1 éve

Budapest-Balaton kerékpárút: dúlnak az indulatok Biatorbágyon

Alig kezdett el épülni 2020 őszén a Budapest-Balaton kerékpárút biatorbágyi szakasza, a baloldal máris blokkolta az eredeti nyomvonalat. A munkálatok azóta állnak, hamarosan helyi népszavazáson próbálja a lakosság eldönteni, hol haladjon át városukon a kerékpárút.

Több mint hatmillió forintjába fog kerülni Biatorbágy városának az a helyi népszavazás, amit „Egyetért-e ön azzal, hogy a Budapest–Balaton-kerékpárút Biatorbágy belterületi szakasza ne a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon kerüljön kiépítésre?kérdésben írtak ki. A Budapest-Balaton kerékpárút, röviden csak BUBA, kormányzati finanszírozású főberuházás, a fővárost a magyar tengerrel összekötő, 120 kilométeresre tervezett kerékpárútnak egy 2,2 kilométeres szakasza Biatorbágyon fog áthaladni. Az agglomerációs város szakaszára kiírt pályázat már 2020 őszén lezárult, szerződést is kötöttek a kivitelezővel, ám ők alig kezdtek hozzá a munkához, a baloldal azonnal blokkolta azt.  Viták kezdődtek a nyomvonalról, az eredeti útvonalat támadók leghangosabb szószólója Szél Bernadett lett, akit állítólag biatorbágyi polgárok kerestek meg azzal, hogy a város belterületén keresztül haladó kerékpársáv nyomvonala nem megfelelő.

Az ellenzők azt szeretnék, hogy a kerékpárút ne a főutcán, hanem a kisebb forgalmú mellékutcákban haladjon, míg az eredeti nyomvonal támogatói szerint a városnak éppen az lenne az érdeke, hogy könnyen elérhetőek legyenek az üzletek, vagy éppen a gyerekek számára az iskolák, melyek a főutcán találhatóak. Az eredeti nyomvonalat nem támogatók „Nem ide BUBA” néven szerveződtek össze, legfőbb problémájuk, hogy szerintük a város főutcáján haladó bicikliút balesetveszélyes, vagy éppen az, hogy a megépítéséhez fákat vágnának ki. Ezeknek azonban több tény is ellentmond. Tény például, hogy az eredeti nyomvonalon az út északi oldalán önálló kerékpárutat terveztek, megtartva a járdát. Ez alól csak a buszmegállók környéke képez kivételt, ahol valóban közös gyalog-és kerékpárút lenne, itt azonban az 1,5 méter széles buszváró mellett 2,7 méter széles útjuk lenne a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak, amit a szakemberek biztonságosnak ítélnek meg. Tény az is, hogy az eredeti nyomvonal kiépítéséhez egyetlen védett fát sem vágnának ki, egy fát egy másik helyre helyeznének át, amiket pedig kivágnak, azok törvényileg nem is minősülnek fának, mivel törzsátmérőjük nem éri el a 10 centimétert, ráadásul ezeket is pótolnák máshol.

A város polgármestere, Tarjáni István 2020 őszén már több órás lakossági fórumot is tartott a témában, de mivel az kudarcba fulladt, végül helyi népszavazást írtak ki, ennek lezárultáig felfüggesztették a nyomvonal kialakítását. 

A koronavírus-járvány miatt ez idén június 26-ára tolódott, miközben a BUBA a város déli részétől Etyekig már meg is épült. 

Biatorbágy déli részétől Etyekig már kész a kerékpárút (Fotó: Colas Hungária Zrt.)

Éppen ezért ideiglenes nyomvonalat kellett kijelölni a városban, erről 2021 őszén tartottak lakossági konzultációt. A döntés az lett, hogy a Patak utcán haladjon a kerékpárút, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztályánál azonban ez a kijelölt útvonal szakmai aggályokat vetett fel, ezért Révész Máriusz kormánybiztos online egyeztetést kezdeményezett, melynek eredményeként az a szakmai és politikai konszenzus jött létre, hogy a Patak utcai nyomvonal mellé ki kell jelölni a Petőfi utcán keresztül haladó nyomvonalat is.

Miközben többen „Nem ide BUBA” feliratú lepedőket tettek ki kapuikra az eredeti nyomvonalon, így tiltakozván ellene, mások úgy vélik, hogy már megint csak arról van szó, hogy valamilyen fejlődésnek gátat vessenek. 

Festői kilátásban lehet részük az Etyek felé kerékpározóknak (Fotó: Colas Hungária Zrt.)

A város déli részétől, egészen pontosan a Sóskút-Etyeki elágazótól már készen van a bicikliút Etyekig, ezen a szakaszon igazán festői a kilátás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas ajándékkal lepte meg Majka a születésnapját ünneplő feleségét

origo.hu

Szörnyű gyilkosság történt a brit királyi családban

borsonline.hu

Kitálalt a Séfek Séfe versenyzője, szerinte ezért bántják folyamatosan

vg.hu

Vasárnaptól ingyenesen leadhatjuk a hulladékká vált abroncsokat

ripost.hu

Összeestek az orvosok a nő vérétől: ki kellett üríteni a sürgősségi osztályt is

mandiner.hu

Economist: Putyin már nem képes megvédeni Oroszország lakóit

origo.hu

Lehúzta a cipzárját, majd a melleit fotózgatta az egyik legszexibb magyar DJ - kép

travelo.hu

A hétvégén minden a lovakról szól Szilvásváradon - jön a 16. Nemzeti Vágta

ripost.hu

Titokzatos férfivel randizott G.w.M exe, Nagy Melanie - fotó

ripost.hu

Iskolabusz-baleset: a gyerekek sikoltozva a betört ablakokon át másztak ki, egy 15 éves lány meghalt

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

"A Tescóban dolgozunk: íme 7 dolog, amit szívesen elmondanánk a vásárlóknak, de nem tehetjük"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megtalálta a Ripost: Ezek a népszerű termékek mentek össze az évek során

INSIDER

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

INSIDER

Érkezik a nyugdíj-kiegészítés: a kormányinfó legfontosabb bejelentései

INSIDER

Orbán Viktor: novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítés érkezik

INSIDER

Ez a terápia az utolsó esélye az agydaganatos Marcinak, jótékonysági futással támogatják a kisfiút

INSIDER

Ki ne hagyd: ekkor jön az őszi csillaghullás

INSIDER

Magyar siker: a világ legjobb projektmenedzsere itt él

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A kormány partnerként tekint a hazánkban működő társadalmi vállalkozásokra