Létrehozva: 2022.07.30.
Módosítva: 2022.07.30.

Orbán Viktor: A Nyugat már nem a régi...

Az uniós gázfogyasztási csökkentési tervekről azt mondta, a kormányfő: a gázt azoktól vennék majd el, akiknél van.

Orbán Viktor szombaton délelőtt megtartott tusnádfürdői előadásában több lényeges témakört is érintett. Beszéde elején viccesen azt mondta, jó okunk van arra, hogy Fidesz fröccsöt igyunk, ami kétharmad-egyharmad. 

2019-ben egy rendkívül optimista és bizakodó tábor volt, míg most a háborúk és veszélyek évtizedét éljük. Korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai remegnek a nyugati civilizációnak 

- tette hozzá. Azt gondoltuk, hogy Európában nem lehet háború, a hidegháború nem térhet vissza, és hogy a tudomány ural mindent - mondta Orbán Viktor. 

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy a nyugati civilizáció ereje, tekintélye és cselekvőképessége fogyóban van. 

„A valóság az, hogy amikor 100 éve a Nyugat hanyatlásáról beszéltek, az egy demográfiai visszaszorulás volt, míg most egy hatalmi visszaszorulás van"- tette hozzá. A többi civilizáció is modernizálódott, de a nyugati értékeket nem vették át csak a technikáját - mondta a kormányfő. Orbán kiemelte, hogy a világ többi része ellenáll a nyugati értékterjesztéssel szemben. A világ többi része rájött, hogy a modernizálódással lehet fellépni a nyugati értékekkel szemben. 

NÉMETH Zsolt; ORBÁN Viktor; TÕKÉS László
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A nyugati világ elvesztette a nyersanyagok feletti uralmat 

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a világ energiahordozóinak és erőforrásainak a jelentős része a nyugati civilizáción kívül van. Európa helyzete pedig még nehezebb - tette hozzá.
„Az amerikaiak nekiálltak erőteljesen ösztönözni a szövetségeseiket arra, hogy felvásárolják a nyersanyagiakat, és erőteljesebb szankciós politikát hirdetett meg" - mondta a kormányfő. Az amerikai stratégia önállóbb politikát hirdetett meg, mert nem függ külső nyersanyagoktól. Az európaiak megpróbálták megvédeni a német-orosz energetikai tengelyt - mondta a kormányfő.
Ezt most szétverik, és nem sikerült a megújuló energiákra átállni

- tette hozzá a kormányfő.
 Az uniós gázfogyasztási csökkentési tervekről azt mondta Orbán Viktor, hogy egyelőre nem lehet látni, hogyan kényszerítik ki. Mindezek mellett pedig elvennék a gázt azoktól, akiknek van - tette hozzá.
Ez einstand

- fogalmazott Orbán Viktor.
„A világgal kapcsolatban lévő negatív érzések abból fakadnak, hogy az energia nincs a Nyugat kezében, csak a katonai erő" - mondta a magyar kormányfő. 

Orbán Viktor arról is szót ejtett, hogy továbbra is jóval több a temetés mint a keresztelő. 

„Vannak azok, akik képesek saját maguk biológiai fenntartására, és vannak akik nem. Mi az utóbbiak közé tartozunk, és előbb vagy utóbb ellakják előlünk a Kárpát-medencét" - mondta a kormányfő. A migrációról azt mondta Orbán, hogy az kettéválasztotta Európát. A Nyugaton nincsenek már nemzetek, hanem népek konglomerátuma, ez a poszt-Nyugat, és 2050 körül bekövetkezik a végső demográfiai váltás, és a nagyvárosokban 50 százalék felé nő a nem európaiak aránya - tette hozzá. 

A Nyugat szellemi értelemben Közép-Európába költözött

- fogalmazott.
„A Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen, hogy olyanná tegyenek minket, mint ők. Brüsszel a Soros-féle csapatokkal ránk akarja kényszeríteni a bevándorlókat" - mondta.
Minket elítéltek migráció ügyében,és most az ukrajnai háború miatt ezt félretették

- fogalmazott a miniszterelnök.

NÉMETH Zsolt; ORBÁN Viktor; TÕKÉS László
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Nyugat ne akarja ránk kényszeríteni azt a végzetet, amit a migráció jelent 

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint az európai népek nem tekinthetőek kevert népeknek.
„Ma a folyamatosan Európa felé mozgó iszlám civilizáció belátta, hogy a magyar útvonal nem alkalmas arra, hogy elárassza a Nyugatot, hanem nyugat felől próbálják a hódítást. Fel kell készülni arra, hogy Nyugatról is védekezni kell majd, és a keresztényeket onnan kell befogadni" - tette hozzá. 

