Létrehozva: 2022.06.11.

Budapest-Balaton kerékpárút: dúlnak az indulatok Biatorbágyon

Alig kezdett el épülni 2020 őszén a Budapest-Balaton kerékpárút biatorbágyi szakasza, a baloldal máris blokkolta az eredeti nyomvonalat. A munkálatok azóta állnak, hamarosan helyi népszavazáson próbálja a lakosság eldönteni, hol haladjon át városukon a kerékpárút.

Több mint hatmillió forintjába fog kerülni Biatorbágy városának az a helyi népszavazás, amit „Egyetért-e ön azzal, hogy a Budapest–Balaton-kerékpárút Biatorbágy belterületi szakasza ne a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon kerüljön kiépítésre?kérdésben írtak ki. A Budapest-Balaton kerékpárút, röviden csak BUBA, kormányzati finanszírozású főberuházás, a fővárost a magyar tengerrel összekötő, 120 kilométeresre tervezett kerékpárútnak egy 2,2 kilométeres szakasza Biatorbágyon fog áthaladni. Az agglomerációs város szakaszára kiírt pályázat már 2020 őszén lezárult, szerződést is kötöttek a kivitelezővel, ám ők alig kezdtek hozzá a munkához, a baloldal azonnal blokkolta azt.  Viták kezdődtek a nyomvonalról, az eredeti útvonalat támadók leghangosabb szószólója Szél Bernadett lett, akit állítólag biatorbágyi polgárok kerestek meg azzal, hogy a város belterületén keresztül haladó kerékpársáv nyomvonala nem megfelelő.

Az ellenzők azt szeretnék, hogy a kerékpárút ne a főutcán, hanem a kisebb forgalmú mellékutcákban haladjon, míg az eredeti nyomvonal támogatói szerint a városnak éppen az lenne az érdeke, hogy könnyen elérhetőek legyenek az üzletek, vagy éppen a gyerekek számára az iskolák, melyek a főutcán találhatóak. Az eredeti nyomvonalat nem támogatók „Nem ide BUBA” néven szerveződtek össze, legfőbb problémájuk, hogy szerintük a város főutcáján haladó bicikliút balesetveszélyes, vagy éppen az, hogy a megépítéséhez fákat vágnának ki. Ezeknek azonban több tény is ellentmond. Tény például, hogy az eredeti nyomvonalon az út északi oldalán önálló kerékpárutat terveztek, megtartva a járdát. Ez alól csak a buszmegállók környéke képez kivételt, ahol valóban közös gyalog-és kerékpárút lenne, itt azonban az 1,5 méter széles buszváró mellett 2,7 méter széles útjuk lenne a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak, amit a szakemberek biztonságosnak ítélnek meg. Tény az is, hogy az eredeti nyomvonal kiépítéséhez egyetlen védett fát sem vágnának ki, egy fát egy másik helyre helyeznének át, amiket pedig kivágnak, azok törvényileg nem is minősülnek fának, mivel törzsátmérőjük nem éri el a 10 centimétert, ráadásul ezeket is pótolnák máshol.

A város polgármestere, Tarjáni István 2020 őszén már több órás lakossági fórumot is tartott a témában, de mivel az kudarcba fulladt, végül helyi népszavazást írtak ki, ennek lezárultáig felfüggesztették a nyomvonal kialakítását. 

A koronavírus-járvány miatt ez idén június 26-ára tolódott, miközben a BUBA a város déli részétől Etyekig már meg is épült. 

Biatorbágy déli részétől Etyekig már kész a kerékpárút (Fotó: Colas Hungária Zrt.)

Éppen ezért ideiglenes nyomvonalat kellett kijelölni a városban, erről 2021 őszén tartottak lakossági konzultációt. A döntés az lett, hogy a Patak utcán haladjon a kerékpárút, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztályánál azonban ez a kijelölt útvonal szakmai aggályokat vetett fel, ezért Révész Máriusz kormánybiztos online egyeztetést kezdeményezett, melynek eredményeként az a szakmai és politikai konszenzus jött létre, hogy a Patak utcai nyomvonal mellé ki kell jelölni a Petőfi utcán keresztül haladó nyomvonalat is.

Miközben többen „Nem ide BUBA” feliratú lepedőket tettek ki kapuikra az eredeti nyomvonalon, így tiltakozván ellene, mások úgy vélik, hogy már megint csak arról van szó, hogy valamilyen fejlődésnek gátat vessenek. 

Festői kilátásban lehet részük az Etyek felé kerékpározóknak (Fotó: Colas Hungária Zrt.)

A város déli részétől, egészen pontosan a Sóskút-Etyeki elágazótól már készen van a bicikliút Etyekig, ezen a szakaszon igazán festői a kilátás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

magyarnemzet.hu

Gigantikus mennyiségű drogot foglaltak le egy bűnszövetkezettől

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!