Létrehozva: 2022.06.07.

Mutatjuk, mivel tudod hatékonyan hűteni a lakásod

Nem mindegy, milyen légkondicionálót használsz!

Szerző Ripost

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve félszáz, hazánkban is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredmények segíthetnek tudatos döntést hozni vásárlás előtt, mert így nemcsak márkanevek és árak, hanem valós teljesítmények alapján választhatod ki a számodra legmegfelelőbb darabot.

Vizsgálták a termékek hűtési, fűtési és párátlanító hatékonyságát, zajszintjét, illetve, hogy milyen gyorsan tudják biztosítani a komfortos hőmérsékletet különböző körülmények között. A felhasználói élmény is szerepelt az összehasonlításban olyan sokoldalú használati lehetőséget biztosító funkciókkal, mint a szellőztetés, az energiatakarékos üzemmód és az okostelefonos távvezérlés. Mindemellett nem feledkeztek meg a fűtési hatékonyság vizsgálatáról sem, mert igen, ezek a készülékek erre is alkalmasak, ami jól jöhet még a jelenlegi energiaválságos időszakban.

Fotó: Pixabay

A tesztelt klímák a régebbi hagyományos készülékekhez képest sokkal hatékonyabb hőgazdálkodást és energiafogyasztást tudnak biztosítani. A bennük található inverter feladata a kompresszor fordulatszámát a kívánt hűtési vagy fűtési hőterheléshez igazítani. Vagyis működésének minden pillanatában éppen akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorát a körülmények megkívánnak, nem pedig egy beállított fix teljesítményen jár, ha indokolt, ha nem. Fűtési hatásfokuk (COP érték) mutatja, hogy a készülék 1kW elektromos energiából hány kW hőt termel. Klímák esetében ez az érték sokszor többszörös, vagyis igen hatékonyan használják fel az energiát.

Jó hír, hogy 30 termék végzett „jó” eredménnyel, vagyis összesítésben 60-80 százalékos értékelést kaptak. Itt meg kell említeni azt is, hogy 80 százalék feletti eredményt egyetlen termék sem ért el. Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi légkondi lett 79 százalékos értékeléssel. A minimum 60 százalékos eredményt elért termékek közül pedig egy Panasonic klíma érhető el a legkedvezőbb, 265 ezer forintos áron. 

A csendes működés tekintetében több LG, Samsung és Mitsubishi légkondi is a legjobb eredményt elérők közé került. Ugyanakkor találunk az összesített lista alján is olyan Samsung terméket, amely épphogy csak elhűtöget-elfűtöget, és összesítésben mindössze 43 százalékos értékelést sikerült összegyűjtenie teljesítményével. Csupán márka alapján dönteni éppen ezért nem érdemes. Ahogyan szimplán ár alapján se. A legdrágább tesztelt termék egy Daikin, amelynek 688 ezer forintos árához ugyan szép, 71 százalékos eredmény társul az összesítésben, de ugyanilyen szinten végzett még több más termék is, amelyek jóval kedvezőbb, 350-480 ezer forintos áron érhetők el, miközben a legfontosabb hűtési/fűtési hatékonyság kategóriában még akár jobb eredményt is produkáltak.

Ám még mielőtt klímát szereltetsz az otthonodba, érdemes átgondolnod, hogy az egyéb szükséges lépéseket megtetted-e a megfelelő energiagazdálkodás biztosítása érdekében. Ide tartozik a homlokzat- vagy tetőszigetelés, ami télen és nyáron is jól jön; az árnyékoló, redőny, vagy roló felszerelése az ablakokra, erkélyre; illetve az átgondolt szellőztetési rend kialakítása. Ezek azért is fontosak, mert a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezés csak egy újabb energiafaló készülék lesz alacsony hatékonysággal, ha az általa megtermelt hideg vagy éppen meleg levegő szabadon távozik a nagyvilágba a rossz szigetelés miatt, vagy nyáron az üvegházként melegedő lakás hűtésével kell küzdjön a folyamatosan beömlő napsugarak ellen. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

magyarnemzet.hu

Beragadt a rajtnál Baranyi Krisztina, a balos pártok nélkül nem gyűlnek az aláírások

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal