INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Betiltották itthon, függőséget okoz, de sajnos hódít a manórúd - Videó

Az e-cigi és az Iqos után itt az új őrület: az Elf Bar vagy magyarosan manórúd. A baj csak az vele, hogy Magyarországon a megrendelése, az árusítása, sőt a birtoklása is illegális.

Szerző Ripost

Magyarországon a megrendelése, az árusítása, sőt a birtoklása is illegális az Elf Barnak. Hogy ez szabálysértésnek vagy bűncselekménynek számít-e, az a mennyiségtől függ. 
Erre hívták fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) közös sajtótájékoztatóján, ahol azt a videót is bemutatták, amit a bevetési egységek legutóbbi akcióján vettek fel, amikor egy Kínából feladott 18 ezer darabos tételt foglaltak le Budapesten. Eredetileg úgy tervezték, hogy a Merkur kommandósai öltöznek be futárnak, de a vevő óvatosabb volt, a személyes átvételt választotta. 

„Nyílt terepre szervezik az áru átadását, sok ember közé, fiatalkorúakat állítanak be futárnak, és motoros megfigyelők tartják telefonon a kapcsolatot a vevőkkel” – idézte fel a filmekbe illő körülményeket a Ripost-nak Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója, aki szerint egy 1000 darabos tettenérésnél akár 8-10 millió forintos büntetés is kiszabható. 

Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost


Pár darabot küldetni külföldről nem éri meg, egy raklapnyit rendelni viszont elég feltűnő

 – tette hozzá Tóth Márk, a NAV bűnügyi igazgatóságának vezetője.

A termék maga egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, ami a hagyományos cigarettáknál és az IQOS-nál is kedvezőbb árú. Ha azzal kalkulálunk, hogy egy doboz cigi 19 szálat tartalmaz, aminek nagyjából 17 szívással jutnak a végére a fogyasztók, akkor a legkisebb mennyiséget tartalmazó (800 slukkos) Elf Bar is két és fél doboz cigarettának felel meg, a legnagyobb kiszerelésű (5000 slukkos) pedig 16 doboznyival egyenértékű. 

Így mindenképpen a legolcsóbb dohányterméknek tekinthető. De nemcsak ez vonzza a fiatalokat benne, hanem az is, hogy a kólától a barackon át a guaváig rengetegféle ízben kapható. Az ízesített cigarettákat a rászokás nagyobb kockázata miatt már 2020. májusában betiltották idehaza, külföldön azonban továbbra is futják karrierjüket, de az Elf Bar is simán beszerezhető a szomszédos Szlovákiában vagy Romániában. A webáruházakban a népszerűsítő sorok közt mindenütt visszaköszön, hogy nem tartalmaz kátrányt, csakhogy nikotinból viszont a megszokottnál többet, így nagyon könnyen függővé lehet válni tőle. Ráadásul ha egy tinédzser postapontra rendeli, senki nem fogja megkérdezni tőle, hogy elmúlt-e 18 éves. Az egészségügyi kockázatai tehát emiatt is nagyobbak a legálisan forgalmazott dohányáruknál. 


Annyi bizonyos, hogy csak az elmúlt hetek mérlege 135 millió forintnyi lefoglalt áru, 4 őrizetbevétel és 20 millió forint bírság. Az Elf Bar ugyanis dohányterméknek minősül, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, amit azonban nem terveznek Magyarországon. Így aki mégis árusítani próbálja, egyszerre három jogszabályt is megsért: adószám hiányában, számla nélküli értékesítés miatt és igazolatlan eredetű áru forgalmazása okán is büntethető. Az első két esetben minimum 300 ezer forinttól egészen 1 millióig terjedő bírság szabható ki, míg az utóbbinál az áru értékének a 40 százaléka a büntetési tétel. Ezzel is játszik tehát az, aki a legújabb játékszerrel próbálja elütni dohányzás iránti vágyát.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta, verte, és rendszeresen megerőszakolta öccsét egy székesfehérvári férfi

origo.hu

Brutális dekoltázzsal indult bulizni Beyoncé - fotók

borsonline.hu

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a népszerű színész: csak 31 éves volt

vg.hu

Nem jön olaj Magyarországra – az ukránok miatt áll a szállítás

ripost.hu

Szívszorító: ez volt Olivia Newton-John utolsó kívánsága

magyarnemzet.hu

A Liu fivérek útja: látjuk-e még őket magyar színekben?

origo.hu

Perverz taxis akarta megerőszakolni a kocsiban alvó tévésztárt

lakaskultura.hu

Mérlegelj, mielőtt kinyitod a pénztárcád: 5 drága lakberendezési megoldás, ami olcsó hatást kelt

ripost.hu

"Egy senkiházi b*zi vagy!" - G.w.M is beszállt a zenész háborúba

ripost.hu

A legrosszabbtól tartanak az eltűnt inárcsi családanya lányai, most friss hírek érkeztek

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így örültek a fővárosi állatkert lakói a szülinapi ajándékoknak – fotók

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!