A genderkérdésről azt mondta, hogy sikerült azt leválasztani az uniós pénzekről szóló vitáról. 

„Mi csak azt kérjük a Nyugattól, hogy a genderkérdést ne erőltessék ránk. Soha nem lesz ennek a nyugati bolondériának a világ ezen sarkán többsége" - mondta a kormányfő.
Mi csak transzszilvániát tudunk kimondani, amit egyébként is Erdélynek hívunk

- mondta Orbán Viktor, nagy derültséget keltve.

„Háború van, háborús infláció és gazdasági válság, de ez csak paravánt von a demográfia, a gender és a migráció elé" - mondta. A jövőnk ezeken a kérdéseken fordul meg - tette hozzá. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek ezekben a kérdésekben egységesen tudott fellépni, de beesett a háború, ami megrázta a V4-es együttműködést. Ez a háború elnehezíti a viszonyunkat a barátainkkal, és a magyar-lengyel kapcsolatban szívprobléma van. A lengyelek úgy érzik, hogy ebben a háborúban benne vannak, míg mi ki akarunk maradni. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta a kormányfő, hogy az a legfőbb kötelesség, hogy magyar szülő és magyar gyerek ne kerüljön olyan helyzetbe, hogy elveszítik a szeretteiket. 

Eddig 86 magyar ember halt meg abban a háborúban, és a bennünket kritizálók közül egyetlen nemzet sem vesztett embert. A mi kiindulópontunk, hogy Oroszország nem fogja megtámadni a NATO-t, mert az utóbbi erősebb. Az ukránok célja, hogy minél több országot vonjanak be  a háborúba

 - tette hozzá. A NATO és az EU úgy döntött, hogy fegyvert szállítanak, és súlyos szankciókat vetnek ki, így de facto részeseivé váltak ennek a konfliktusnak - mondta.

Orbán Viktor szerint a nyugatiak elutasították az oroszok biztonsági igényeit, és most az oroszok fegyverrel szereznek érvényt a biztonsági igényeiknek. Ha Trump és Merkel lenne a vezető, akkor ez a háború soha nem robbant volna ki. A háborúban a Nyugat stratégiája az volt, hogy Ukrajna angolszász kiképzőkkel és fegyverekkel háborút nyerhet, a szankciók le fogják gyengíteni Oroszországot, a szankciók gazdasági következményeit képesek leszünk kezelni, és a világ felsorakozik a Nyugat mögött. Most pedig egy olyan kocsiban ülünk, aminek mind a négy kereke defektet kapott. Ukrajna nem fog háborút nyerni, a szankciók nem rengetik meg Moszkvát, a nyugati kormányok megrendültek, és a világ demonstratívan nincs a Nyugattal

 - hívta fel a figyelmet a kormányfő.
„A világ nagy része demonstratívan nem áll a Nyugat mellett" - hangsúlyozta a kormányfő.  

„Könnyen lehet, hogy ez a háború véget vet a Nyugat fölényének, és egy multipoláris világrend jön" - mondta Orbán Viktor. 

A kormányfő szerint lehet, hogy a magyarok átlátják a helyzetet, de a háború kérdésében ez keveset számít. 

Meg kell próbálnunk elmondani az álláspontunkat, és új stratégia kell, aminek a középpontjában a béke áll. Az EU érdeke, hogy az oroszok és ukránok közé álljon 

- tette hozzá. Az oroszok célja most, hogy olyan messze legyen a front, hogy Ukrajna területéről ne tudjanak a területükre lőni. Orosz-ukrán béketárgyalás nem lesz, és csak amerikai-orosz tárgyalás zárhatja le a háborút - hívta fel figyelmet a kormányfő. Az európaiak eljátszották az esélyüket, hogy beleszóljanak az eseményekbe - tette hozzá.
A II. Világháború után ott találja magát Európa, hogy a legfontosabb biztonsági kérdésekben az amerikaiak és oroszok döntenek

- fogalmazott Orbán Viktor.

„A háborúval jól járnak az oroszok, mert az energiahordozók ára felment. Jól jártak a kínaiak, és a nagy amerikai cégek is a háborúval" - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Gazdaságilag rosszul jár az EU a háborúval. Minket ez úgy érint, hogy a rezsicsökkentés jövőjét érinti - mondta Orbán. Már 2010-ben látható volt, hogy az emberek jövedelmének nagy részét elviszi a rezsi, ezért döntött a kormány a rezsicsökkentés mellett. Jól működött a magyar rendszer 10 évig, és most kibillent a háborús árak miatt.
Sikerülni fog megvédeni a rezsicsökkentést az átlagfogyasztásig, de efölött piaci árat kell fizetni. Ha ezt sikerül így megvédeni, az egy hatalmas tett lesz

- hangsúlyozta a magyar kormányfő.  

„2021-ben a magyar állam a rezsicsökkentésre 296 milliárd forintot fizetett, 2022-ben pedig ennek a hétszeresét kellene kifizetni. Az utóbbit a magyar gazdaság nem bírná ki, és ezért kellett lépni" - mondta Orbán Viktor. Éppen ezért kellett az új beruházásokat leállítani. Fontos feladatnak nevezte, hogy le kell jönni a gázról, és át kell térni más energiahordozóra.  

Orbán Viktor kifejtette, hogy a költségvetést is racionalizálni kellett: az új állami beruházásokat leállítják, a megkezdetteket viszont befejezik, mivel mint mondta: nem hagyunk semmit sem pőrén.
A kormányfő fontos feladatnak nevezte azt is, hogy le kell jönni a gázról és át kell térni a többi energiahordozókra. „Le kell jönni a gázról, át kell térni az áramra vagy a biomasszára ez a költségvetés mostani terhei mellett tartható.”

Orbán kifejtette, hogy az energiahordozók mellett a másik gond ami előttünk áll, az a recesszió. Kijelentette, hogy a recesszió réme egész Európát gyötri. Hozzátette, hogy szerinte automatikusan a forint gyengülését okozza az, amikor a dollár erősödik az euróval szemben.Ennek ellenére szavai szerint a magyar gazdaság az előrejelzések szerint nőni fog.
„Közben Európa több országa visszaesik, ami politikai instabilitást eredményez majd. A magyar dilemma ebben a helyzetben az, lehetséges-e lokális kivétel a globális recesszió alól. A magyar cél az, hogy hazánk az legyen" - tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy 2020-ban is tudtunk kanyarban előzni, viszont pont a kanyarban kaptunk egy ónos esőt, így most talpon kell maradnunk a járgányunkkal. Beszámolt arról is, hogy 2030-ra egy új helyzet fog kialakulni a világon: ekkorra fognak felhalmozódni a nyugat problémái, például az USA-nak ekkora lesznek nagy gondjai, ekkor jelentkeznek majd az eurózóna nagy problémái is. Viszont, ekkorra leszünk mi is nettó befizetők, azaz többet fizetünk majd be az EU kasszájába, mint amennyit kiveszünk, így több beleszólásunk is lesz az Unió ügyeibe.
2030 körül kell csúcsformában lennünk, és akkora kell az erő

- hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy így a beszédének a végén szeretné felsorolni azokat a tényezőket, amivel a „lokális kivétel” szerepet megvalósíthatjuk Magyarország számára. A miniszterelnök tíz pontban fejtette ki, hogy hogyan lehet majd hazánk kivétel ebben a vészterhes időszakban:

A Tusványosi Tíz Pont:
határvédelem,
a családok védelme,
hadseregfejlesztés,
az energiaforrások diverzifikálása,
a technológiai váltás kihasználása,
a külföldi tőke beáramlása,
a tranzitország-státusz,
a politikai stabilitás, a kétharmad,
a szellemi alapok és
az ambíció.

A kormányfő szólt arról is, hogy több dolog segíti Magyarországot, így a technológiai váltás, és a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója lesz hazánk. 

A külföldi tőkebeáramlás is segíti Magyarországot 

– tette hozzá. Tranzitország akar maradni Magyarország, azonban ha blokkosodás lesz, akkor egy poros előretolt helyőrség lesz Magyarország.

„A politikai stabilitás is nagy előnye Magyarországnak" – mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy végrehajtott a Fidesz egy hatalmi generációváltást, mert több 40-es került a vezetésbe. A szellemi alapokról azt mondta, hogy még megvan a magyar kultúra és a nyelv. Magyarországnak nemzeti ambíciói vannak, és a mostani nehéz időszakban együtt kell maradnia az anyaországnak, és a többi magyarok lakta területnek.

 

 


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmasan megváltoztak a Dawson és a haverok sztárjai - megdöbbentő képek

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

magyarnemzet.hu

Szoboszlai bombagóljával is hangol a Liverpool a West Ham ellen + videó

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Mi történt? Hatalmasat változott Krausz Gáborék élete

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat