Létrehozva: 2022.06.16.

Nagyon durva: így trükköznek az eladók az Elf Barral

Rafinált módon, magyar hirdetési oldalakon is árulják az Elf Bart.

Szerző Ripost

Hiába a tilalom, a kereskedők megpróbálják kijátszani a hatóságok figyelmét. Az egyik nagy hazai online apróhirdetési oldalon is kínálnak eladásra Elf Bart, igaz, a ruházati termékek között, rövid ujjú póló kategóriában, de így is könnyen megtalálhatja az, aki keresi (A csütörtök reggel még elérhető hirdetést azóta eltávolították).

Fotó: jofogas.hu

Szintén a Jofogás.hu apróhirdetési oldalon futottunk bele egy olyan Elf Barba, amit a babajátékok kategóriában, alig használt homokozó játékként hirdetnek, leírásként pedig az olvasható, hogy „Anyatejes 500 szopásos banános twink játék”. Ezt is csak az találja meg, aki célirányosan keresi a „manórudat”.

Fotó: jofogas.hu

Az egyik legnagyobb közösségi oldal használt cikkeket kínáló piacán elf b.a/r címen, illetve eredeti elf címen hirdetik, hogy nehezebben lehessen rátalálnia azoknak, akik nem vásárlási céllal keresnék...

Fotó: Marketplace

Ráadásul a Magyarországon illegálisnak számító Elf Bar vagy más néven „manórúd” kapcsán a Facebookon 17 különböző csoport szerveződött már az újfajta dohánytermékek adásvételére, köztük olyan is, amely csaknem hatezer tagot számlál, vagyis nem piti üzletelgetésről van szó... Arról nem beszélve, hogy a csoportok között akadnak zártak is, ami akadályt gördíthet az illegális kereskedőket lefülelő hatóságok munkáját.

Apropó értékesítés! Aki Elf Barral, azaz manórúddal kereskedik, csúnyán megütheti a bokáját. Ehhez nézzünk egy kis matekot! Az eladók az 1500 slukkos változatot 3800 forintért kínálják, ami azt jelenti, hogy több mint 1300 darabot kell belőle értékesíteniük ahhoz, hogy legalább a minimum büntetési összeget ki tudják fizetni. Magyarországon ugyanis az Elf Bar rendelése, árusítása és birtoklása is büntethető, ráadásul 500 ezer forint feletti tételnél már mindez bűncselekménynek számít, amit 5 millió és 500 millió forint közötti bírsággal sújthatnak. És akkor még nem beszéltünk az egyéb büntetésekről, amiket az adószám és számla nélküli árusításra, illetve az igazolatlan eredetű áru forgalmazására szab ki a hatóság. 

Az új termékeket forgalomba hozatal előtt fél évvel bevizsgálásra meg kell küldeni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, ez azonban itt nem történt meg, ezért azt sem lehet biztosan tudni, mennyire ártalmasak ezek a készítmények 

– hangsúlyozta a Ripost-nak Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke.

Idehaza két szervezet is hadjáratot hirdetett az Elf Bar ellen: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az SZTFH, amelyek összehangolt akciókkal próbálják letörni az illegális termékek feketepiacát. Csak az elmúlt hetek mérlege 135 millió forintnyi lefoglalt áru, 4 őrizetbevétel és 20 millió forint bírság. Az Elf bar ugyanis dohányterméknek minősül, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, amit azonban nem terveznek Magyarországon. 

Az igazolatlan eredettel ugyanis egészségügyi kockázatok is járnak. Bár a TikTokon #elfbar hastaggel feltöltött videók többsége inkább népszerűsítő hirdetésekként hat, a tavalyi év Covid-orvosának választott Dr. Kulja András határozottan ellene szól. 

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! 😉 #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András

A videót már több mint 110 ezren látták, és többezer komment érkezett hozzá. Akit tehát nem rettentenek el a kilátásba helyezett bírságok, annak is érdemes elgondolkodnia azon, hogy ellenőrizetlen termékkel akár súlyosan is veszélyezteti-e a saját egészségét, illetve kockáztatja-e, hogy nikotinfüggővé válik. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin