INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Orbán Viktor: Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádióban tájékoztatott a kormány legfrissebb döntéseiről, valamint az aktuális gazdasági helyzetről.

Szerző Ripost

Orbán Viktor az elmúlt napokban több nemzetközi csúcstalálkozón is részt vett, elsőként ezekről számolt be a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban. Diplomáciai nagyüzem volt az elmúlt 10 napban. Romló háborús helyzet Ukrajnában, élelmiszerválság, háborús gazdasági válság és energiaválság - ez az étlap. Ukrajna megkapta a tagjelölti státuszt, de ez nem jelenti azt, hogy tárgyalások is lesznek - tette hozzá. Csak akkor lesznek tárgyalások, ha Ukrajna bizonyos dolgokat teljesít, így a magyarokra vonatkozó kéréseinket. Zelenszkij megköszönte a segítséget, amit nyújtott Magyarország és folyamatosan nyújt. 

Azt is közölte, hogy az uniós csúcson nem sikerült elérni, hogy Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszba. Továbbra sincs megegyezés a balkáni bővítésről - tette hozzá. Fel kell venni ezeket az unióba, de folytatjuk a küzdelmet a többi országgal, így Ausztriával, Szlovéniával, Horvátországgal. 

Fotó: Facebook

Erről tárgyalni sem vagyunk hajlandók

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy továbbra sem fogadnak el semmilyen szankciót az orosz gázra. Még tárgyalni sem vagyunk hajlandóak erről. A NATO-csúcsról azt mondta, hogy nem nézett szembe a realitásokkal, mindenki az ukránok oldalán áll, mert semmi nem ad magyarázatot a háborúra. Orbán szerint ez nem Magyarország háborúja, és a NATO egy védelmi szövetség. Sokan azt gondolták, hogy fegyverek szállításával lehet harcolni az oroszok ellen, de fogytán az ember, és a katonai realitások érvényre jutnak. 

 

Gyorsítani kell a haderőfejlesztési programot

Naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna - mondta a kormányfő. Nagyon súlyos a helyzet Ukrajnában. Luhanszk és Donyeck távoli helynek tűnik, és ha gyorsan változik a helyzet, akkor a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarország felé. A haderőfejlesztési programok fel kell gyorsítani, a védelmi képességeket meg kell erősíteni. 

Orbán közölte, hogy meg kell találni a módját annak, hogy egy emberfeletti munkával a védelmi képességeinket radikálisan megnöveljük. A NATO is érzi, hogy baj van, és meg kell erősíteni a keleti szárnyat. 

 

Megfeszített munka kell

Ha békét akarunk, akkor most kell megnövelni a katonai képességeinket, megfeszített munkára lesz a következő hónapokban - mondta Orbán Viktor. A kormányfő arról is beszélt, hogy az uniós országok nagy része hisz a szankciókban, és ezért inkább úszunk az árral. Vannak pontok, ahol nem engedünk, ilyen az energia kérdése - tette hozzá. Elveszítenénk az együttműködés lehetőségét, ha minden egyes döntés esetében szót emelnénk. 

 

Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség

Az EU nagy része hisz abban, hogy a szankciókkal eredményt lehet elérni. Ha nincs béke, akkor menetelünk a recesszió felé - mondta a kormányfő. 

Nem szankciókra, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra lenne szükség. 

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie. 

 

Most védekezünk

A háborús inflációnak csak a béke vethet véget - mondta Orbán. Minden európai országnak az lenne az érdeke, hogy tűzszünet legyen. A békével mindenki jól járna, de egyelőre rajtunk kívül ezt a hangot senki sem üti meg - mondta a kormányfő. A miniszterelnök úgy látja, háborús helyzet van, és most védekezünk. Nem most van itt az ideje, hogy előrébb lépjünk. Ma az eredmény, ha nem csúszunk vissza - tette hozzá.  Megvédjük azt amink van, és erre tudunk vállalást tenni.

 

Két migrációs nyomás érinti az országot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország különleges helyzetben van. Van akiket a keleti, vagy éppen a déli migránsprobléma érint. 

Olyan hogy mindkét nyomás egyszerre sújtsa egy országot, az csak Magyarország. Példátlan, hogy ez a két teher egyszerre érvényesül

 - mondta a kormányfő. A migránsok és az ukrán menekültek is egy idő után Nyugatra mennek. Elvárható lenne az uniótól, hogy ezt a sajátságos helyzetet elismerje, és pénzügyileg segítse.  

Idén már 750 embercsempészt fogtak el, míg tavaly csak 400-at. A háború hatása miatt egyre többen indulhatnak meg

 - tette hozzá. 

 

Határvadász egységek jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség, A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket - tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében - mondta a kormányfő. 

3-4 ezer ember kell felvenni határvadász munkára.  

Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Apáti Bence: A BKV-ellenőrből lett first lady és a hugyszagú megálló

borsonline.hu

Kulcsár Edina párjának féltékenységi rohamától tartanak a tévénézők

borsonline.hu

Egymásba karolva zuhant ki a hatodikról a színész és felesége

mandiner.hu

Zelenszkij bejelentette: Eljött a menekülés ideje

vg.hu

Észak-koreai „munkások” építik újjá a megszállt ukrán területeket

origo.hu

Szexszektát üzemeltetett, most pedig négy ember tűnt el farmjáról - nagy bajban a sztár

lakaskultura.hu

Vissza az iskolába: a tanulósarok kialakítása kisiskolásoknak

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

ripost.hu

Sokkoló, amit a tudósok állítanak: így üzennek a földönkívüliek

ripost.hu

Vajna Tímea melltartós fotójába még mi is belepirultunk

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

További cikkek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Hihetetlenül cuki: így tölti a nyarat az SMA-s Zsombi

INSIDER

Rossz hírünk van, ha strandra készülsz

INSIDER

Érezd a különbséget: Erre képesek a vonatlegendák a Balatonnál

INSIDER

Friss híreket kaptunk az eltűnt inárcsi anya kereséséről