Létrehozva: 2022.07.14.
Módosítva: 2022.07.15.

Rezsicsökkentés: „Nyugdíjasok vagyunk, már megnéztük, nem fizetünk többet” – Videó

Amióta bejelentették, hogy augusztus 1-jétől az átlagfogyasztás feletti áramot és gázt piaci áron kell megfizetni, mindenki azt nézi, vajon neki nő-e majd a számlája. A lakosság 75 százaléka megnyugodhat: marad a teljes rezsicsökkentés. További 10 százalék egy kis spórolással elérheti, hogy ne fizessen többet, és lesz, akinek százezrekkel nő majd a számlája.

Szerző Ripost

Magyarországon is eljött a pillanat, amikor a kormány – több más országhoz hasonlóan – energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Az elfogadott intézkedési terv egyik pontja szerint az átlagnál több energiát fogyasztók augusztustól az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett árat fizetik, a többletért azonban már a piaci díjszabást. Sokan számolgatják most, hogy több gázt és áramot fogyasztanak-e az átlagnál.

Fotó: Shutterstock

„Mennyi áramot és gázt fogyaszt, többet, mint az átlag?” – kérdeztük járókelőkről és kiderült, hogy alig van köztük, akinek többet kell majd fizetnie. 

Ágnes kisnyugdíjas. Villannyal fűt, mert infrafűtő-panelei vannak, és így kevesebbet fogyaszt. „Csaknem minden áramról megy, de néha kevés gázt is használok. Nem megy 210 kilowatt fölé a fogyasztásom. Legfeljebb nem mosok kétnaponta és nem nézek egész éjszaka tévét...”

Frigyesnek határozott véleménye van: nem kell a medencét fűteni, akinek van. Neki nincs, úgyhogy nem fáj a feje. Edit szintén az átlag alatt fogyaszt, ő is nyugdíjas. Réka még nem számolta ki,  a határérték alatt fogyasztanak-e, de amúgy is figyel rá, hogy ha elmegy valahova, akkor kihúzza a fogyasztókat. „Nem égetjük a lámpákat feleslegesen, úgyhogy nem hiszem, hogy többet kéne fizetnünk” – vélekedik. Sándor lassan 90 éves. „45-ben és 56-ban is átéltünk hasonló helyzetet, amikor nem volt villany, gáz, víz, azt is átvészeltük. Most van, és mi ráadásul az átlagfogyasztás alatt vagyunk, nem változik a rezsink. Akinek meg nagy háza van, annak biztosan telik a plusz rezsire is.”

Fotó: Faludi Imre

Mennyi az átlagfogyasztás? Eddig marad a rezsicsökkentés

Áram 210 kW/hó 2523 kW/év

Gáz 144 m³/hó 1729 m³/hó
A rezsicsökkentés annak is jár, aki az átlag felett fogyaszt, de csak az átlagos fogyasztás mértékéig, az afölötti részért kell többet fizetnie. Rezsicsökkentett áron az átlagos villanyszámla 7750 forint, rezsicsökkentés nélkül ez 50.833 forint lenne, így a megtakarítás egy átlagos vagy afölötti fogyasztású háztartásban 43.083 forint.

Az átlagos gázszámla 15.833 forint havonta. Ez 131.441 forint lenne rezsicsökkentés nélkül, így a megtakarítás 115.608 forint egy átlagos vagy annál nagyobb fogyasztású háztartásban. Mivel a háztartások háromnegyede az átlag alatt fogyaszt, ezért azokat nem érinti a változás. Az egynegyed számára is marad a csökkentett ár az átlagos fogyasztás mértékéig, csak az afölötti részért piaci árat kell fizessenek.

A nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kapják a gázt

A nagycsaládosok kedvezményes gázfogyasztása megmarad a jövőben is. Egy háromgyerekes család ezentúl évente nem 1729 m³-ig, hanem 2329 m³-ig veheti igénybe a kedvezményt, ami minden további gyerek után 300 m³-rel emelkedik. Az áramfogyasztásnál ilyen kedvezmény nincs.

Ezekkel az intézkedésekkel segíti az embereket a kormány a háborús infláció alatt 

A kormány továbbra is érvényben tartja a magyar embereket segítő intézkedéseket. Egyebek mellett továbbra is érvényben van: 

– A rezsicsökkentés az átlagfogyasztás határáig.

– A benzinárstop (480 forintos literenkénti felső határ).

– Az élelmiszerárstop (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirkefarhát, 2,8%-os tehéntej).

– A banki hitelmoratórium és a kamatstop.

– A 25 év alatti fiatalok szja-mentessége.

– A négygyermekes anyák szja-mentessége.

– A nyugdíjasokat védő intézkedések (13. havi nyugdíj, nyugdíjprémium, „Nők 40” kedvezmény).

– Az otthonteremtési kedvezmények (vissza nem térítendő támogatások, családi otthonteremtési kedvezmény, falusi CSOK, kamattámogatott lakáshitel, babaváró hitel, áfa-visszaigénylés, lakásfelújítási támogatás, lakásfelújítási hitel)
Nyugat-Európában korlátoznák a zuhanyzást, a mosást, a fűtést, a porszívózást – Míg a magyar kormány évek óta rezsicsökkentéssel, az élelmiszer- és üzemanyagárstoppal, illetve multik extraprofit-elvonásával enyhít a lakosság terhein, addig az EU országaiban egészen más megoldások születtek. A holland kormány ajánlást adott ki, hogy senki ne zuhanyozzon 5 percnél többet, és ne fűtse a lakását nappal 19, éjjel 15 foknál többre. Az osztrák sajtó eközben a várható áramkimaradások esetére ad tippeket. A német gazdasági miniszter nem zárta ki, hogy törvényben rögzítik a lakások 18 fokos maximum-hőmérsékletét, a svéd kormány pedig arra kérte a lakosságot, hogy a hidegben ne használják a „sokat fogyasztó” porszívót. Az Ipsos közvélemény-kutató szerint pedig a britek negyede kénytelen kihagyni napi egy étkezést az emelkedő élelmiszerárak miatt. Az Európai Unió is konkrét javaslatokkal állt elő polgárainak: fürödjenek kevesebbet, használják ritkábban és klíma nélkül az autóikat, repülő helyett utazzanak vonattal, kapcsolják ki otthon a légkondicionálást, legfeljebb 18 fokra fűtsék fel az épületeket, és olyan „jótanács” is elhangzott, hogy ne mossanak annyit, mert bőven elég, ha „kiszellőztetik” a piszkos ruhákat.

origo.hu

Dr. Sulyok Tamás és Orbán Viktor katonai tiszteletadás mellett fogadták a kínai államfőt

origo.hu

Újra együtt Stana Alexandra és egykori párja

borsonline.hu

Megmutatta az első felvételt a babáról: máris bővül Demcsák Zsuzsáék családja

magyarnemzet.hu

Egyetlen embernek sikerült hatalmas kárt okoznia a MÁV-nak

metropol.hu

„Elsődleges célponttá vált” – sztárklub csábítja Marco Rossi felfedezettjét

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

origo.hu

Újabb ország kezd nukleáris hadgyakorlatba, egy lépésre az atomháború

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Kegyetlenül nekimentek Hosszú Katinkának, de az úszónő is visszavágott

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Cukorbetegként is élhetnek teljes életet a gyerekek - ebben segít az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

INSIDER

Döbbenetes szám, ennyi embert érint a demencia Magyarországon

INSIDER

Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján

INSIDER

Anyák napjáról hazafelé erőszakoltak meg egy borsodi lányt, olyan brutálisan, hogy jelenleg is mélyaltatásban van