Létrehozva: 2022.06.02.
Módosítva: 2022.06.05.

Erről tudnod kell: ezek a legfontosabb különbségek a majomhimlő és a koronavírus között

Rusvai Miklós tisztázta a kérdéseket.

Első hallásra valószínűleg sokak megijedtek a hír hallatán, hogy Európában terjedni kezdett a majomhimlő, hiszen eddig keveset hallhattunk róla a hírekben. Ismerősnek tűnhetett az egész, hiszen 2020 elején egy másik vírusjárvány terjedt el a világon, a koronavírus. Rusvai Miklós virológust a Ripost megkereste, hogy segítsen tisztázni, mik a fő különbségek a két vírus között.

majomhimlő
Fotó: MTI

Eltérő a mutációs hajlamuk

„Két alapvetően különböző vírusról beszélünk. A koronavírusnak a genetikai információja az egy RNS nevezetű molekula. A himlővírusnak, ami a poxvírusok közé tartozik, DNS. Ez a genetikai különbség azt eredményezi, hogy a koronavírus mutációra rendkívül hajlamos, a majomhimlő pedig kevéssé” – magyarázta lapunknak a virológus.

Széles a gazdaspektruma

Mint Rusvai Miklós mondja, a koronavírus gazdaspecifikus, az ember betegszik meg tőle – állatokat is képes megfertőzni, de nem jellemző. A majomhimlő gazdaspektruma ezzel szemben nagyon széles, sok rágcsáló és egyéb kisemlős képes hordozni. Megbetegszenek tőle a majmok, amelyek fogékonyak rá, de emellett az embert is megbetegíti.

A poxvírusok nagyon jó antigének, azaz viszonylag könnyű ellenük immunizálni, mert tartós, és nagyon erős védettséget adnak. Akár életre szóló védettség is kialakulhat, de minimum néhány évig védenek a poxvírusok elleni vakcinák. Ezzel szemben a koronavírusok ellen gyakrabban kell immunizálni, mert 4-6 hónap a megfelelő szintű védettség az oltás után.

A jelenleg majomhimlő ellen védő, eredetileg a feketehimlő ellen használt vakcina már készen van, 200 éve már alkalmazzák. Tehát ezt nem kell előállítani, bármikor bevethető, ha úgy döntenek.

A fertőzés és terjedés

„A koronavírus gyorsan terjed, a ragályozóképessége nagy. Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, tehát ha valaki tüsszent a villamoson, akár 8-10 embert is meg tud fertőzni, akikkel közös légtérben van. A himlővírusoknál viszont szoros testi kontaktus kell, elsősorban a bőrelváltozás pattanásszerű, gennyes elváltozások kifakadásakor ez a nyirok, ami nagyon fertőz. Fertőző, de nem ragályos betegséget okoz a majomhimlő”

– közölte a virológus.

Jelenleg kedvező a járványhelyzet, a járvány ötödik hulláma visszahúzódott, és ez a magas átoltottságnak is köszönhető. A beoltottak száma 6,4 millió fő, a beoltottak 60%-a már a megerősítő harmadik oltást is felvette, 290 ezren már a negyedik oltást is kérték. Az oltás felvétele továbbra is folyamatosan biztosított a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál is. A kórházi oltópontokon minden pénteken lehet felvenni az oltást akár időpontfoglalás nélkül is, és továbbra is lehet online is időpontot foglalni. A kormány az Ukrajnából érkező menekültek számára is biztosítja a koronavírus elleni oltás lehetőségét.

 

 

Továbbra is javasolt a harmadik oltás felvétele azoknak, akik már négy hónapnál régebben kapták meg előző oltásukat. A kórházi oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca, és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint elérhetőek az egyes vakcinák.

Az eddig beérkezett 32  millió adag vakcinából  mostanáig több mint 16,8 millió adagot oltottak el eddig első, második, harmadik  és negyedik oltásra. Magyarország az első uniós beszerzésben összesen 24 millió adag oltóanyagot rendelt, ez gyakorlatilag már beérkezett. A jövőben még Pfizer-szállítmányok várhatóak. Jelenleg is tehát bőven van oltóanyag ahhoz is, hogy a megerősítő oltást is mindenki fel tudja venni.

Az első uniós vakcinabeszerzés keretében 10,8 millió adag  Pfizer vakcinát rendeltünk, amely 2021. november végére meg is érkezett. Ezt a felnőttek, valamint a 12-17 év közötti korosztály oltásához használják. Az első uniós beszerzésen túl Magyarország tavaly ősszel újabb 2 millió adag  gyermekek oltására alkalmas Pfizer vakcinát rendelt, amely két év alatt, 2022-ben és 2023-ban fog megérkezni.

Az első gyermekvakcina-szállítmány 2021. december 13-án érkezett. Mostanáig összesen  732 ezer adag gyermekek oltására használt Pfizer és 16 800 adag Moderna vakcina érkezett az országba. Az 5-11 éves gyermekek oltása regisztrációt követően történhet online időpontfoglalással  kórházi oltóponton vagy a házi gyermekorvosnál.

Orbán Viktor miniszterelnök 2021 decemberében bejelentette, hogy az Európai Bizottság újabb közös uniós Pfizer vakcinabeszerzést indít, amelyben Magyarország is részt vesz. Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az újabb uniós beszerzésben, amelynek köszönhetően 2022 második félévére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag -  ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való - Pfizer oltóanyag érkezhet hazánkba.  A három beszerzésben tehát Magyarország összesen 22,3 millió Pfizer oltóanyagot rendelt.

A keleti vakcina beszerzésének köszönhetően Magyarország más országokat megelőzve érte el a lakosság több mint 50%-ának az oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása. A Magyarország által vásárolt, egymillió ember oltásához érkezett orosz Szputnyik vakcina már tavaly ősszel elfogyott, a Sinopharm továbbra is elérhető.

A sikeres beszerzéseknek köszönhetően Magyarország arra rászoruló országoknak is tud segíteni  vakcina adományokkal.  Eddig 18 országban már közel 5 millió adag oltóanyaggal segítettük a védekezést.

Jelenleg is több mint 8,9 millió adag vakcina áll még rendelkezésre. Hazánkban tehát a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki felvegye az oltást, ez  kizárólag csak egyéni döntés kérdése. A regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van. A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportok felé tudják jelezni vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Magyarország hosszú távú célja az, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - magyar koronavírus elleni vakcina gyártását is tervezik.

A hétvégi összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 407 042 fő, közülük 6 193 238 fő a második, 3 865 508 fő a harmadik, 289 852 fő már a negyedik oltását is felvette. Péntek óta 2183 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 903 200 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 266 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 808 061 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 48 873 főre csökkent. 1310 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen. A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz, legközelebb jövő héten közlünk járványadatokat.

Az oltás továbbra is elérhető a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál. A kórházi oltópontokra keddenként és péntekenként lehet menni időpontfoglalással. Péntekenként pedig oltási akciónapot is tartanak, amikor reggel 7 és este 19 óra között akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra. A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az első oltását. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-regisztracios-es-az-idopontfoglalo-honlap

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár