Létrehozva: 2022.08.02.
Módosítva: 2022.08.02.

A rezsicsökkentés új részletszabályai

Európában ez egyedülálló segítség az embereknek.

Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak és energiaválság alakult ki. Egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére, a gáz ára több mint hatszorosára emelkedett, és az áremelkedés tovább folytatódik - derül ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ legfrissebb közleményéből.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Mint írják, a magyar lakosság és gazdaság energiaellátásának védelmére - több más országhoz hasonlóan - a magyar kormány is energia-veszélyhelyzetet és hét pontból álló intézkedési tervet hirdetett ki, amely augusztusban lép életbe. 

A várhatóan tovább emelkedő energiaárak mellett is megvédik a lakossági rezsicsökkentést. Európában ez egy egyedülálló segítség, sehol máshol nincs olyan intézkedés, mely a családokat védené az elszabaduló energiaáraktól. A rezsicsökkentett ár minden magyar családnak biztosított a lakossági átlagfogyasztásig. Ez egy magyar háztartásnak havi 181. 101 forint és évi 2.174.829 forint megtakarítást jelent.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően ennyit spórolnak a magyar családok a jelenleg ismert piaci árak mellett:

 

Átlagfogyasztás sávhatár

Lakossági rezsicsökkentett ár

Átlagfogyasztásig fizetendő

Ennyi lenne a valós piaci áron

Ennyi lenne a rezsiszámla átlagfogyasztásnál a valós piaci áron

Megtakarítás

 

Áram

 

 

 

 

 

Éves

2523 kWh

36 Ft

90 828 Ft

268,9 Ft

678 435 Ft

587 607 Ft

Havi

210 kWh

36 Ft

7 560 Ft

268,9 Ft

56 469 Ft

48 909 Ft

 

Gáz

 

 

 

 

 

Éves

1729 m3

102 Ft

176 358 Ft

1 020 Ft

1 763 580 Ft

1 587 222 Ft

Havi

144 m3

102 Ft

14 688 Ft

1 020 Ft

146 880 Ft

132 192 Ft

 

Rezsi összesen

 

 

 

 

 

Éves

 

 

267 186 Ft

 

2 442 015 Ft

2 174 829 Ft

Havi

 

 

22 248 Ft

 

203 349 Ft

181 101 Ft

Ismert, augusztus 1-jétől csak a rendeletben rögzített átlagfogyasztásig jár a támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, e fölött a háztartási fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci ár szerint kötelesek fizetni.

A mostani rendeletben egyértelműsítik, hogy a rezsicsökkentés a mikrovállalkozásokra is vonatkozik, ha kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók. 

A szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron.

Az is megnyugtató lehet a kedvezményben részesülő mikrovállalkozásoknak, hogy akkor is jár nekik a rezsitámogatás, ha a szolgáltatójuktól nem kaptak erről értesítést. Ugyanakkor ha az adott mikrocég már nem jogosult erre, külön nyilatkoznia kell, ha ezt nem teszi meg, magas büntetési tételre számíthat – erre a Napi.hu hívta fel a figyelmet.

A portál azokra a helyekre is kitér, ahol ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Eszerint ahol az összes felhasználási helyet nézve együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, ha közös fogyasztás vonatkozásában 2523 kWh/év/mérési pont alatt maradnak.

Földgáz esetében ez úgy szól, hogy azon, 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező lakóépület, amelyben a  műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az  épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, mint felhasználók a közös fogyasztás vonatkozásában egyetemes szolgáltatásra jogosultak a földgáz esetében is, ha 1729 m3/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) szintek alatt van a gázfelhasználásuk.

A magyar kormány számára továbbra is a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése – szögezte le a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó „brutális” energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázfogyasztás tekintetében viszont tenniük kellett egy lépést, de itt is – mint kiemelte – fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára – ismertette az árakat a kormánybiztos, megjegyezve: ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára.

A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkentett árat azért tudják biztosítani, mert működik a paksi atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára. Ha pedig már Paks–2 is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára – emelte ki.

A gázfogyasztás tekintetében viszont – mint Németh Szilárd elmondta – nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár. Az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbméterenkénti ára, miközben a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként.

Németh Szilárd azt mondta: a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot, és a magyar kormány – köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – azon dolgozik, hogy a magyar lakosság energiaellátása biztosított legyen.

A most bejelentett új rezsiszabályokkal is minden magyar családot, minden magyar nyugdíjast véd a rezsicsökkentés, bármit is állít a baloldal – tudatta közleményében a Fidesz.

Az a baloldal beszél most, amelyik már a kezdetek óta ellenezte a rezsicsökkentést és azóta is az eltörlését követelik. A baloldal a háború és az energiaválság közepette is arról beszél, hogy a rezsicsökkentés „hülyeség”, és hagyni kellene, hogy az egekbe emelkedő piaci árat fizessék az emberek.

A most bejelentett új rezsiszabályokkal is minden magyar családot, minden magyar nyugdíjast véd a rezsicsökkentés. Egy átlagos fogyasztású család ezután is a valós piaci ár hetedéért kapja meg az áramot, és a valós piaci ár tizedéért a gázt. A rezsicsökkentés fenntartásának köszönhetően egy átlagfogyasztású család ezután is havi 181 ezer forintot, éves szinten 2,175 millió forintot spórol meg. A rezsicsökkentés fenntartása Európában egyedülálló intézkedés.

Ennek kapcsán az Alapjogokért központ is kiemelte friss bejegyzésében: „Gyurcsányék sohasem támogatták a rezsicsökkentést!”

 A 2010-es kormányváltáskor Magyarországon volt a legmagasabb az áram és a földgáz ára az EU-ban. Ennek oka az volt, hogy a balliberális kormányok szerelmesek voltak a világpiaci árakba. Ráadásul Gyurcsány (nem lesz gázáremelés) Ferencék csak 2008-ban négy, összesen pedig több mint egy tucat alkalommal emelték meg a rezsiköltségeket, ígéreteikkel ellentétben – írta az elemzőközpont. 

Arra is emlékeztettek: amikor 2013-ban a Fidesz–KNDP a rezsicsökkentés bevezetéséről döntött, a balliberálisok bírálták és elutasították a magyar lakosság terheit jelentősen csökkentő lépéseket. Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Vadai Ágnes, Varju László, Dorosz Dávid, Hiller István, Szabó Tímea és még sok más ellenzéki politikus nem szavazta meg azokat a törvénymódosításokat, amelyeknek köszönhetően 2018-tól utolsókból elsők lettünk: a döntéseknek köszönhetően Magyarországon lett a legalacsonyabb a rezsiköltségek mértéke.

A rendkívül népszerű intézkedést a kétharmados pofonok sorát elszenvedő baloldali politikusok rendre kritizálták a későbbiekben is: Márki-Zay Péter ostobaságnak, Karácsony Gergely átverésnek, Donáth Anna igazságtalannak, Gyurcsány Ferenc pedig – megcsillogtatva intellektuális képességeit – hülyeségnek nevezte a több millió magyar ember életét megkönnyítő intézkedéseket. Talán ezért sem meglepő, hogy a balliberális ellenzék – élükön Tordai Bencével – úgy gondolja most is, hogy: „Rá lehet engedni a tényleges piaci árakat a lakosságra…” 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán