1 hónapja

Így nem unatkozik a gyerek utazás közben

A kicsiket a kocsiban is le kell kötni valamivel, ha felkerekedik a család.

Szerző Ripost

„Ott vagyunk már?” – a jól ismert kérdés nemcsak Shreket borította ki, amikor a Szamár ezredszer is nekiszegezte, hanem a szülők rémálma is egy hosszabb vagy akár rövidebb utazás során. A gyerekeknek ugyanis valóban megterhelő már egy 2-3 órás autózás, vonatozás, de még a repülés is. 

Fotó: Okosjáték

A nyári szabadságok előtt ezért érdemes felkészülni, hogy milyen játékokat szerezzünk be, amikkel az egész család jól szórakozhat, és persze megkíméljük magunkat attól, hogy az unatkozó gyermek nyaggasson. Megkérdeztünk egy szakembert, ő mit ajánl az utazásra. 

Nem szükséges rögtön a játékboltba szaladni, mert számtalan olyan játék van, amit minden felnőtt jól ismer, csak át kell adni a gyerekeknek. A fő, hogy bármilyen játékot találunk, a gyerekek új élményt kapjanak tőle

− emelte ki Vágó Erika, aki ide sorolta a például a barkochbát, amit olyan tárgyakkal is lehet játszani, amik a kocsiban találhatóak. De a kő-papír-olló vagy a szólánc is feledtetheti az unalmat, amikor mindig az adott szó utolsó betűjével kell mondani a következőt. A fekete, fehér, igen, nem is klasszikus, ami könnyűnek tűnik, de ez csak a látszat. Ha autóval utazunk, akkor érdemes megtanulni az autók márkajelzéseit, mert akkor tudunk a gyerekkel autós bingót játszani: ki talál hamarabb egy Citroent, Chryslert vagy Mazdát? A mesekitalálást is élvezhetik, sőt, játszhatja az egész család. Ilyenkor az első játékos mond egy mondatot, a következő folytatja, és így tovább, így közösen alkot meg a család egy új mesét. A legnehezebb feladat a legkisebb korosztály figyelmét lekötni, de a szakember szerint erre is van megoldás.

Vágó Erika adott tippeket a szülőknek. Fotó: Ocsi Balazs

1-2 éves korig még az a szempont, hogy valamit megnyomjanak, meghúzzanak, bedobjanak, kivegyenek, tekerjenek, csavarjanak. Őket még ezek érdeklik, na meg, hogy amivel játszanak, az villogjon és hangot adjon ki. Az ilyen interaktív játékok nagyon sok érzéket fejlesztenek, a kézügyességtől a hallásig. Ezek használata akár 3-4 éves korig is kitolódhat, nagyon hasznos, ha már a tanulást is segíti

− mutatott rá az okosjatek.hu tulajdonosa. 

Fotó: Okosjáték

Ugyanakkor néha szükség van olyan játékokra is, amiknek nincs kifejezetten céljuk, csak el lehet velük babrálni. Hiszen az utazás alatt a szülők talán maguk is pihennének kicsit, kiszakadva a gyerekzsivajból, ezért érdemes bekészíteni néhány foglalkoztató füzetet, vagy épp papírt és ceruzát, amivel a már szintén jól ismert torpedót és amőbát is játszhatják a gyerekek. Emellett ott vannak a mozaikkészítő és matricás játékok, amelyek előnye, hogy a legtöbb már úgy készül, hogy többször át lehessen ragasztani, így sokáig alkalmasak maradnak az újbóli átrendezésre. 

Kicsit tovább haladva a korosztállyal, a nagyobbak már a Rubik-kockán túl is sokféle logikai játékból tudnak választani.

Egy-egy játék akár 100-120 feladatból is áll, és több nehézségi szinttel várja őket. Így megvan az az élményük, hogy mindig tovább tudnak jutni, egyre jobbak és jobbak lehetnek, mint a számítógépes játékoknál

− hangsúlyozta Vágó Erika. 

Fotó: Pixabay

Nagyon jók a mágneses utazó játékok, amiknek az az előnye, hogy a kocsiban sem esnek szét a darabok. De sok olyan társas is van, ami szóban játszható, elég akár egy kártyacsomag hozzá, vagy még az sem szükséges. Ilyenek a logikai sztorik is, amikor kicsik és nagyok is nyomozhatnak például bűntények után.

Érdemes valami vicces, könnyed társasjátékot választani, ami szórakoztat és jókedvre derít. Sőt, tanácsos az utazási játékokat tényleg csak utazás közben elővenni, mert úgy még tovább megmarad az újdonság varázsa

– javasolta a szakértő, aki szerint a családoknak év közben amúgy is kevesebb idejük van egymásra, ezért nyáron ezt is be lehet pótolni. 

Fotó: Plukkido

Már vannak GPS-alapú alkalmazások is, amelyek az autózó családot éppen körülvevő környezethez kapcsolódnak. Az ÚtraManó névre keresztelt applikációval olyan hangos mesék hallgathatók, amikben manók sztoriznak a kocsiablakból megfigyelhető látnivalókról, és játékos feladatok segítségével aktivizálják a gyerekeket. Ráadásul ez nem köti a piciket a képernyőhöz, hanem arra ösztönzi őket, hogy a valós környezetre és a körülöttük lévőkre figyeljenek. 

A mögöttes nevelési szemlélet, a Plukkido-módszer előnye, hogy a kifelé irányított figyelemmel párhuzamosan zajlik egy másik, nem kevésbé fontos belső folyamat is: szemben a rajzfilmekkel, a pusztán hallgatott mesénél a történetek cselekményét és a fantáziavilág szereplőit a gyermek saját maga képzeli el. A belső képalkotás serkentése pedig nemcsak a fantáziát bontakoztatja ki, hanem hosszútávon az elvont gondolkodás alapjait fekteti le. A hangos mesék észrevétlenül fejlesztik a hallás utáni szövegértést is, és a választékos nyelvezet hozzájárul ahhoz, hogy bővüljön a gyerekek szókincse. A történetek mégis könnyen befogadhatók, mivel profi szinkronszínészek tolmácsolják azokat, hosszuk és stílusuk pedig az óvodás és kisiskolás korosztály képességeihez illeszkedik.

A forma mellett a tartalom is számít, a mesék mondanivalójára is hangsúlyt fektettek az alkotók. A manók ugyanis olyan alapvető emberi értékekről mesélnek a kicsiknek, mint például az élővilág és egymás tisztelete, a másokról történő gondoskodás és a segítségnyújtás. A digitális innováció-díjas applikációt – több mint 10 órányi ingyenes tartalommal – ide kattintva tudod letölteni.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Széttárt lábakkal, talán bugyi nélkül fotózgatta magát Molnár Anikó - kép

mandiner.hu

Videón Karácsony Gergely főpolgármester hülyét csinált magából

borsonline.hu

Szörnyű dolgok kerültek napvilágra, ezt már senki sem fogja eltűrni Meghan Markle-nak

magyarnemzet.hu

Felidegesítették, Dibusz nehezen őrizte meg a nyugalmát

ripost.hu

Hoppá! Shane Tusup Pap Dorcinak üzent

vg.hu

Rákapcsolt délután a forint, egyre távolabb a 400-as euró

borsonline.hu

Kutyával ült a matracon, így fulladt vízbe a kétéves kislány a Balatonnál

travelo.hu

Elsüllyedt hajók roncsai bukkantak elő a Tiszából

ripost.hu

Kitálalt Varga Irén menedzsere: Mindennek vége

ripost.hu

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

ripost.hu

Most jött: Tragédia történt Zalában, egy halott, több sérült

ripost.hu

Már tavasszal fenyegetőzött Ukrajna a Barátság kőolajvezetékkel

További cikkek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gyere, kukkants be velünk a Szigeten a backstage-be! – videó

INSIDER

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj

INSIDER

Könnyítés a katás vállalkozóknak - könyvelő magyarázza el, mit jelent ez a gyakorlatban

INSIDER

„Nagyon szeretjük!” – 2 milliót ajánl a család, az egész ország a súlyos szívbeteg, budapesti apát keresi