Létrehozva: 2022.07.21.
Módosítva: 2022.07.21.

Itt vannak a részletek: megjelent a rezsicsökkentés részletes szabályozása

A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad - közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön, az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján.

Német Szilárd rendkívüli bejelentést tett Tusnádfürdőről, a Bálványosi Szabadegyetem helyszínéről – írta meg a Mandiner. Mint mondta, a kormány érzékelte a drasztikus energiaáremelkedést, ezért vezette be az energia-veszélyhelyzetet. Leszögezte, hogy az elszabadult árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, így a kormány egy hét pontból álló akciótervet dolgozott ki.

Az akcióterven túl Németh Szilárd kifejtette, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie.

NÉMETH Szilárd
Fotó: MTI

Az átlagfogyasztás 1729 m3/év a gáz esetében, a villanyenergia esetében 2523 kWh/év.

Hozzátette, hogy bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval kisebb mint a versenypiaci ár: 

a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 Ft/m3, afölött pedig 747 Ft/m3.

Hozzátette, hogy a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 Ft/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Az éjszakai áram esetében a kedvezményes határig 23,1 Ft, a lakossági piaci ár pedig 62,9 Ft/kWh. Hozzátette, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája. Megmarad a gázfogyasztásnál is a nagycsaládos kedvezmény, egy háromgyermekes család esetében az 1729 m3 megemelkedik még 600 m3-rel; minden egyes további gyermek után még 300 m3-rel nő.

Azoka központi fűtéses társasházak is kedvezményben részesülnek,ahol csak egy gázmérő van. Így például – ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál – egy hatvan albetétes közösség esetében a kedvezmény hatvanszorosára nő.

A kormánybiztos kifejtette: az Európában kialakult brutális energiaválság miatt elszabadultak az árak, a földgázé a tavalyihoz képest hatszorosára, a kőolajé ötszörösére nőtt a piacokon. Sőt, ma már azon kell gondolkodni, lesz-e egyáltalán gáz és kőolaj ősszel és télen Európában – tette hozzá, emlékeztetve, hogy a kabinet ezért energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és intézkedési tervről döntött.

A rezsicsökkentést az eddigi állapotában a jelen háborús körülmények között nem lehet úgy fenntartani, hogy mindenki korlátlanul fogyasszon és rezsicsökkentett áron kapja a gázt és az áramot. De természetesen az elszabadult árakat sem lehet teljesen a magyar lakosságra szabadítani, mert az elviselhetetlen lenne – fogalmazott Németh Szilárd, így magyarázva a mostani döntéseket.

A rezsicsökkentés, mint egész Európában egyedülálló intézmény, amely védi a magyar családokat az energiaválságtól, a jövőben is fennmarad– jelentette ki a politikus.

A kormánybiztos bejelentése után azonnal meg is jelentek a kabinet és az energiahivatal rendeletei a Magyar Közlönyben - vette észre a Világ Gazdaság.

A jogszabályok szerint:

  • A  kormány a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja. Az  első felülvizsgálat időpontja 2022. december 30.
  • A B GEO nevű árszabást – azaz a hőszivattyúk működtetésének kedvező tarifáját – nem érinti a rendelet.
  • A lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget a rendelet alkalmazása során szintén nem kell figyelembe venni.
  • 2022. december 31-e után az energiahivatal a  lakossági piaci árat negyedévre az  egyetemes szolgáltató adott negyedévet 10 nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb 6 munkanapon belül határozza meg.
  • A társasházaknak, lakásszövetkezeteknek augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben.
  • A rendelet kimondja továbbá: a lakossági fogyasztók a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a  felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti. Az e  feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. "Földgázfelhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az  azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az  egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni", rögzítették.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Videón a titok, amiért Lunyin kivédte Bernardo Silva 11-esét

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

mandiner.hu

Akciófilmbe illő jelenetek zajlottak a magyar-ukrán határon

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Eltüntettek egy-két kínos képet Magyar Péterről

INSIDER

Meglőtte, majd hátba szúrta riválisát egy féltékeny férfi Tatabányán

INSIDER

300 csapattal rajtol vasárnap a világ legnagyobb pontyfogó horgászversenye a Balatonon

INSIDER

Nagyot emeltek mostanában a mobilszolgáltatók: így válthatsz olcsóbb díjcsomagra!