Létrehozva: 2022.05.30.
Módosítva: 2022.05.30.

Elszabadult a pokol Budapesten, szigorú szabályok a rollerezőknek

Gyakorlatilag ön és közveszélyesek a főváros utcáin cirkáló rolleresek.

Szerző Maca néni

Az e-rollereket segédmotor-kerékpárként kell kezelni a jog szerint, amíg nem készül el egy jogszabály ezekre az eszközökre vonatkozólag – ezt Pintér Sándor belügyminiszter jelentette be még 2019-ben. Jelenleg tehát az e-rollerekkel sem járdán, sem zebrán nem lenne szabad közlekedni, ráadásul az utazóknak bukósisakot kéne hordaniuk, és rendelkezniük kellene jogosítvánnyal. A jelenleg érvényben lévő KRESZ szerint az e-rollerek joghézagba tartoznak, ugyanis nincs még konkrét KRESZ-szabályozás a használatukra.

Fotó: Mate Krisztian

Akár 100 ezer forintosra büntethetik a jogsi nélkül e-rollerezőket

A Lime elektromosroller-bérlő applikáció az alkalmazás elindítása előtt megkérdezi, hogy a használója elmúlt-e 18 éves, és van-e jogosítványa. Ezek után hogyha valakit ittasan, vagy jogosítvány nélkül állítanak meg rendőrök e-rollerrel, jogosan büntetik meg a segédmotoros-kerékpárokra vonatkozó szabályok szerint. A Metropol tavaly beszámolt róla, hogy egy férfit a rendőrök 100 ezer forintos bírsággal sújtottak, ugyanis ittasan, jogsi nélkül e-rollerezett.

Július 1-jétől bekeményít a főváros

Tavaly decemberben jelentette be a Fővárosi Önkormányzat, hogy a városszerte széthagyott és eldobált e-rollerek miatt több száz mikromobilitási pontot hoznak létre Budapesten, ahol jogszerűen lehetne parkoltatni az eszközöket. Ez részben már megvalósult, igaz néha nem a legszerencsésebb helyeken, autóparkolókat, rokkantaknak fenntartott helyeket megszüntetve. Július 1-jétől minden nem rollerparkolókban elhelyezett járgány miatt többezres bírságra számíthat az üzemeltető cég – ezt pedig továbbháríthatja a bérlőkre. Az e-rollerek miatt hamarosan KRESZ-módosítás is várható.

Fotó: Mate Krisztian

Nagy sebességgel közlekednek, veszélyesen

A közelmúltban járt körbe a sajtóban az a 2020-ban készült videó, amin egy 20 éves férfit halára gázolt egy busz a XI. kerületi Fehérvári úton. A fiatal egy közösségi használatú e-rollerrel közlekedett, azonban a vele párhuzamosan haladó busz jobbra kanyarodva keresztezte az útját. Az egyébként szabályosan haladó rolleres már nem tudott megállni, és a jármű alá csúszott. Lapunknak egy 20 éven keresztül buszvezetőként dolgozó olvasónk elmondta: a sofőrülésből nehezebb észrevenni egy jobb oldalon, a busz mellett érkező rollerest, mint egy biciklist. Ráadásul léteznek olyan nagy teljesítményű rollerek is, amelyekkel 70-80 km/órás sebességgel is lehet száguldani. A kis méretű kerekük miatt azonban egy úthiba végzetes baleset okozója lehet.


Az V. kerületben szigorú szabályok léptek életbe

Hétfőn együttműködési megállapodást kötött Budapest belvárosi kerülete a két legnagyobb rollermegosztóval is. A Belváros-Lipótváros Önkormányzatának közleménye szerint az alábbi szabályok lesznek érvényesek a kerületben az elektromos rollerek használatára:18 év alattiak nem használhatják a Lime és a Bird járműveit tilos lesz velük a járdán haladni sebességük a „behajtani tilos” zónáknál (gyalogoszóna, sétálóutca) fokozatosan csökken, majd az eszköz leáll, és csak a zóna elhagyása után lejet újra használni A Metropol Budapest utcáit rótta, hogy fotósorozatában megmutathassa, hogy mennyire lazán kezelik az e-rolleresek a fővárosi közlekedési etikettet.


 

Fotó: Mate Krisztian

Világszerte óriási probléma az e-roller

Világszerte egyre nagyobb gondot okoznak az elektromos rollerek. Tavaly júniusban bejárta a világsajtót, amikor egy elektromos rolleres Manhattanben elütötte a 65 éves Lisa Banes-t, a Koktél és a Holtodiglan színésznőjét, aki belehalt a fejsérülésébe. A franciaországi Axa Biztosító által 2020 végén készített felmérése szerint a megkérdezett 237 e-rolleres 78%-a bevallotta, hogy közlekedés közben szokott mobiltelefonon beszélgetni, esetleg Messenger-üzenetet vagy SMS-t küldeni. A kutatás szerint a rolleresek 79%-a szabálytalanul a járdán halad, 68 százalékuk nem viseli a kötelező sisakot, 66%-uk pedig nem áll meg, ha a közlekedési lámpa zöldről sárgára vált.

Szerző Maca néni

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy milyen medencéket hozott létre a feltörő termálvíz - képek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat