INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Tévhitek a fulladásról: miről ismerhetjük fel, ha valóban baj van?

A vízbe fulladás egyáltalán nem olyan, mint a filmekben!

Szerző Ripost

Mellbevágó tény: a vízbe fulladás megtévesztően csöndes esemény is lehet – azaz a fröcskölés, drámai sikítozás, kiabálás, amit a filmekben láthatunk, ritka a való életben. De miről ismerhetjük fel, ha valaki fuldoklik?

Fotó: Pixabay (Képünk illusztráció!)

A vízbe fulladás veszélyesen csöndes

Szervezetünk ösztönös reakcióval válaszol a valós vagy érzékelt vízbe fulladásra. Hogy ez mennyire veszélyesen csöndes és láthatatlan jelenség, a számok is mutatják: az USA-ban a vízbe fulladás a második leggyakoribb halálnem (a közúti balesetek után) a 16 évesnél fiatalabbak körében. Ijesztő adatok: évente átlagosan 750 gyermek fullad vízbe, közülük minden második 25 méternél közelebb volt a szüleihez vagy más felnőtthöz. Még megdöbbentőbb, hogy ezeknek az embereknek a 10%-a előtt történt a fulladás, ám ők ennek nem voltak tudatában. De mi is történik valójában? A Bethesda Gyermekkórház összeszedte a legfontosabb tudnivalókat:

 • Néhány ritka esetet leszámítva a fuldokló képtelen segítséget hívni. Légzőrendszerünk fő célja a légzés, a beszéd csak másodlagos.
 • A fuldokló szája nincs elég ideig a víz fölött, hogy lélegezni és kiáltani is tudjon. Csak a ki- és belégzésre képes koncentrálni, mielőtt újra elmerül.
 • A fuldokló nem tud integetni. Ösztöne kényszeríti, hogy kezét oldalt tartva lefelé nyomja a vizet, ezzel próbálja kiemelni a fejét.
 • Nem tudja akaratlagosan kontrollálni a kézmozdulatait, nem tud a segítségére siető ember vagy mentőeszköz felé nyúlni.
 • Testét az ösztönös fulladási reakció alatt végig függőlegesen tartja a vízben, de nem feltétlenül tapos a lábával. Ha nem mentik meg, csak mindössze 20-60 másodpercig tud a felszínen küzdeni, mielőtt elmerül.

Mindez nem jelenti azt, hogy aki csapkod és segítségért kiabál, nincs veszélyben! Valószínűleg pánikba esett. A pánikreakció jelei nem mindig mutatkoznak a fulladáskor jelentkező ösztönös reakció előtt, a pánik időtartama általában nem hosszú, és az ösztönös reakciótól eltérően ekkor az áldozatok még tudnak segédkezni saját megmentésükben. Megragadják a mentőövet, a biztosító kötelet vagy más mentőeszközt.

Miről ismerhetjük fel, hogy valaki fuldoklik?

 • feje alacsonyan van a vízben, szája épp a víz szintjén van,
 • feje hátra van hajtva, szája nyitva,
 • szeme üres, üveges, nem tud fókuszálni/ csukva van,
 • haja a homlokára vagy szemére simul,
 • nem használja a lábait,
 • hiperventillál, zihál, kapkodja a levegőt,
 • próbál egy irányba úszni, de nem halad előre,
 • próbál a hátára feküdni,
 • úgy tűnik, mintha egy láthatatlan létrán mászna fel.

 

Ha egy társunk a vízbe esett, de úgy tűnik, jól van, az nem garancia arra, hogy tényleg rendben van. Ezt biztosra kell vennünk. Néha pont az a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valaki fuldoklik, ha nem tűnik úgy, mintha fuldokolna, csak tapossa a vizet, és felénk néz. Ezért fontos, hogy odakiáltsunk neki: jól van-e. Ha tud válaszolni, valószínűleg minden rendben. Ha viszont üres tekintettel néz vissza, akkor kevesebb mint 30 másodpercünk van, hogy odaérjünk hozzá.

Mint az köztudott, június 5-én három fiatalt nyelt el a víz Balatonvilágosnál. A három tizenéves barát együtt indult be úszni a Balatonba. Már kifelé tartottak egy szörfdeszkába kapaszkodva, amikor nagyjából 350 méterre a parttól ketten elmerültek. A harmadik fiatalnak egy csónakos segített partra jutni, miután meghallotta a segélykiáltásait. A másik két fiú viszont életét vesztette.

Vasárnap délelőtt a soroksári horgásztóban egy 55 év körüli férfi lett rosszul. A férfi egyedül indult úszni, pár perc múlva azonban barátai arra lettek figyelmesek, hogy eltűnt a vízben. Ismerősei rövid időn belül megtalálták és kivitték a partra. Értesítették a mentőket, majd a telefonon kapott utasítások alapján megvizsgálták, ekkor már nem lélegzett. A horgásztó tulajdonosa és a rémült barátok a mentésirányító instrukciói szerint rögtön megkezdték az újraélesztést, amit a helyszínre érkező mentők folytattak. A férfi végül túlélte az esetet a gyors és szakszerű segítségnek köszönhetően.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Andy Vajna és a Rambo legendája

vg.hu

Fenyegeti-e háborús atomkatasztrófa Európát?

metropol.hu

Mi történhetett? Így nézett ki Tolvai Reni a Szigeten! – Fotó!

ripost.hu

Ez a három csillagjegy a legnagyobb pletykafészek, vigyázz, mit árulsz el magadról

origo.hu

Brutális kutyadámadás történt Dunakeszinél

mindmegette.hu

Meggyes pite - grillen sütve?! Mutatjuk videón, hogy lehetséges!

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

"Rettentően sajnáljuk" - Hiába várja a közönség, nem lép fel Majka

ripost.hu

Isteni lett a bundás kenyér, mutatjuk, mitől lesz különleges

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

INSIDER

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

INSIDER

Rezsicsökkentés: újra divatba jött nagyanyáink sparheltje

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Különös hobbit talált egy négyéves csanádpalotai kisfiú, Kocsis Tibor is segít neki

INSIDER

Visszatér a brutális kánikula, ez várható augusztus 20-ra

INSIDER

Hétmilliót kaszáltak az unokázós csalók – mellbevágó videó

INSIDER

VV Fanni-ügy: új fejlemény történt az ítélethirdetés után