Létrehozva: 2022.07.31.

Aggódnunk kell? Egyre gyakoribbak a medveészlelések Magyarországon

Május vége óta egyre többen számolnak be arról, hogy medvét láttak, vagy az állat támadásának nyomaival találkoztak. Mivel a medvék gyorsan mozognak, bárhol lehetnek. Bár az erdélyi medvehelyzettől még messze vagyunk, érdemes elővigyázatosnak lenni.

A május végi aszódi medveészlelés óta egyre több helyen bukkan fel a barnamedve, aki talán nincs is egyedül. Van több megerősített, fotóval bizonyított észlelés, de akadnak kétkedésre okot adó történetek is bőven. Utánajártunk, mikor és hol észleltek idén medvét Magyarországon, és van-e félnivalónk.

Nem csak legenda

Idén először február 12-én fotózott le egy vadász Ózdon egy barnamedvét, ami jól kivehető a fotón. Másnap az állatot a szomszédos vadászterületen látták, igaz, akkor fotó már nem készült róla. A másnapi észlelés főként azért érdekes, mert jól mutatja, hogy a medve egy gyors állat, aki rövid idő alatt nagy távokat is képet megtenni. Legközelebb május 25-én reggel látta egy autós, hogy egy medve halad át az Acsa és Püspökhatvan közötti közúton, erről aztán bejelentést is tett az illetékes önkormányzatnál. Másnap egy aszódi vadkamera rögzítette az állatot. 

„A május 25-én Acsa és Püspökhatvan között észlelt barnamedve létezését immár egy Iklad közelében készült felvétel is bizonyítja. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ismét felhívja a térség lakosságának és a kirándulók figyelmét, hogy ne látogassák a környék erdőségeit. Az erdőgazdaság és a nemzeti park szakemberei továbbra is fokozott ellenőrzéseket tartanak, hogy nyomon követhessék az állatot” – írja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán. Pár nappal később, június 2-án aztán újra Aszódnál rögzített egy vadkamera egy medvét, úgy tűnt azonban, hogy egy másik állatról lehet szó, mert ez jóval testesebb volt, mint a május végén rögzített medve. Június 23-án aztán szinte kakukktojásként, az Egererdő Erdészeti Zrt. kamerája rögzített egy képet az állatról a Bükkben, a Pes-kő barlang közelében. 

Ez a helyszín azonban jóval távolabb esik a Pest megyei településektől.

Július 3-án Kismarosnál látta újra egy autós a medvét az úgynevezett Morgó-kanyarban. Itt azonban nem lett bizonyíték, az illetékes vadász sem erősítette meg, hogy valóban medvét láttak, mindössze három szemtanú elbeszéléséről van szó. Mindössze három nappal később aztán újra Püspökhatvannál bukkant fel az állat, ami mindössze 40 kilométerre van Kismarostól, ami nem nagy táv egy macinak három nap alatt. Július 23-án aztán, szintén meg nem erősítve, Kisnémedi és Váchartyán határában bukkant fel a medve. „Lakossági jelzés alapján, a váchartyáni temető felső részén vélhetően két medvét, egy nagyobb testűt és egy kisebbet láttak Vácduka irányába elhaladni a búzatáblában. Kérjük a lakosság fokozott elővigyázatosságát a külterületi részeken és az erdőkben!” - figyelmeztetett Kisnémedi önkormányzata. Ugyanekkor Sülysápról is érkezett észlelés.

Kamu volt a sülysápi medve?

Ott egy hölgy jelezte, hogy egy medve támadást indított a tyúkóla ellen két ízben is. Állati ürüléket is találtak, amit állítólag bevizsgáltattak, és több szakember is azt állította, hogy medvétől származik. A Ripost kereste az üggyel kapcsolatban a Veresegyházi Medveotthont, akiket név szerint említenek az ürüléket beazonosítók közül, ők azonban egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre. A sülysápi történetet sokan kamunak tartják. 

Ennek ellenére azonban az biztosnak tűnik, hogy a fővárostól nem messze, egy medvének pedig főleg nem nagy távolságra két állat is kószál, úgyhogy érdemes az erdei kirándulások alkalmával agyon elővigyázatosnak lenni, ha valaki ezen a környéken jár.

Tusnádfürdőn emberre támadt

Az idei Bálványosi Szabadegyetem Tusnádfürdőn úgy zajlott, hogy fokozott riasztást adtak ki medvetámadásra, miután egy anyát és két bocsát látták a környéken. Mint arról a Ripost már korábban beszámolt, egy medve emberre is támadt, amiről videó készült.

Shane Tusup hasonló felvételt osztott meg, neki is az volt a szerencséje, hogy autóban ült. 

„Oké, a neve határozottan nem Micimackó volt, és a kilenc életemből egyet biztosan elvesztettem” – írta az edző a videóhoz.

Teendők medvetámadás esetén

A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).

Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.

Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

A határozott fellépés sokat számít

A medve valóban nem játék, meglepetést azonban lehet neki okozni. Az alábbi videón egy fekete macska mutatja meg, mennyit számít a határozott fellépés. 

Miután támadó pózba vágta magát a medve előtt a harcos cica, a nagy állat megszégyenülve elsompolyog. A macska mutatványát azonban nem ajánljuk senkinek!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

INSIDER

Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!