3 hónapja

Szakemberek figyelmeztetnek: így változott meg az UV-sugárzás

Mutatjuk, hol kell fokozottan óvatosnak lenned.

Szerző Ripost

Miközben az időjárási körülmények kedveznek a kinti programoknak, az orvosmeteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a tiszta időben különösen erős lesz az UV-sugárzás, akár negyed óra alatt is le lehet égni. 

Fotó: Pixabay

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az extrém mértékű UV-B sugárzás miatt figyelmeztetést adott ki a Dél-Dunántúlra, Pest megyére és Budapestre is. De Magyarország nagy részén 8-as érték feletti erősségű sugárzásra kell számítani, amit már extrém magas kategóriába sorolnak. Ráadásul nemcsak déltől, hanem már 11 órától 15 óráig érdemes kerülni a direkt napfényt. 

Ha érzékeny a bőröd, legalább 40-es faktorszámú naptejet használj még akkor is, ha nem kifejezetten napozol, hanem csak hosszabb időt töltesz a szabadban

– figyelmeztetett Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója. 

Míg az UV-B sugarak kis mennyiségben elengedhetetlenek az egészséges szervezet, a megfelelően működő immunrendszer számára a D-vitamin képzése miatt, addig túlzott mennyiségben visszafordíthatatlan károsodást okoznak a DNS-spirálban, ami idővel bőrrák kialakulásához vezethet.

A Föld sztratoszférájában található ózonpajzs hivatott a káros sugárzás kiszűrésére, ám ahogy a légköri szennyezés következtében vékonyodik ez a réteg, úgy erősödnek fel a káros hatások, így az éltető napfény a maga nyers formájában könnyen halálossá válhat.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!