Létrehozva: 2022.05.05.
Módosítva: 2022.05.05.

Bravúr: így mentette meg a műtüdős kezelés a magyar kismamákat

Volt, akitől már el is búcsúzott a család.

Szerző Ripost

Végtelen hálával gondolnak a Szegedi Tudományegyetem kórházának dolgozó­ira azok a kismamák, akiknek életét műtüdőkezeléssel mentették meg. Egyikük, Baranyi Tímea a Borsnak elmondta: az orvosok, ápolók munkája nélkül nem lehetne most a szeretteivel. Sőt, az osztály dolgozói még arra is figyeltek, hogy ugyanabba az ágyba fektessék, ahol egy sorstársa sikeresen felgyógyult, nem csoda, ha ezt kabalaágynak is nevezik.

Baranyi Tímea, fotó: Bors
Fotó: Bors

 Mindhárom esetben először császárral kivették a babákat, mert csak utána lehetett megkezdeni az életmentő kezelést.

Az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intenzív osztályának vezetője az esetek kapcsán kiemelte: a szakmai kihívás mellett egyszerre voltak lelkileg felemelőek és megterhelőek.

Babik doktor Fotó: Bors
Fotó: Picasa

"Csapatmunka volt, óriási örömként élte meg az osztályunk, hogy nemrég a harmadik, műtüdővel kezelt kismamát is hazaengedhettük" – idézte fel a történteket dr. Babik Barna professzor az SZTE honlapján, aki azt is kiemelte: a siker titka a klinikák osztályainak és az OMSZ együttműködésében rejlett.

A harmadik kismama ta­valy decemberben ke­rült be a kórház­ba, és 106 nap után, már­ci­us végén engedték haza. Harmadik kislányával volt várandós, amikor elkapta a koronavírust. Rohamosan romlott az állapota, december 13-án megcsászározták, a babát egy pillanatra láthatta csak, majd mélyaltatásba helyezték, és rákapcsolták a műtüdőre.

"Babik professzortól kezdve az összes ápolóig mindenki nagyon figyelmes volt. Abba az ágyba fektettek például, ahol előttem már egy covidos kismama meggyógyult." – mesélte a Borsnak Tímea. 

"Mindennap mosták a fogamat, megtörölték a hónaljamat, beszéltek hozzám, a pszichológus is sokat segített, volt, amikor aludtam, és ő magyar népmeséket olvasott fel. Babik professzor, miután kijöttem a kórházból, azóta is többször hívott. Nagyon figyeltek rám" – sorolta tapasztalatait a kismama.

 

Tímea azt mondja, a családja nem lottózik, mert ők az életben szerencsések, hiszen a tragédia ellenére él. Pedig voltak komoly mélypontok, kétszer megállt a szíve.

"Február elején behívták a családomat, hogy búcsúzzanak el tőlem" – folytatta. "Be is jöttek, s bár nincs rá orvosi magyarázat, onnantól rohamosan javulni kezdett az állapotom, nem sokkal később fel is ébresztettek a kómából. De a neheze csak ezután következett: komoly fájdalmakkal kellett megküzdenem. Volt azért olyan pillanat, amikor azt kívántam, bárcsak vége lenne – vagy így, vagy úgy."

Tímea férje felkereste a másik két, korábban műtüdőre kapcsolt kismamát és Bányai Gábor képviselőt, aki szintén hónapokat töltött ezen a gépen. Ők tapasztalataikkal tartották a lelket a férfiban, majd ébredése után Tímeában is, hiszen mindannyian keresztülmentek ugyanezeken a megpróbáltatásokon. Tímea egy hónappal a hazajövetele után érzi azt, hogy lassan minden olyan lesz, mint a rémálom előtt.

"Anyák napján már nem ketten, hanem hárman köszöntöttek fel. Noémit hónapokig nem láthattam a születése után, azt hiszem, ez volt a legnehezebb. De most mindent igyekszünk bepótolni."-mondta.

„Hirtelen lett egy pár hónapos babám”

Bedő-Nagy Szilviát kétszer kellett visszahoznia a halálból a Semmelweis Egyetem orvosainak. A kismama 2020 novemberében nyolc hónapos terhesen fertőződött meg a koronavírussal, és pár óra leforgása alatt olyannyira leromlott az állapota, hogy rohammentő vitte kórházba, hogy azonnal mélyaltatásba helyezték, már a császárt is így végezték el rajta, majd műtüdőre került. Öt hónap múlva térhetett csak haza. 

"Nincs meg a szülés élménye, ami egy édesanyának felejthetetlen, megismételhetetlen pillanat" – mesélte Szilvi a Borsnak. " Nekem meg hirtelen lett egy pár hónapos kislányom. Az orvos mindennap elmondta, hogy szültem, már biztosan unta, meg segített pszichológus is, mert hónapok teltek el, amikor a karomba vehettem Napsugarat, akit eleinte meg sem tudtam tartani. Nagyon nehéz időszak volt."

István és a család nélkül nem ment volna

Tímea nem tud eléggé hálás lenni a férjének és a családjának. István gondoskodott a hosszú hetek alatt az ötéves Biankáról, a hároméves Lauráról és az újszülött Noémiról. Három órákat aludt, hogy a munka mellett el tudja látni a gyerekeket. "Excel-táblázatot készített, abban volt vezetve a beosztás, mikor ki van a lányokkal. De az egész család, sőt a falubeliek is segítettek, és segítenek a mai napig" -mesélte Tímea.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 790. napja – Áttörés az ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre

metropol.hu

Óriási változások a Fradinál, ők távozhatnak a klubtól

hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Ne hagyd ki: ma rózsaszín telihold világít az égbolton!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány