5 hónapja

Aggódnunk kell? Egyre gyakoribbak a medveészlelések Magyarországon

Május vége óta egyre többen számolnak be arról, hogy medvét láttak, vagy az állat támadásának nyomaival találkoztak. Mivel a medvék gyorsan mozognak, bárhol lehetnek. Bár az erdélyi medvehelyzettől még messze vagyunk, érdemes elővigyázatosnak lenni.

A május végi aszódi medveészlelés óta egyre több helyen bukkan fel a barnamedve, aki talán nincs is egyedül. Van több megerősített, fotóval bizonyított észlelés, de akadnak kétkedésre okot adó történetek is bőven. Utánajártunk, mikor és hol észleltek idén medvét Magyarországon, és van-e félnivalónk.

Nem csak legenda

Idén először február 12-én fotózott le egy vadász Ózdon egy barnamedvét, ami jól kivehető a fotón. Másnap az állatot a szomszédos vadászterületen látták, igaz, akkor fotó már nem készült róla. A másnapi észlelés főként azért érdekes, mert jól mutatja, hogy a medve egy gyors állat, aki rövid idő alatt nagy távokat is képet megtenni. Legközelebb május 25-én reggel látta egy autós, hogy egy medve halad át az Acsa és Püspökhatvan közötti közúton, erről aztán bejelentést is tett az illetékes önkormányzatnál. Másnap egy aszódi vadkamera rögzítette az állatot. 

„A május 25-én Acsa és Püspökhatvan között észlelt barnamedve létezését immár egy Iklad közelében készült felvétel is bizonyítja. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ismét felhívja a térség lakosságának és a kirándulók figyelmét, hogy ne látogassák a környék erdőségeit. Az erdőgazdaság és a nemzeti park szakemberei továbbra is fokozott ellenőrzéseket tartanak, hogy nyomon követhessék az állatot” – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán. Pár nappal később, június 2-án aztán újra Aszódnál rögzített egy vadkamera egy medvét, úgy tűnt azonban, hogy egy másik állatról lehet szó, mert ez jóval testesebb volt, mint a május végén rögzített medve. Június 23-án aztán szinte kakukktojásként, az Egererdő Erdészeti Zrt. kamerája rögzített egy képet az állatról a Bükkben, a Pes-kő barlang közelében. 

Ez a helyszín azonban jóval távolabb esik a Pest megyei településektől.

Július 3-án Kismarosnál látta újra egy autós a medvét az úgynevezett Morgó-kanyarban. Itt azonban nem lett bizonyíték, az illetékes vadász sem erősítette meg, hogy valóban medvét láttak, mindössze három szemtanú elbeszéléséről van szó. Mindössze három nappal később aztán újra Püspökhatvannál bukkant fel az állat, ami mindössze 40 kilométerre van Kismarostól, ami nem nagy táv egy macinak három nap alatt. Július 23-án aztán, szintén meg nem erősítve, Kisnémedi és Váchartyán határában bukkant fel a medve. „Lakossági jelzés alapján, a váchartyáni temető felső részén vélhetően két medvét, egy nagyobb testűt és egy kisebbet láttak Vácduka irányába elhaladni a búzatáblában. Kérjük a lakosság fokozott elővigyázatosságát a külterületi részeken és az erdőkben!” - figyelmeztetett Kisnémedi önkormányzata. Ugyanekkor Sülysápról is érkezett észlelés.

Kamu volt a sülysápi medve?

Ott egy hölgy jelezte, hogy egy medve támadást indított a tyúkóla ellen két ízben is. Állati ürüléket is találtak, amit állítólag bevizsgáltattak, és több szakember is azt állította, hogy medvétől származik. A Ripost kereste az üggyel kapcsolatban a Veresegyházi Medveotthont, akiket név szerint említenek az ürüléket beazonosítók közül, ők azonban egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre. A sülysápi történetet sokan kamunak tartják. 

Ennek ellenére azonban az biztosnak tűnik, hogy a fővárostól nem messze, egy medvének pedig főleg nem nagy távolságra két állat is kószál, úgyhogy érdemes az erdei kirándulások alkalmával agyon elővigyázatosnak lenni, ha valaki ezen a környéken jár.

Tusnádfürdőn emberre támadt

Az idei Bálványosi Szabadegyetem Tusnádfürdőn úgy zajlott, hogy fokozott riasztást adtak ki medvetámadásra, miután egy anyát és két bocsát látták a környéken. Mint arról a Ripost már korábban beszámolt, egy medve emberre is támadt, amiről videó készült.

Shane Tusup hasonló felvételt osztott meg, neki is az volt a szerencséje, hogy autóban ült. 

„Oké, a neve határozottan nem Micimackó volt, és a kilenc életemből egyet biztosan elvesztettem” – írta az edző a videóhoz.

Teendők medvetámadás esetén

A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).

Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.

Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

A határozott fellépés sokat számít

A medve valóban nem játék, meglepetést azonban lehet neki okozni. Az alábbi videón egy fekete macska mutatja meg, mennyit számít a határozott fellépés. 

Miután támadó pózba vágta magát a medve előtt a harcos cica, a nagy állat megszégyenülve elsompolyog. A macska mutatványát azonban nem ajánljuk senkinek!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tömény meztelenség a nyolcvanas évek híres filmjeiben - fotók

origo.hu

Nagyon súlyos orosz bejelentés érkezett

mindmegette.hu

Tolvai Reni szexi főzősorozatot indított: megmutatta, mit iszik minden reggel

vg.hu

„Boris, nem akarlak bántani, de rakétával mindössze egyetlen percig tartana” – üzente Putyin a brit kormányfőnek

metropol.hu

Se bugyi, se más, lesd meg fürdés közben a kebelcsoda sportolónőt

vg.hu

„Előbb lőlek agyon, minthogy eladjalak” – üzente edzője Cristiano Ronaldónak, amikor távozni akart

ripost.hu

Gyanús videóval üzent Vajna Timi

mindmegette.hu

„Minden tünet nélkül jött a változó kor” - Klimax idején fogyott Tünde

veol.hu

A Provident Pénzügyi Zrt. munkatársat keres Kereskedelmi Tanácsadó munkakörbe (x)

ripost.hu

Nem nyugodhat békében, óriási botrány van Lisa Marie Presley végrendelete miatt

ripost.hu

Elbukta vagyona nagy részét a TV2 új Nagy Ő-je

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

INSIDER

Brutálisan drágult a temetkezés, Karácsonyék rátettek még egy lapáttal

INSIDER

"Most már nagyon mennék" - a gyönyörű lány vonat elé lépett Nagykőrösön, de előtte elbúcsúzott

INSIDER

Ekkor tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

INSIDER

Nem csak embertársain, de az állatokon is segített az elhunyt szikszói mentős

INSIDER

Gyász: hiába küzdöttek a hős mentősért, Sándor életét vesztette

INSIDER

Balhé a budapesti buszon: „Felb.sztad az agyamat, húzzál lefele” – zavarta le utasát a sofőr - videó

INSIDER

Ilyen ügyes kiskukta: már kenyértésztát dagaszt az SMA-s Zente