Létrehozva: 2022.06.15.

Elképesztő dolgok derültek ki az Elf Barról, ördögi eszköz hódít a fiatalok körében

Magyarországon az Elf Bar rendelése, árusítása és birtoklása is büntethető.

Szerző Ripost

Az e-cigi és az iqos után most az Elf Bar, vagy magyarosan manórúd hódít a fiatal dohányosok körében, ennek akarnak gátat vetni a magyar hatóságok. Ez az eszköz ugyanis a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lehetne értékesíteni, ha egyáltalán kapna forgalomba hozatali engedélyt. Ám idehaza nincsenek ilyen tervek

Fotó: Ripost

Mindez, úgy tűnik, nem zavarja az eladókat, a terméket ugyanis szép számmal ajánlják megvételre online hirdetésekben, a Facebook Marketplace-en, különböző zárt csoportokban az Instagramon és a TikTokon, ahol az #elfbar hashtaghez rendelt videóknál már a hónap elején 666 millió megtekintést regisztráltak. A szer marketingje és eladása is ördögi, maffiamódszerekkel szervezett csapatmunka eredménye.

Az eladók persze tudatában vannak annak, hogy ezzel bűncselekményt követnek el, de annak talán kevésbé, hogy az árusításával 5 milliótól 500 millió forintig terjedő pénzbüntetést kockáztatnak. A vevők – akik között szép számmal akadnak 18 év alattiak is – meg talán még kevésbé sejtik, hogy ők maguk is törvényt sértenek, mivel az illegális terméknek nemcsak a forgalmazása, de már a megrendelése, sőt a birtoklása is törvénysértő. 

Fotó: Sandor Bankuti

Erre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) közös sajtótájékoztatóján a tavaly októberben felállított szervezet elnöke. 

Az új termékeket forgalomba hozatal előtt fél évvel bevizsgálásra meg kell küldeni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek, ez azonban itt nem történt meg, ezért azt sem lehet biztosan tudni, mennyire ártalmasak ezek a készítmények 

– hangsúlyozta a Ripost-nak Biró Marcell, aki szerint a cél a dohányzás visszaszorítása, amit a 10 évvel ezelőtti trafikosítással valamelyest el is értek. Miután a korábbi 40 ezer kiskereskedelmi egység helyett csak 5300 dohánybolt árusíthatott ilyen termékeket, a dohányosok köre a lakosságon belül 40-ről 35 százalékra csökkent, a fiatalkorúak között pedig még ennél is nagyobb mértékben sikerült letörni a kipróbálási kedvet. 

Az új szernek azonban éppen az az egyik veszélye, hogy a fiatalabbakat célozza meg a kólától a barackon át a guaváig terjedő ízvilágával és rajzfilmfigurákkal díszített csomagolásával. Ezért most az SZTFH a Klebelsberg Központ (KLIK) elnökének küldött levelében is felhívta a figyelmet a jelenségre és kérte intézkedését, hogy a KRÉTA-rendszer segítségével minél több diákhoz és szülőhöz jusson el ez az információ. A hatóság emellett elindítja a 1828-as ingyenesen hívható zöld számát is, ahová várja az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket.

Fotó: Sandor Bankuti

Persze közben a NAV nyomozói sem ülnek ölbe tett kézzel, csak az elmúlt hetekben országszerte 30 ezer terméket foglaltak le 135 millió forint értékben, a legnagyobb fogás egy Kínában feladott 18 ezer darabos tétel volt a fővárosban.

Nyílt terepre szervezik az áru átadását, sok ember közé, fiatalkorúakat állítanak be futárnak, és motoros megfigyelők tartják telefonon a kapcsolatot az eladókkal, akik pedig Messengeren a vevőkkel

– idézte fel a filmekbe illő körülményeket a Ripost-nak Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója, aki egy videót is bemutatott a legutóbbi akciójukról. 

Ráadásul az autók vagy helyiségek átvizsgálásakor sokszor más tiltott áru is előkerül, az egyik ilyen alkalommal egyetlen értékesítőnél a gázolajtól az alkoholon át a dohánytermékekig mindenféle zárjegy nélküli termékeket találtak, amelyekkel 16 millió forintnyi adót akartak megspórolni az árusok. 

Az Elf Bar maga egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, ami a hagyományos cigarettáknál és az iqosnál is kedvezőbb áru. Ha azzal kalkulálunk, hogy egy doboz cigi 19 szálat tartalmaz, aminek szálanként nagyjából 17 szívással jutnak a végére a fogyasztók, akkor a legkisebb mennyiséget tartalmazó (800 slukkos) Elf Bar is két és fél doboz cigarettának felel meg, a legnagyobb kiszerelésű (5000 slukkos) pedig 16 doboznyival egyenértékű. Emiatt a használatával jóval több nikotin jut a szervezetbe, és ki tudja, még mi minden. Az Elf Bar ugyanis még annyira új, hogy káros hatásairól egyelőre nincsenek kutatások és pontos adatok, a nagyrészt kínai gyártóktól pedig nem tudni, hogy a terméknek pontosan mik az alkotóelemei. A rudat előszeretettel reklámozzák úgy, hogy az egészségre nem káros, hisz kátrányt nem tartalmaz, de ugyanezt mondták 15 éve az e-cigarettákról is, márpedig azokról már kiderült, hogy nem annyira ártalmatlanok, mint hirdetik. 

Ez egy új járvány

– fogalmazott Zacher Gábor toxikológus, aki szerint a nikotintartalma miatt ez is, az is függőséget okoz. 

Fotó: Sandor Bankuti

Mindenesetre egy tinédzser könnyűszerrel beszerezheti akár online rendeléssel is, ahol senki nem fogja megkérdezni az életkorát. Az egészségügyi kockázatai emiatt is nagyobbak a legálisan forgalmazott dohányáruknál – mutatott rá a NAV bűnügyi igazgatóságának vezetője. 

Pár darabot küldetni külföldről nem éri meg, egy raklapnyit rendelni viszont elég feltűnő

figyelmeztetett Tóth Márk. A pénzügyőr ezredes azt is elmondta, hogy az illegális cigarettával és dohánytermékekkel üzletelő bűnbandák kínálatában a NAV egyre gyakrabban talál Elf Bart, sőt, a terméket már hamisítják is. A NAV Repülőtéri Igazgatósága mélységi ellenőrzésein is egyre többször akad fenn Elf Bart tartalmazó csomag, mivel az eladók a különböző futárszolgálatok csomagküldő szolgáltatásait is kihasználják a terítéshez.

Az illegális termék forgalmazói mindenesetre a jövőben közös razziákra számíthatnak a két hatóság részéről, ugyanis az SZTFH és a NAV szigorúan fellép a jogsértések ellen.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Videó bizonyítja: Válni készül a Házasság első látásra párja?

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz