1 hónapja

Elképesztő! Megmutatjuk, mi mindent rejt egy gyermekmentő rohamkocsi

Mobil intenzív osztályként működik a jármű.

Szerző Ripost

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnál babakocsinak becézik azokat a speciális kialakítású mentőautókat, amelyekkel sérült és beteg gyermekek ellátását és szállítását végzik. Most egyszerre két ilyen is szolgálatba állt: Budapesten egy mobil intenzív osztályként működő gyermek-rohamkocsi, Miskolcon pedig egy gyermek-mentőorvosi kocsi. A Ripost7 cikke.

Balra a gyermek-mentőorvosi, jobbra a gyermekmentő-rohamkocsi (Fotó: Ripost)

Az új gyermekrohamkocsi Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI, amelynek motortere egy 190 lóerős, 3000 köbcentiméteres motort rejt. A gyermek-mentőorvosi kocsi Volkswagen Amarok Comfort Line TDI 4Motion, 163 lóerős, 3000 köbcentis motorral és összkerékmeghajtással. 

A szabály az, hogy a riasztástól számított két percen belül útnak kell indulniuk, de ezt a gyermekmentők próbálják a felére csökkenteni, hogy minél több csöppség életét megmenthessék, bármilyen baj érje őket. A gyermek-rohamkocsi háromféle kürtöt használ, amiket nem lehet nem meghallani: a rambler hangja átmegy a kocsik hangszigetelt üvegén is.

A Ripost7 stábja meghívást kapott az autóátadóra, így most olvasóinknak is meg tudjuk mutatni, mitől különleges egy ilyen jármű.

A mentőautó központi terét az a hidraulikusan emelhető és dönthető hordágy foglalja el, amelynek speciális matraca segítségével kisgyerekek is rögzíthetők. Amikor rajta fekszik a beteg, a légrugó teljes lengéscsillapítást biztosít számára.

Fotó: Ripost

Ezek a fecskendős pumpák 50 milliliternyi felhígított gyógyszert tudnak milliliterenként finoman adagolni. Egy pici gyereknek ugyanis a felnőttekre szabott ampullák 10-ed vagy 50-ed részét kell beadni, amit kézzel nem lehetne kimérni. Egy komolyabb újraélesztés után akár mind az 5 készülék párhuzamosan tud működni.

Fotó: Ripost

A monitor-defibrillátor rendszer vérnyomást, artériás (invazív) vérnyomást, véroxigénszintet mér, 3–12 elvezetéses EKG-ra képes, és kapnográfként is működik (kilélegzett széndioxid-értéket mér). Itt a defibrillátorra általában nincs szükség, hiszen egy gyereknek ritkán van szívbetegsége, ezért az országban egyedülálló moduláris készüléket vettek, aminél a monitor gombnyomásra leválasztható, miközben a falon fönnmarad és töltődik a defibrillátor. A mobillá vált monitor bluetooth-on keresztül kapja a jeleket. Teljesen törésbiztos, és percre pontosan mutatja, mennyi időre elég az akkumulátor töltöttsége.

Fotó: Ripost

Ez a lélegeztetőgép MR-kompatibilis, nincs benne mágnesezhető fémalkatrész, így akár egy félórás vizsgálat alatt is biztosított a gyermek lélegeztetése, mert eközben saját kompresszorral állítja elő a szükséges sűrített levegőt.

Fotó: Ripost

A légutak (száj- és orrüreg) szabaddá tételéhez használható motoros szívó segítségével sokszor elkerülhető, hogy a sérült gyermeket lélegeztetőgépre kelljen kapcsol

Fotó: Ripost

Ezzel az ultrahangkészülékkel folyadékot vagy vért keresnek olyan helyeken, ahol nem volna szabad lennie, például koponyában, hasüregben vagy a szív körül.

Fotó: Ripost

Ez a vérgáz-laborkészülék jelzi, hogy a levett vérben milyen a laktátszint, valamint a kálium- és nátrium-ionszint. Egy kritikus állapotú gyereknél az ioneltolódás szívleálláshoz vezethet, ilyenkor azonnal gyógyszeresen be kell avatkozni.

A csak a stábunk kedvéért kihúzott fiókokban tartják a kötszereket és más, egyszer használatos felszereléseket. Itt tartják a legtöbb gyógyszert is, kivéve a hidegben tárolandó orvosságokat, amelyek hűtőtáskában várják a felhasználásukat.

Fotó: Ripost

És van egy fűtött fiók is az infúziónak, hogy testmelegen tartsák, mert egy kisgyerek testét nagyon lehűtené a hidegebb anyag, hiszen a testtömege jóval kisebb egy felnőtténél. A rajta lévő digitális kijelző mutatja a beállított hőmérsékletet.

Fotó: Ripost

A legfontosabb gyógyszereket, fecskendőt, tűt, vérnyomásmérőt, fonendoszkópot, kötszereket és égési kötszereket az orvosi táska tartalmazza, amit könnyen fel lehet kapni, hogy minden kéznél legyen, amire csak szükség lehet.

Fotó: Ripost

A kerekesszék, a vákuummatrac, a röntgenezhető lapáthordágy és a védőfelszerelések már a kívülről megközelíthető oldalajtó mögött kaptak helyet. 

Fotó: Ripost

Ugyanígy kívülre kerültek azok a táskák, amelyek közül a kisebbikben van az oxigén, a nagyobb pedig a reanimációs táska az újraélesztéshez. Vannak benne légútbiztosítási eszközök: ballon, tubus és laringoszkóp a gége feltárásához.

Fotó: Ripost

Ő pedig László Endre Márton, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat alapítója, aki az első generációs gyermekrohamkocsi modelljét tartja a kezében

Fotó: Ripost

A Cararama kisautójára itthon készült az igazival teljesen megegyező tamponnyomás, a száz darabos mennyiség kereskedelmi forgalomba nem került, csak a mentőszolgálat munkatársai kaptak belőle munkájuk elismeréseként. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A szembejövők oldalán akart tolakodni, a kamionostól azonnal megkapta a tökéletes büntetést - videó

origo.hu

Donald Trump: Putyin úgy játszadozik Joe Bidennel, hogy azt nézni is rossz

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: pokoli járványt szabadíthat a világra egy rejtélyes lény

vg.hu

Rossz hírek érkeztek az építőiparról

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 15.: az Oroszlán jó híreket kap, a Szűzért rajong valaki

ripost.hu

Ez a három csillagjegy a legnagyobb pletykafészek, vigyázz, mit árulsz el magadról

ripost.hu

Itt a hétfői horoszkópod, érdekes fordulat vár rád

További cikkek

INSIDER

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

INSIDER

Rezsicsökkentés: újra divatba jött nagyanyáink sparheltje

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Drámai részletek: elgázolt egy embert a vonat, levágta a szerelvény a lábát

INSIDER

Félelem és reszketés a leszállópályánál - Videó

INSIDER

A Ripost kint járt Bugacon, itt a videó arról, ami ott történt

INSIDER

Erdei Zsolttal is megküzdött a Ripost csapata