Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.08.
Módosítva: 2022.07.08.

Fölélte a többletet a fővárosi vezetés

Nem vehető komolyan Karácsonyék állandó panaszkodása, miszerint nincs pénze a fővárosnak.

Szerző Magyar Nemzet

Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője szerint most hiányzik igazán az az elvesztegetett két és fél év, amit Karácsony Gergely főpolgármesteri teendői ellátásai helyett nagypolitikai álmok dédelgetésével töltött.

Fölélte a többletet a fővárosi vezetés 

– reagált Bagdy Gábor a Magyar Nemzet megkeresésére azzal kapcsolatban, hogy még mindig nem tudni, mi lett azzal a kétszázmilliárdos többletforrással, amelyet az előző városvezetés hagyott a kasszában.

A politikus kifejtette: látható, hogy a kiadások meghaladták a bevételeket, nagyrészt a koronavírus-járvány okozta recesszió és az energiaválság, valamint a felelőtlen, koncepció nélküli gazdálkodás miatt. Ugyanakkor Bagdy Gábor emlékeztetett arra, hogy tavaly a tervezetthez képest még így is 15 milliárd forint többlete volt a városvezetésnek az iparűzési adóból. Így – mint mondta – nem vehető komolyan Karácsonyék állandó panaszkodása, miszerint nincs pénze a fővárosnak. Bagdy Gábor emlékeztetett: 2019-ben az új vezetés kétszázmilliárd forintot örökölt értékpapírban, készpénzben a Tarlós István vezette korábbi vezetéstől. A politikus szerint azóta ezt az összeget élik föl Karácsonyék: 2020-ban 87 milliárd forintos hiánya volt Budapestnek, akkor azt a fent említett tartalékokból fedezte. Ezek után jött a 2021-es költségvetés, amelynek beszámolóját nemrég tárgyalta a közgyűlés: ebből kiderül, hogy ebben az évben 63,5 milliárd forintos hiánya volt a fővárosnak.

Fotó: KDNP

Mint mondta, ezzel a hiánnyal futottak neki 2022-nek, amelynek költségvetését félévesre tervezték. Bagdy Gábor hangsúlyozta: 

Karácsonyéknak a jogszabályok miatt működési többletet kellett tervezniük, így fiktív bevételekkel indultak neki az évnek.

Beterveztek egy 32 milliárdos hitelt és egy húszmilliárdos állami támogatást, amelyről csak az állam nem tudott. A fővárosi vezetés próbálta palástolni azt, hogy a 2022-es költségvetésben működő számok légből kapottak, és azt a látszatot akarták kelteni, hogy a kormány nem ad nekik támogatást. Valójában a városvezetés nincsen abban a helyzetben, hogy hitelt vegyen föl, hiszen folyamatosan többet költ működésre, mint amennyi bevétele van – magyarázta a volt főpolgármester-helyettes, majd hozzátette: esély se látszik arra, hogy egy új hitelt törleszteni tudnának. 

 A főpolgármesterünk két és fél évig a nagypolitikával foglalkozott, és a stábja is követte őt; most akarják megmenteni a várost, a félidős ciklusban

 – nyilatkozta Bagdy. Hozzáfűzte: a város nem engedheti meg magának a jelenlegi állapotokat, például azt, hogy koszos legyen. Mint mondta, hallatlan nagy tudás és rutin, tapasztalat kellene ahhoz, hogy lássa a városvezetés, hol okoz kevesebb kárt. – Mivel nincs ilyen tudásuk,  ad hoc döntések születnek – mutatott rá ki Bagdy Gábor. Most hiányzik igazán az az elvesztegetett két és fél év, amit Karácsony Gergely főpolgármesteri teendői ellátásai helyett nagypolitikai álmok dédelgetésével töltött. – Ezt az időt a főváros érdekével végzett munkával kellett volna töltenie – vélekedett Bagdy Gábor.

A politikus szerint amíg Karácsony Gergely folytatja a rögtönzött intézkedéseit, addig továbbra is nagy károkat fog okozni Budapesten. Úgy látja: át kellene állni egy stratégiai gondolkodásra, a város ügyeivel foglalkozni, javítani kellene annak helyzetén. Pár héttel ezelőtt Horváth Csaba MSZP-s városvezető is nyíltan kritizálta Karácsony Gergelyt, aki „spórolási programja” keretében háromezer szemetest tüntetett el a főváros közterületeiről. 

A múlt heti Budapesti energiacsúcs elnevezésű rendezvény után kiderült: Karácsony Gergely főpolgármester elkezdte végrehajtani a brüsszeli energiatakarékossági terveket, többek között gyors intézkedésként két órával rövidítik a díszkivilágítást a fővárosban. Bagdy Gábor kifejtette: az energia is egy olyan terület, ahol racionálisan kellene gondolkodni, nem improvizálni. Hangsúlyozta, hogy a főpolgármester nem egyeztet a budapestiekkel, holott ezt ígérte: nem egyeztetett a biciklisávok kialakításánál és a Lánchíd lezárásáról sem, és ugyanígy jár el az energiafelhasználás észszerűsítésének kérdésekben is. Bagdy Gábor szerint ne a főpolgármester találja ki egy személyben a fenti ügyekben azt, hogy mi lenne jó Budapesten, hanem egyeztessen, beszéljen az emberekkel ezekről a kérdésekről. 

Így csak az látszik, hogy bár Karácsony Gergely demokrata látszatát kelti ugyan, de diktatórikus kijelentéseket tesz 

– tette hozzá Bagdy Gábor. 

Szerző Magyar Nemzet

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

magyarnemzet.hu

Ezen a napon vesznek végső búcsút a hős szívbeteg lánytól

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Nagyon keveset látom, szinte alig beszélünk" - sírva vallott házassági válságáról a TV2 sztárja

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát