INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Bravúr: így mentette meg a műtüdős kezelés a magyar kismamákat

Volt, akitől már el is búcsúzott a család.

Szerző Ripost

Végtelen hálával gondolnak a Szegedi Tudományegyetem kórházának dolgozó­ira azok a kismamák, akiknek életét műtüdőkezeléssel mentették meg. Egyikük, Baranyi Tímea a Borsnak elmondta: az orvosok, ápolók munkája nélkül nem lehetne most a szeretteivel. Sőt, az osztály dolgozói még arra is figyeltek, hogy ugyanabba az ágyba fektessék, ahol egy sorstársa sikeresen felgyógyult, nem csoda, ha ezt kabalaágynak is nevezik.

Baranyi Tímea, fotó: Bors
Fotó: Bors

 Mindhárom esetben először császárral kivették a babákat, mert csak utána lehetett megkezdeni az életmentő kezelést.

Az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intenzív osztályának vezetője az esetek kapcsán kiemelte: a szakmai kihívás mellett egyszerre voltak lelkileg felemelőek és megterhelőek.

Babik doktor Fotó: Bors
Fotó: Picasa

"Csapatmunka volt, óriási örömként élte meg az osztályunk, hogy nemrég a harmadik, műtüdővel kezelt kismamát is hazaengedhettük" – idézte fel a történteket dr. Babik Barna professzor az SZTE honlapján, aki azt is kiemelte: a siker titka a klinikák osztályainak és az OMSZ együttműködésében rejlett.

A harmadik kismama ta­valy decemberben ke­rült be a kórház­ba, és 106 nap után, már­ci­us végén engedték haza. Harmadik kislányával volt várandós, amikor elkapta a koronavírust. Rohamosan romlott az állapota, december 13-án megcsászározták, a babát egy pillanatra láthatta csak, majd mélyaltatásba helyezték, és rákapcsolták a műtüdőre.

"Babik professzortól kezdve az összes ápolóig mindenki nagyon figyelmes volt. Abba az ágyba fektettek például, ahol előttem már egy covidos kismama meggyógyult." – mesélte a Borsnak Tímea. 

"Mindennap mosták a fogamat, megtörölték a hónaljamat, beszéltek hozzám, a pszichológus is sokat segített, volt, amikor aludtam, és ő magyar népmeséket olvasott fel. Babik professzor, miután kijöttem a kórházból, azóta is többször hívott. Nagyon figyeltek rám" – sorolta tapasztalatait a kismama.

 

Tímea azt mondja, a családja nem lottózik, mert ők az életben szerencsések, hiszen a tragédia ellenére él. Pedig voltak komoly mélypontok, kétszer megállt a szíve.

"Február elején behívták a családomat, hogy búcsúzzanak el tőlem" – folytatta. "Be is jöttek, s bár nincs rá orvosi magyarázat, onnantól rohamosan javulni kezdett az állapotom, nem sokkal később fel is ébresztettek a kómából. De a neheze csak ezután következett: komoly fájdalmakkal kellett megküzdenem. Volt azért olyan pillanat, amikor azt kívántam, bárcsak vége lenne – vagy így, vagy úgy."

Tímea férje felkereste a másik két, korábban műtüdőre kapcsolt kismamát és Bányai Gábor képviselőt, aki szintén hónapokat töltött ezen a gépen. Ők tapasztalataikkal tartották a lelket a férfiban, majd ébredése után Tímeában is, hiszen mindannyian keresztülmentek ugyanezeken a megpróbáltatásokon. Tímea egy hónappal a hazajövetele után érzi azt, hogy lassan minden olyan lesz, mint a rémálom előtt.

"Anyák napján már nem ketten, hanem hárman köszöntöttek fel. Noémit hónapokig nem láthattam a születése után, azt hiszem, ez volt a legnehezebb. De most mindent igyekszünk bepótolni."-mondta.

„Hirtelen lett egy pár hónapos babám”

Bedő-Nagy Szilviát kétszer kellett visszahoznia a halálból a Semmelweis Egyetem orvosainak. A kismama 2020 novemberében nyolc hónapos terhesen fertőződött meg a koronavírussal, és pár óra leforgása alatt olyannyira leromlott az állapota, hogy rohammentő vitte kórházba, hogy azonnal mélyaltatásba helyezték, már a császárt is így végezték el rajta, majd műtüdőre került. Öt hónap múlva térhetett csak haza. 

"Nincs meg a szülés élménye, ami egy édesanyának felejthetetlen, megismételhetetlen pillanat" – mesélte Szilvi a Borsnak. " Nekem meg hirtelen lett egy pár hónapos kislányom. Az orvos mindennap elmondta, hogy szültem, már biztosan unta, meg segített pszichológus is, mert hónapok teltek el, amikor a karomba vehettem Napsugarat, akit eleinte meg sem tudtam tartani. Nagyon nehéz időszak volt."

István és a család nélkül nem ment volna

Tímea nem tud eléggé hálás lenni a férjének és a családjának. István gondoskodott a hosszú hetek alatt az ötéves Biankáról, a hároméves Lauráról és az újszülött Noémiról. Három órákat aludt, hogy a munka mellett el tudja látni a gyerekeket. "Excel-táblázatot készített, abban volt vezetve a beosztás, mikor ki van a lányokkal. De az egész család, sőt a falubeliek is segítettek, és segítenek a mai napig" -mesélte Tímea.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elhagyta egy városnyi ember adatait a részeg japán

metropol.hu

Tömeghalál: testek hevernek a szórakozóhelyen – Videó!

borsonline.hu

Vastag Csaba szerelme megmutatta, mit csinálnak az ágyban

ripost.hu

Ez hihetetlen: Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki

hirtv.hu

Megsemmisítő vereséget szenvedett a józsefvárosi baloldal az időközi választáson

borsonline.hu

Korhatáros kvíz: Szexjáték vagy kutyajáték van a képen? – 18+

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

ripost.hu

Árulkodó lesifotó készült Pécsi Ildikó fogadott fiáról és az Exatlon bombázójáról

ripost.hu

Egyre durvábbak a magyar leánybúcsúk

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ripost.hu

Így éljük túl idén a kánikulát

További cikkek

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Rendkívül súlyos helyzetről számolt be a honvédelmi miniszter

INSIDER

Elárulta a 6 gyermekes édesanya, miért vállalt nagy családot

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten

INSIDER

Sokkoló: kiderült, hogy miért halhatott meg az anya, aki kislányaival balesetezett Zalában

INSIDER

Riasztást adtak ki a hőség mellett már a zivatarok miatt is

INSIDER

Több kilométeres torlódás az M7-esen, a Balaton felé