Létrehozva: 2022.07.25.

Már nem kell külföldre utazni az örökletes szembetegség kezelésére

A génterápia élvonalába került a Semmelweis Egyetem.

Szerző Ripost

Hazánkban elsőként kapott Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést a budapesti Semmelweis Egyetem, ami egy újabb lépcsőfok a világ élvonalába tartó magyar orvoslás és gyógyszerkutatás számára a génterápia területén. 

A régióban szinte egyedülálló felminősítés az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a világhírű magyar kutató, Roska Botond által vezetett bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology közötti stratégiai együttműködésnek köszönhető. A partnerség célja, hogy újszerű eljárásokat találjanak a látás helyreállítására és a látásvesztés lassítására. Így a Semmelweis Egyetem azon kevés egészségügyi intézmények egyikévé válik a világon, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás eljárások lesznek elérhetőek a magyar és külföldi betegek számára egyaránt.

Merkely Béla rektor és Matt Zelner, a Novartis ügyvezető igazgatója (Fotó: Semmelweis Egyetem)

A kezelőcentrumban egy egyedülálló innovatív génterápiás eljárás segítségével a látáskárosodás és a vakság egyik fő okát jelentő örökletes szembetegség, a retinális disztrófia kezelésére is lehetőség nyílik, az érintett betegeknek ezért a jövőben nem kell majd külföldre utazniuk. 

A múlt évben elindult SMA-kezeléssel együtt immár két területen is elérhetőek lesznek betegeink számára a legmodernebbnek számító génterápiás megoldások. Mindez nemzetközi szinten is biztosítja a Semmelweis Egyetem helyét a génterápia élvonalában 

– hangsúlyozta Merkely Béla, az egyetem rektora. 

Hazánk első szemészeti génterápiás központjában három sebész kapott képzést a speciális beavatkozások elvégzésére. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által akkreditált oktatáson elsajátított terápia jelenleg az egyetlen kezelési lehetőség az örökletes retinális disztrófia esetében, amellyel a betegek elkerülhetik a teljes vakságot és az ezzel járó jelentős érzelmi és fizikai nehézségeket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek