2 hónapja

Hőségriadó - augusztus közepéig marad a sivatagi forróság

30°C alá nem megy a hőmérséklet, de a 40 fok sem lesz ritka.

Szerző Ripost

Újabb erős hőhullám kezdődik szerdán, visszatért hazánkba a kánikula, ráadásul tartós lesz a hőség . Jelenleg 33°C-ot mutatnak a hőmérők Budapesten, de a hétvégén már 40 fok is lehet, és semmiféle csapadékra, enyhülésre nem számíthatunk. Egyedül a fel-feltámadó északkeleti széltől várhatunk némi enyhülést, amúgy a rekkenő hőség csak a vízparton nyaralók számára lesz elviselhető. 

Fotó: Pixabay

A Köpönyeg.hu orvosmeteorológusa szerint ez leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezetet is megterheli. 

A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság, koncentrációs zavar léphet fel. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, a vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet

– figyelmeztet dr. Pukoli Dániel

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) három megyére – Bács-Kiskunra, Csongrád-Csanádra és Jász-Nagykun-Szolnokra – adott ki már kedden elsőfokú figyelmeztetést, éjféltől viszont már harmadfokú hőségriadó lépett érvénybe, egészen szombat éjfélig. A legmagasabb fokozatú riasztást az országos tiszti főorvos akkor rendeli el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot. De nemcsak a nappalok lesznek pokoliak, az éjszakák is egyre melegebbek, a hétvégén már éjjel sem csökken 22 fok alá a hőmérséklet, így a lakások nem tudnak majd kihűlni. 

A múlt nyáron 22 napon volt érvényben legalább másodfokú hőségriasztás Magyarországon. A hőhullámok számának, tartósságának és intenzitásának növekedését a szakemberek a klímaváltozásnak tulajdonítják. Ennek hatására a nyári középhőmérséklet 1901-től csaknem 1,4 Celsius fokkal nőtt hazánkban, a tavalyi nyári középhőmérséklet pedig 1,2 fokkal tért el a normál időszak átlagától. 2021 júniusa ráadásul az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt, mindamellett a harmadik legmelegebb az elmúlt júniusok sorában – mutat rá az OMSZ tanulmánya.

Fotó: Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

Az elkövetkezendő napokban erős lesz az UV-sugárzás is, valamint a hőguta és a leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni, és kerülni kell a közvetlen napozást a déli és a kora délutáni órákban. Ügyelni kell a megfelelő folyadék-utánpótlásra és nem tanácsos cukros, illetve alkohol- és koffeintartalmú italokat fogyasztani.

A nyíregyházi mérnökember, Dávid Mihály idei időjárásnaptára jelezte előre, hogy idén szokatlanul forró és száraz lesz a nyár, az ő naptárában a július végi kánikula még a júniusinál is forróbbnak van jelölve, néha akár 40 fok feletti nappali és 25 fokos éjszakai hőmérséklettel. Bár most a hőségriasztás csak szombat éjfélig van érvényben, a távolabbi előrejelzés egészen augusztus közepéig kánikulát jelez.

Az Időkép 30 napos előrejelzése szerint is kitart ez a hőhullám egészen augusztus közepéig, úgyhogy érdemes kinézni valami sarkkörön túli kiruccanást. Ha meg nincs ennyi szabadságod és pénzed és épp a kollégák nyaralnak, akkor vigasztald magad a munkahelyed légkondijával - mégiscsak jó oda bejárni. A legrosszabb azoknak, akiket a munkájuk most is a szabadba vagy például egy lángossütőbe szólít - vigyázzanak magukra!

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!