4 hónapja

Lekenyerezik a menekülteket: meghökkentő ötletből lesz kenyér Kárpátalján – videó

Egész Kárpátalján egyedülálló ez a megoldás.

Kárpátalján a helyi egyházak és hazai segélyszervezetek közös összefogással gondoskodnak a rászorulókról. Jól példázza ezt, hogy a Máltai Szeretetszolgálat a reformátusok házi pékségébe viszi a Magyarországról segélyadományként kapott élesztőt, amiből helyben készítenek naponta több mint félezer cipót.

Kárpátaljai Református Egyház házipéksége Beregszászon (fotó: Ripost)

Sokan azt tartják itt a magyarokról, hogy emberevők. De hát látszik, hogy mi is csak kenyéren élünk 

– üti el egy viccel a helyzet komolyságát Móricz József pék, aki az 1998-as nagy árvíz idejétől dolgozik itt azon, hogy mindenkihez eljusson az élelem. Ők voltak akkor az elsők, akik tudtak ingyen adni kenyeret az embereknek.

A szociális konyhánk már több mint 20 éve működik, és nem teszünk különbséget, hogy ukrán vagy magyar iskola vagy óvoda, mindenkinek egyformán próbálunk segíteni. Hála Istennek Magyarországról folyamatosan érkeznek a segélyek, mert az emberek érzik, hogy jobb adni, mint kapni 

– teszi hozzá Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, ami náluk a világi vezető megnevezése.

Az ingyenes ellátással az a céljuk, hogy az itt élőket helyben tartsák, vagyis minél kevesebben kényszerüljenek arra, hogy otthonukat hátrahagyva külföldön kelljen szerencsét próbálniuk. Az is alapelv, hogy kiegyenlített legyen az ellátás, vagyis az anyagi körülményeiktől függetlenül megkaphassák az emberek a kenyeret, mert a jelenlegi háborús helyzetben mindenki rászorulhat.

Attól, hogy valaki vagyonosabb, de eljött az otthonából, ugyanúgy kiszolgáltatott helyzetbe kerül 

– mutat rá Schumicky Mária, a máltaiak programkoordinátora.

Nézd meg videóösszeállításunkat arról, hogyan készül közös összefogással a kenyér Beregszászon a reformátusok szociális pékségében!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!