INSIDER

Szerző WM

6 hónapja

Itt vannak a részletek: megjelent a rezsicsökkentés részletes szabályozása

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad - közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön, az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján.

Német Szilárd rendkívüli bejelentést tett Tusnádfürdőről, a Bálványosi Szabadegyetem helyszínéről – írta meg a Mandiner. Mint mondta, a kormány érzékelte a drasztikus energiaáremelkedést, ezért vezette be az energia-veszélyhelyzetet. Leszögezte, hogy az elszabadult árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, így a kormány egy hét pontból álló akciótervet dolgozott ki.

Az akcióterven túl Németh Szilárd kifejtette, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie.

NÉMETH Szilárd
Fotó: MTI

Az átlagfogyasztás 1729 m3/év a gáz esetében, a villanyenergia esetében 2523 kWh/év.

Hozzátette, hogy bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kisebb mint a versenypiaci ár: 

a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 Ft/m3, afölött pedig 747 Ft/m3.

Hozzátette, hogy a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 Ft/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Az éjszakai áram esetében a kedvezményes határig 23,1 Ft, a lakossági piaci ár pedig 62,9 Ft/kWh. Hozzátette, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája. Megmarad a gázfogyasztásnál is a nagycsaládos kedvezmény, egy háromgyermekes család esetében az 1729 m3 megemelkedik még 600 m3-rel; minden egyes további gyermek után még 300 m3-rel nő.

Azoka központi fűtéses társasházak is kedvezményben részesülnek,ahol csak egy gázmérő van. Így például – ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál – egy hatvan albetétes közösség esetében a kedvezmény hatvanszorosára nő.

A kormánybiztos kifejtette: az Európában kialakult brutális energiaválság miatt elszabadultak az árak, a földgázé a tavalyihoz képest hatszorosára, a kőolajé ötszörösére nőtt a piacokon. Sőt, ma már azon kell gondolkodni, lesz-e egyáltalán gáz és kőolaj ősszel és télen Európában – tette hozzá, emlékeztetve, hogy a kabinet ezért energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és intézkedési tervről döntött.

A rezsicsökkentést az eddigi állapotában a jelen háborús körülmények között nem lehet úgy fenntartani, hogy mindenki korlátlanul fogyasszon és rezsicsökkentett áron kapja a gázt és az áramot. De természetesen az elszabadult árakat sem lehet teljesen a magyar lakosságra szabadítani, mert az elviselhetetlen lenne – fogalmazott Németh Szilárd, így magyarázva a mostani döntéseket.

A rezsicsökkentés, mint egész Európában egyedülálló intézmény, amely védi a magyar családokat az energiaválságtól, a jövőben is fennmarad– jelentette ki a politikus.

A kormánybiztos bejelentése után azonnal meg is jelentek a kabinet és az energiahivatal rendeletei a Magyar Közlönyben - vette észre a Világ Gazdaság.

A jogszabályok szerint:

  • A  kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az  első felülvizsgálat időpontja 2022. december 30.
  • A B GEO nevű árszabást – azaz a hőszivattyúk működtetésének kedvező tarifáját – nem érinti a rendelet.
  • A lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget a rendelet alkalmazása során szintén nem kell figyelembe venni.
  • 2022. december 31-e után az energiahivatal a  lakossági piaci árat negyedévre az  egyetemes szolgáltató adott negyedévet 10 nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb 6 munkanapon belül határozza meg.
  • A társasházaknak, lakásszövetkezeteknek augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.
  • A rendelet kimondja továbbá: a lakossági fogyasztók a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a  felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti. Az e  feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. "Földgázfelhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az  azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az  egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni", rögzítették.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási hasraesések és hatalmas fenékre zuhanások jégen és hóban - szenzációs videó

origo.hu

Ijesztő dolgokat állít egy ismert UFO-kutató

metropol.hu

Kitálalt a volt csapattárs, így alázta meg Ronaldo

mandiner.hu

Biden utasítására kilőtték a kínai kémléggömböt

ripost.hu

Rengetegen lettek milliomosok, mutatjuk a lottószámokat

vg.hu

Melyik lottóval lehet a legtöbbet nyerni? Meglepő statisztikát mutat az elmúlt tíz év

borsonline.hu

Még előtte állt az élet: képzőművész karrier várta a Dunába fulladt 18 éves Teréziát

travelo.hu

10 remek program februárra a gasztro sétától a rockklasszikusokig

ripost.hu

Van rajta bugyi? Felcsúszott a szoknyája a népszerű popsicsodának

ripost.hu

Orvosnál járt: szomorú diagnózist kapott Vajna Tímea - Fotó

ripost.hu

Megszólalt a szakember Tápai Szabina és Kucsera válásáról

ripost.hu

Angyalhoroszkóp: Ezt üzeni az őrangyalod februárra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Tényleg E-számnak álcázzák majd a rovarokat az élelmiszerekben?

INSIDER

Kiderült, mennyit spórolhatunk, ha most foglaljuk le a nyaralást - videó

INSIDER

Véres dráma zajlik Kárpátalján: Kényszerrel viszik a magyar férfiakat a háborúba

INSIDER

Most adták ki a meteorológusok, fordulatot vesz az időjárás

INSIDER

Ilyen az igazi ellenség: Tudtán kívül lett pornósztár Gabriella, partnere árulja az intim felvételeit

INSIDER

Több mint 2000 maskarás vesz részt az idei busójáráson - íme a programok

INSIDER

Tállai András: a héten dupla nyugdíjat utal a kormány

INSIDER

Újabb arcát mutatja az időjárás: erre jobb felkészülni