INSIDER

Szerző Ripost

4 hete

Megelégelték: több kerület is inkább elvégzi a főváros munkáját

Ellenzéki polgármesterek is sorozatosan elismerik: hiba volt leszerelni 3000 szemetest.

A budapesti szeméthelyzet immár két éve aggasztó. 2020-ban a főpolgármester spórolásra hivatkozva leszereltette a köztéri szemetesek 30%-át, összesen 3000 darabot. Hetek alatt elöntötte a fővárost a szemét, a kukákból kifolyt a hulladék, az emberek  pedig – szemétgyűjtők híján – az utcán kezdték el eldobálni az üdítős dobozokat, maszkokat, papír zsebkendőket. Úgy tűnik, Horváth Csabának, Zugló MSZP-s polgármesterének elege lett a dagadó pesti kosztengerből, és június 12-én a Hír TV-ben beismerte: hibás döntés volt a 2020-as tömeges kukaleszerelés.

A Metropol megkérdezte a polgármestereket, osztják-e zuglói kollégájuk véleményét, illetve rákényszerültek-e arra, hogy a kerületük tisztasága érdekében saját maguk vegyék kézbe a kukák hiányából fakadó szemétproblémát.

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Megkeresték e-mailben Budapest összes kerületi polgármesterét, akiknek ugyanazt a két kérdést tették fel:
1. Egyetért-e Horváth Csaba XIV. kerületi polgármesterrel, aki a budapesti utcai hulladékhelyzet
kapcsán kijelentette, hogy a 3000 budapesti utcai kuka leszerelése hiba volt?
2. Ön mit tesz a kerületében, hogy a tömeges kukaleszerelés ellenére megóvja az utcák tisztaságát?
A megkeresésre többen nem válaszoltak, illetve azt üzenték, a kérdésben nem kívánnak nyilatkozni. Az érkezett válaszokból azonban kiderül, hogy szinte mindenki rákényszerült arra, hogy a főváros helyett kerületi költségvetésből saját maga finanszírozza a leszerelt kukák okozta szemétproblémát.

I. kerület: V. Naszályi Márta (PM)
„Kétszer annyit kiraktunk, mint amennyit leszereltek”
A Budavári Önkormányzat az első kérdésre „diplomatikus választ” adott, ugyanakkor elmondta, a leszerelésekkel párhuzamosan maguk pótolták a hiányzó szemeteseket, illetve még javítottak is a helyzeten. Ezen kívül további költségvetési forrást különítettek el, hogy bővítsék a takarító kapacitásukat.
„Váradiné Naszályi Márta biztosan nem így fogalmazott volna a témában – Horváth Csaba mondatát érti, de a történteket inkább kényszerű intézkedésnek nevezné. A kerületünkben még abban az évben kétszer annyi hulladékgyűjtőt helyeztünk ki, mint amennyit leszereltek, továbbá még heti plusz ürítést is megrendeltünk” – olvasható a sajtóiroda válaszlevelében.

Fotó: Metropol

II. kerület: Örsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–PM–LMP)
„Többször jeleztük, hogy hiányzik az adott kuka, és visszaszerelték”
A budai kerület polgármestere az első kérdésre nem válaszolt, azt azonban elmondta, hogy a kerületnek is be kellett szállnia a leszerelt kukák pótlásába, így részben maga vette kézbe a hulladékproblémát.
„A II. kerületben a leszerelés után, amikor úgy láttuk, hogy hiányzik az adott gyűjtő, vagy lakossági megkeresés jött egy-egy kuka miatt, akkor jeleztük, és visszaszerelték. Több kerületi fenntartású utcában és téren új szelektív gyűjtők kerültek ki. Alig egy hete helyeztünk ki további 45 darab nagyobb, vandálbiztos hulladékgyűjtőt a Széll Kálmán térre a II. kerület kezdeményezésére, a költségek egyharmadát a II. kerület állta” – írta Örsi Gergely. A közterületek érdekében az önkormányzat együttműködési megállapodásokat kötött a Széll Kálmán tér és a Lövőház utca vendéglátósaival, hogy ők is hozzájáruljanak a közterületek tisztán tartásához. Kampányt indítottak a kutyapiszok felszedéséért, és elindították a helyi erdők gépi erővel történő kitakarítását. Ebben számos önkéntes is segít, gyakran több évtizedes hulladékot szedve össze.

IV. kerület: Déri Tibor (Momentum)
„Egyetértek Horváth Csabával: hiba volt leszerelni 3000 kukát”
Újpest ellenzéki polgármesterének ami a szívén, az a száján. Déri Tibor kerek perec kimondta, hogy egyetért zuglói kollégájával, illetve hogy saját erőből kénytelenek pótolni a leszerelt szemeteseket.
„Igen, egyetértek Horváth Csaba polgármesterrel abban, hogy hiba volt a 3000 utcai kuka leszerelése” – írta Déri Tibor, majd hozzátette: „az még nagyobb hiba volt, hogy a kormányzat a koronavírus-járványra hivatkozva az önkormányzatoktól forrást vont el”.  Jelenleg a kerületben az Újpesti Városgondnokság több mint 1368 db parki hulladékgyűjtőt, és 286 db kutyaürülék gyűjtő edényt üzemeltet, melyet átlagosan 2,8 naponta ürítenek. „Újpesten az Újpesti Városgondnokság Kft. új kukákat helyezett ki, azonban nem mindenhol tudta pótolni az FKF által leszerelt hulladékgyűjtőket” – írta az újpesti polgármester.

Fotó: Metropol

V. kerület, Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP)

„Karácsonyék elugrottak a munka elől”
„Nem leszerelni kéne a kukákat, hanem még többet kellene telepíteni, segítve az állampolgárok környezettudatosságának elmélyülését. Egyébként a szeméttároló-leszerelés valójában nem költségmegtakarítást jelent, hanem költségnövekedést” – írta a polgármester, aki szerint így a kerületek végzik el a főváros helyett a munkát, fizetik ki azt a pénzt, amit a főváros megspórol.

„Karácsonyék elugrottak a munka elől” – foglalta össze Szentgyörgyvölgyi Péter. „Horváth Csaba javára mondható, hogy legalább felismeri és elismeri a hibát. Visszatetsző azonban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester büszkén adott hírt közösségi oldalán egy olyan intézkedésről, ami az elkövetett hibát még felszínesen sem orvosolja, hiszen például az V. kerületben leszerelt 300 kuka helyett most mindössze 4 darabot szerelnek vissza.” A Belváros az FKF hulladékgyűjtőin túl a kerületi 800 db kuka fenntartását és ürítését végzi el naponta legalább két alkalommal. Az utcák köztisztaságát pedig közel 60 munkatárs végzi két, nyáron három műszakban.

Fotó: Facebook.com

VI. kerület: Soproni Tamás (Momentum)
„80 új kukát rakott ki a kerület”
A terézvárosi polgármester sajtóirodájától érkezett válaszból kiderült, hogy a leszerelések óta ugyancsak saját erőből igyekeznek pótolni a kukát hiányát, és megemelték a köztisztaságra fordítandó keretösszeget.
Terézváros utcáira 2020 óta csaknem 80 új kukát helyezett ki az önkormányzat, ezek ürítését és tisztítását is a terézvárosi köztisztasági cég végzi. A kukák kihelyezése mellett az önkormányzat már többször emelte a köztisztasági cég büdzséjét, aminek köszönhetően többen, megfelelőbb és modernebb eszközökkel tudják tisztán tartani a közterületeket. Ezen kívül az önkormányzat növelte a takarítások számát és sűrítette is ezek gyakoriságát, a köztisztasági cég pedig szinte egyből reagál a lakossági bejelentésekre, aminek köszönhetően naprakészen tudjuk tisztán tartani a kerületet” – írták.

Fotó: Bach Máté

VIII. kerület: Pikó András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
„A leszerelt 200 kuka felét mi pótoltuk”
A józsefvárosi szemétproblémákról már többször írt a Metropol. Pikó András a tömeges kukaleszerelés kapcsán azt írta, nem tudja megítélni, igaza van-e Horváth Csabának, de az önkormányzat saját maga kénytelen pótolni a szemeteseket.
„A fővárost sújtó brutális pénzügyi elvonások indokolhatnak kényszerintézkedéseket. Ezek közül megfelelő mérlegelés után a lakosság közérzetét és a közszolgáltatások minőségét legkevésbé befolyásoló intézkedések megtételét tartom a helyes megoldásnak. Mivel nem rendelkezem információval arról, hogy a főváros vezetése milyen más alternatívákat mérlegelt, ezért nem tudom megítélni, hogy igaza volt-e vagy sem Horváth Csabának” – írta Józsefváros polgármestere. Pikó András arról is beszámolt, hogy az elmúlt egy évben a kerületben leszerelt körülbelül 200 darab fővárosi szemetes több mint felét ők maguk pótolták. A kerületi költségvetésben közel duplájára emelték a köztisztaságra fordított összeget, vettek két új takarítógépet, és több köztisztaságban dolgozó embert is felvettek. A következő hónapokban több „faltól falig” takarítást végeznek majd a fővárossal közösen.

Fotó: Ványi Ákos / City Magazin/Hír Nyolc

XVII. kerület: Horváth Tamás (Fidesz-KDNP)
„ A leszerelt kukák környéke rövid időn belül szemetessé vált”
Rákosmente vezetése ugyancsak egyetért a zuglói polgármester szavaival, és a kerület a saját pénzéből igyekszik orvosolni a szemétgondot.
„Rákosmente Önkormányzata az eset kapcsán azonnal jelezte az FKF felé aggodalmát és méltatlannak tartottuk, hogy a döntést nem előzte meg szakmai egyeztetés, igényfelmérés vagy esettanulmány. A leszerelt hulladékgyűjtők környéke jellemzően rövid időn belül szemetessé vált, ezáltal jelentős többletfeladatot és többletköltséget róva az önkormányzatra és a lakókra egyaránt” – írták válaszukban. Az önkormányzat egyeztetve a közvetlen lakóközösséggel, a saját költségén telepít új utcai hulladékgyűjtőket, közmunkásokat foglalkoztat, és szemétszedési akciókat is szervez Rákosmente tisztán tartása érdekében.

XIX. kerület: Gajda Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP)
„Köztereink tisztasága kiemelt feladat”
Kispest polgármestere a lap első kérdését figyelmen kívül hagyta, a második kapcsán pedig az alábbi választ küldte:
„Köztereink tisztaságának megőrzése kiemelt feladat mind fővárosi, mind kerületi szinten. Kispest Önkormányzata ennek érdekében a 2022-es költségvetésében 200 millió forintot irányzott elő köztisztasági feladatok ellátására.”

Fotó: Mate Krisztian

XXI. kerület: Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP)
„Hiba volt a kukák leszerelése”
Csepel városvezetője teljesen egyetért Horváth Csaba mondataival, különösen, mivel a kerületben a kommunális hulladék öt év alatt megnégyszereződött.
„Egyetértek Horváth Csaba polgármesterrel, magam is úgy vélem, hiba volt a kukák leszerelése. Csepelen tavaly februárban a 263 szemétgyűjtőből 43-at tervezett leszerelni az FKF Nonprofit Zrt. Akkoriban levelet írtam az FKF-nek, hogy a Csepelen élő több mint 70 ezer ember érdekében, valamint a vállalat saját alapelveire való tekintettel ne szállítsák el ezeket a tárolókat” – írta Borbély Lénárd. A polgármester beszámolt róla, hogy a kukák hiánya az utcai szemetelés miatt jelentős terhet ró a kerületi hulladékkezelőre.

„Csepelen a kommunális hulladék mennyisége öt év alatt megnégyszereződött, és több száz millió forintot költ az önkormányzat évente az illegális hulladéktelepek felszámolására is. Ezek súlyos tételek a költségvetésünkben” – írta a kerületvezető, hozzátéve, hogy a hulladékkezelőnek a legnagyobb problémát továbbra is az illegális hulladéklerakók felszámolása jelenti.

Fotó: Havran Zoltán

XXII. kerület: Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP)
„Budapest vezetése a kerületeket bünteti”
Budafok-Tétény polgármestere szintén hibának tartja a kukaleszereléseket, szerinte most a kerületeknek kell megfizetniük a főváros „spórolását”.
„Véleményem szerint is hibás lépés volt a kukák tömeges eltávolítása. Amit a főváros a háromezer szemetes leszereltetésével megspórolt, azt most kénytelen elkölteni a szemét felszámolására. Ráadásul a helyi önkormányzatokat még nehezebb helyzetbe hozta, mivel nekünk kell megfizetni a kieső köztisztasági igények fedezését” – írta Karsay Ferenc. „A főváros helyett igyekszünk rendet tartani, miután Budapest vezetése a kerületeket bünteti, forrásokat von el tőlük. Cinikusnak tartom, hogy most 150 új kuka felszerelésével akarják megoldani a fővárosi szeméthelyzetet”. Utolsó mondatával a városvezető arra utalt, hogy Karácsony Gergely 150 kukát visszaszereltetett, azonban nem az ő döntése eredményeképp kialakult szeméthegyekre, hanem a turistákra és irodai dolgozókra hivatkozva.

Fotó: Tibor Safar
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb részletek L.L. Junior tragédiájáról

origo.hu

Kiderült, mivel foglalkozik a börtönben az RTL bukott sztárja, Aurelio

borsonline.hu

Három megye ússza meg mindössze, kiadták a vészjelzést

magyarnemzet.hu

Brazíliában máshogyan látják az orosz–ukrán háborút

ripost.hu

Kiégett a kertben a fű? Ne pánikolj, itt a megoldás!

vg.hu

A horvát euró egy egész szektort csődbe ránthat

magyarnemzet.hu

Egy holland férfi megvett egy magyar falut, idén már fesztivált szervez benne + videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 8.: az Oroszlán ma nagy dolgokra képes, a Bak szembenéz a félelmeivel

ripost.hu

Áll a bál: A születésnapján alázták meg Meghan Markle-t

borsonline.hu

Teszteld le, hogy okosabb vagy-e, mint egy kisiskolás!

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Rezsicsökkentés: ennyit spórolhatsz, ha energiatakarékosra cseréled az izzókat

INSIDER

„Az angyalok vigyázzanak fent rád!” – Kétéves kislány fulladt a Balatonba

INSIDER

Okosabb vagy, mint egy kisiskolás?

INSIDER

18 megyére adtak ki riasztást, így indul a hét

INSIDER

Brutálisan kivégezte egykori szerelme Renátát, sokkoló részletek derültek ki