Létrehozva: 2022.06.23.

Bosszúból megpuccsolták a polgármestert

Vasárnap időközi választást tartanak Balatonedericsen.

Szerző Ripost

Festői kis falu terül el Szigliget és Vonyarcvashegy között. Balatonederics azonban most nem a béke szigete: a régi és az új harcol meg egymással június 26-án vasárnap az időközi választáson. A tét az, hogy tovább fejlődik-e a település, gazdagodik-e a turisták révén vagy álmos kis vidéki falu marad, amelyik nem kér a látogatókból. A Ripost7 riportja.

Fotó: balatonderics.hu

A Balaton nyugati csücskében, Szigliget tőszomszédságában bájos kis település terül el, fehérre meszelt falú muskátlis házakkal, a környéken szőlőskertekkel. Azt gondolná az ember, ilyen szép környezet csak a nyugalom szigete lehet, két és fél évvel ezelőtt azonban az önkormányzatban ádáz harc kezdődött. A tét ma nem kevesebb, mint hogy Balaton­ederics az országgal együtt előre megy, vagy visszafordul a múltba és bezárkózik.
Az alig több mint ezer állandó lakost számláló Balatonedericsen időközi választást írtak ki június 26-ára, vasárnapra, miután négy képviselőnő megpuccsolta a korábbi polgármestert. Papp János most újra indul a tisztségért, és ha elnyeri az edericsi választók bizalmát, végre folytathatja a település fejlesztését.

Papp János korábbi polgármester szeretné folytatni a fejlesztéseket, ehhez bizalmat kell kapnia a helyiektől (Fotó: Facebook)

Összeférhetetlenség miatt robbant ki a konfliktus

A belső feszültség 2019 végén kezdődött az edericsi önkormányzatban, amikor Timaffy Judit egykori milánói főkonzul, a település egyik választott képviselője összeférhetetlenség miatt nem lehetett alpolgármester. Timaffy ugyanis még a Külgazdasági és Külügyminisztérium alkalmazottja volt, amikor képviselővé választották, és a köztisztviselői állás összeférhetetlen az önkormányzati munkával. Papp János polgármester és a testület ezért nem őt választotta alpolgármesternek, hanem elindították ellene az összeférhetetlenségi eljárást. Mire azonban az lezárult, a képviselőnő munkaviszonya is megszűnt a minisztériumban, vagyis megszűnt az összeférhetetlenség.

Timaffy Judit (Fotó: Youtube)

Veszélybe sodorták a falut

Az addig is feszült helyzetből ekkorra már bosszúhadjárat lett: az egykori főkonzul és három női képviselőtársa, akiket maga mellé állított, akadályozta a testület munkáját: nem szavazták meg a költségvetési tervezetet, keresztbe tettek azoknak a fejlesztéseknek, amikre a falu pályázatokon nyert pénzt, a testületi ülések pedig egyre inkább bekiabálásokkal tarkított piaci perpatvarra hasonlítottak. Végül 2021 júniusában négy igen szavazattal feloszlatta magát a testület.
Csakhogy éppen tombolt a koronavírus-járvány, így a döntés idén április 10-én lépett hatályba, a veszélyhelyzet elmúltával. Mivel a testület nem fogadta el a falu költségvetési tervezetét, az államkincstár felfüggesztette a normatívák kifizetését, amivel veszélybe került az önkormányzati dolgozók kifizetése és az intézmények fenntartása is. 
Hogy mennyire Timaffy Judit és a három másik képviselőnő bosszúhadjáratáról szólt mindez, azt jól mutatja, hogy amikor május 3-án Papp János polgármester lemondott tisztségéről, másnap reggel ugyanazt a költségvetés-tervezetet változtatás nélkül megszavazták, amit addig nem. Ez is jelzi, hogy Balatonedericsen puccs történt. 

„A strand az edericsieké”

Az egyik képviselő-testületi ülésen elhangzott mondat jól jellemzi, mi a céljuk a korábbi polgármesterrel szembe helyezkedőknek: „Ez a mi strandunk, az edericsieké, úgy jó, ahogy van, nem kell ide turista!” – mondta az egyik képviselőnő. Úgy tűnik, minden erről szól most a faluban: gátat vetni a fejlődésnek, kizárni a turistákat, visszaforgatni az idő kerekét. Csakhogy ez a település számára egyben a szegénységet, elmaradottságot jelenti.

Csak a helyieké az ötcsillagos strand, vagy a turistáké is? (Fotó: Pesthy Márton)

Az elmúlt két évben 5 csillagos minősítést szerzett az edericsi strand, az idei szezonra társadalmi munkában próbálják rendbe tenni. A kerékpárút ellen – ami a falutól a Balaton partjára vezetett volna és pályázati forrást nyertek rá – most indoklás nélkül aláírásgyűjtésbe kezdtek. Balatonederics az elmúlt két évben több mint 1 milliárd forintos fejlesztési pénzt nyert különböző pályázatokon, ezt azonban egyelőre nem kaphatja meg, hiszen maga a testület gördített akadályokat a megvalósítás elé. 
Hogy kinek jó ez? Senkinek!

Tettlegességig fajult az ellentét

A gyűlölet már elöntötte Balatonedericset, ami a Facebookon is megnyilvánul a sokszor névtelen támadásokban. A falu lakossága megosztott, a legtöbben nyugalmat és fejlődést szeretnének, de nem ismerik ki magukat a zűrzavaros helyzetben. Közben tettlegességig fajultak a dolgok: a Timaffy helyett alpolgármesternek megválasztott John Imre Szilárdot az egyik képviselőnő élettársa egy testületi ülés után fojtogatni kezdte. Az esetből bírósági ügy lett, ahol másodfokon is John Imrének adtak igazat.

Most a tét: előre vagy hátra?

A június 26-ai időközi választáson Papp János újraindul. Májusban is csak azért mondott le, hogy a falu ne szenvedjen további hátrányt. 
Az én célom az, hogy a megkezdett munkát befejezhessem, az addig megnyert pályázatokat pedig meg tudjuk valósítani

– nyilatkozta a Ripost7-nek Papp, aki tisztsége megszűnése óta szabadságát tölti. „Hatalmas kihívás volt a polgármesterséggel járó munka, a koronavírus-járvány és a rengeteg pályázat is, nem volt időm semmire az elmúlt években, ezért most jólesik kicsit pihenni és a családommal lenni” – tette hozzá Papp, aki kész folytatni a munkáját. Már az új csapatát is összeállította.

NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor (Fotó: Balogh Zoltán)

Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője és Szijjártó Péter külügyminiszter pedig ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén támogatják őt és a község további fejlődését.
A dolog pikantériája, hogy Timaffy és a mellette álló három képviselőnő nem is indul a választásokon. Indul azonban képviselői posztért három korábbi polgármester, akik nincsenek jóban egymással – el lehet képzelni, milyen lenne a közös munka a testületben, ha megválasztanák őket. Jó lenne végre egyfelé húzni a szekeret.
Magyarország előre megy, nem hátra. Vele tart-e Balatonederics? Ez most már az edericsi választókon múlik.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

mandiner.hu

Ennél az agyzsibbasztó szellemi igénytelenségnél még Magyar Péter is jobb – ez a helyzet, sajnálom

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

vg.hu

Keserédes üzenetet kapott a forint: lesz itt még rosszabb, mielőtt jöhet a fellángolás

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„Soha többé nem akarlak látni” – durva balhé tört ki a Házasság első látásra műsorában

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat