely átszabja az országgyűlési frakciók költségvetési támogatási rendszerét. Változatlan szabályozás mellett ugyanis négy év alatt jóval többe kerültek volna a képviselőcsoportok, mint az előző ciklusban.  Az országgyűlési törvény szerint január 1-jétől a működési keret alaptámogatás része a közös listán bejutott frakcióknak nem jár külön-külön, hanem csak a közös lista kapja meg, és az összeg egyenlő arányban oszlik meg a közös listán indult pártok frakciói között.  A szabályozás szerint a frakció alaptámogatása a képviselői tiszteletdíj - jelenleg 1,3 millió forint - tízszerese havonta, de ha közös listán szereztek mandátumot a pártok, akkor ez az összeg a képviselői tiszteletdíj tizenhétszerese, azaz jelenleg több mint 22 millió forint.  Emellett képviselőnként is kapnak támogatást a frakciók, az ellenzékiek kicsivel többet. Ez kiegyenlítődik: a kormánypárti és az ellenzéki frakciók képviselőnként jogosultak a képviselői tiszteletdíj 30 százalékának megfelelő összegre.
    Lista alapú finanszírozás 

HARRACH Péter; KOCSIS Máté
Fotó: Koszticsák Szilárd

A javaslat egyik előterjesztője, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető korábban elmondta, ha nem lenne háború a szomszédos országban, akkor is kialakulna egy méltánytalan helyzet, mert a jelenlegi szabályok szerint a bal- és a jobboldal is 3-3 milliárd forinttal többe kerülne. A baloldali pártok az áprilisi parlamenti választáson ugyan közös listán indultak, az Országgyűlésben viszont hat önálló képviselőcsoportot alakítottak.

5 milliárd menne vissza a költségvetésbe

Kocsis Máté korábban közölte: ha nem változtatnának a szabályokon, akkor egy baloldali képviselő havi 4,5 millió forintba kerülne a költségvetésnek, szemben a 2018–22 közötti 3,1 millióval.

A javaslat elfogadása után a baloldali frakcióknak hárommilliárd forintról kell majd lemondaniuk ebben a ciklusban, de a Fidesz–KDNP is kétmilliárddal kevesebbet fog kapni, vagyis összesen ötmilliárd forintot spórolnának meg így a büdzsének.

Az ellenzék a parlamenti munkájuk ellehetetlenítésével vádolja a kormánypártokat, de az érvelés meglehetősen álságos. A választási vereség után még azon hezitáltak, egyáltalán letegyék-e a képviselői esküjüket, bejárjanak-e a munkahelyükre, a Parlamentbe.

A „lé” határozza meg a tudatot

Ma már Hadházy Ákos is letenné az esküt, hiszen neki is jól jönne az a nem is olyan kis pénz.  A képviselői alapilletmény jelenleg 1 millió 316 ezer forint, de szinte minden képviselő többet visz haza ennél, mert már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár. Több mint 1,8 millió forint dukál a törvényalkotási bizottsági tagság után, illetve annak, aki két bizottságnak is tagja. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek pedig 2 millió 240 ezret. A frakcióvezetőknek mintegy 2,6 millió forint az „alapja”. Meglehet, ez is mozgathatja az ellenzéki oldalon a frakcióvezetői posztok körüli változásokat, hiszen kinek ne jönne jól a nagyobb fizetés?

 

 

A „Parizeus” ismét manipulál

Jakab Péter, a Jobbik bukott pártelnöke és frissen kirúgott frakcióvezetője a közösségi oldalán azt írta, utál bejárni a Parlamentbe, „méghozzá azért, mert tele van szar emberrel”. Nos, a feddhetetlen „Parizeus” a Metropol információ szerint ismét csak manipulál a parlament által számára biztosított lakással. Ténylegesen nem használja azt a „hivatali” ingatlant, amit az Országgyűlés évi 3,2 millió forintért bérel neki a 11. kerületi Fraknó utcában. A pénzt persze bezsebeli a lakásért, de valójában már egy 18. kerületi kertes ingatlanba költözött Molnár Enikővel, ahogy baráti körben eldicsekedett vele, „mi már kinőttük a panellakást”.A „Mamuszos” néven ismertté vált korábbi kabinetfőnökével innen indulnak reggelente akár közösen az országgyűlésbe, hiszen már az élettársa is a Parlament alkalmazottja lett, a kiszivárgott információk szerint 2 milliós fizetéssel.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

hirtv.hu

Halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban

INSIDER

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk