Létrehozva: 2022.05.08.
Módosítva: 2022.05.25.

Ennyien érkeztek tegnap Ukrajnából Magyarországra

Az előző nap adatai számokban.

Szerző Ripost

Magyarország területére 2022. május 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6079 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8179 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

Fotó: police.hu


 A beléptetettek közül a rendőrség 618 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
    

Az ukrajnai háború elől 2022. május 7-én 390 ember, köztük 162 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
 

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Jelentősen erősíteni kell a határok védelmét és a terrorellenes felkészülést Európában, ugyanis az Iszlám Állam terrorszervezet aktivizálódása és a várható élelmiszerhiány nyomán fellépő radikalizáció súlyos fenyegetettséget okozhat - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a spanyolországi Málagában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Terrorizmus Elleni Hivatalának konferenciáján hangsúlyozta, hogy Európa súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe: Ukrajnában háború zajlik és a kontinens déli szomszédságában is számos instabil helyzet alakult ki az elmúlt időszakban. Márpedig szavai szerint nem szabad hagyni, hogy az ukrajnai események teljesen elvonják a figyelmet a déli szomszédságról.

Felszólalásában kiemelte, hogy az ukrajnai háború a terrorellenes küzdelem szempontjából is komoly kihívást jelent, miután az Iszlám Állam felszólította követőit, hogy a jelenleg máshova irányuló figyelmet kihasználva kövessenek el minél több merényletet Európában.

Mint rámutatott, emellett az is fontos tényező, hogy Oroszország és Ukrajna a világ gabonaexportjának mintegy 15-16 százalékát adja, ami a következő hónapokban jelentősen csökkenni fog.

„Ez élelmiszerellátási problémákat fog okozni a világ főleg azon területein, ahol amúgy is instabil a biztonsági helyzet. Ez további destabilizálódást eredményezhet Afrika és a Közel-Kelet egyes országaiban, ami pedig a szélsőséges ideológiák és a terrorizmus terjedéséhez vezethet” - húzta alá.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy jelentősen erősíteni kell az ENSZ terrorellenes erőfeszítéseit, ennek hiányában ugyanis Európa súlyos terrorfenyegetettséggel fog szembenézni a közeljövőben. Ezzel kapcsolatban lényegesnek nevezte, hogy a világszervezet végre valódi pénzügyi forrásokat fordítson erre a célra.

Ezután arra is kitért, hogy Európában is jelentősen meg kell erősíteni a terrorellenes felkészülést, ahogy a határok védelmét is.

A miniszter végül úgy vélekedett, hogy változtatni kell a nemzetközi közösség hozzáállásán, és ahelyett, hogy hazájuk elhagyására biztatják a veszélyben lévő embereket, minden erővel a biztonságos helybeli körülmények megteremtésén kell dolgozni, így egyúttal megelőzve az újabb migrációs hullámokat is.

Élelmiszerválságtól tart az ENSZ főtitkára, egyhamar nem számít béketárgyalásokra

Pesszimista jóslatok hangzottak el az ukrajnai háború alakulásával kapcsolatban. Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatásán, helyi idő szerint kedden arról beszélt, hogy az amerikai hírszerzés szerint semmi jel nem utal arra, hogy az oroszok két hónapja tartó támadása véget érne.

Úgy fogalmazott, még ha Oroszország sikereket is ér el a keleti Donbasz régióban, nem biztosak benne, hogy ezzel vége lenne a háborúnak. Washingtonban úgy látják, Vlagyimir Putyin orosz elnök elhúzódó konfliktusra készül, és a keleti területeken túl is eredményeket akar elérni. Arra is számíthat, hogy az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás előbb-utóbb kifullad. Washingtonban azzal is számolnak, hogy Putyin drasztikusabb eszközökhöz nyúl, és kiszámíthatatlanná és intenzívebbé válhat a helyzet a következő hónapokban.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a háború nem tart örökké, eljön az idő, amikor béketárgyalásokra lesz szükség, de ez még nem a közeljövőben lesz. Mivel a világszervezet egyelőre sem tűzszünetre, sem béketárgyalásokra nem lát esélyt, elsősorban a civilek kimenekítésére és a humanitárus folyosók létesítésére összpontosít a nemzetközi vöröskereszttel együttműködve.

A főtitkár szerint el kell kerülni, hogy a háború hosszú távú zavarokat okozzon a világ élelmiszer-ellátásában. „Mélységesen aggaszt, hogy a világ különböző pontjain széleskörben éhínség alakulhat ki az ukrajnai háború következtében előálló drámai élelmezésbiztonsági helyzet nyomán” – mondta Guterres, aki arról is beszámolt, hogy a háttérben is zajlanak megbeszélések Oroszországgal, Ukrajnával és Törökországgal gabona és más alapvető élelmiszerek exportjáról.

Komoly változásokra lehet számítani Ukrajna keleti részében.

A csaknem teljesen orosz ellenőrzés alatt álló Herszon megye kormányzóhelyettese a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek előrevetítette, hogy a megye csatlakozhat Oroszországhoz. „Herszon városa Oroszország része, Herszon megye területén nem jön létre Herszoni Népköztársaság, és nem lesz népszavazás a terület hovatartozásáról. Egyetlen rendelet lesz, amely a megye vezetésének az orosz államfőhöz intézett azon kérésén alapul, hogy a régió az Oroszországi Föderáció részévé váljon” – közölte.

A megyében már ebben a hónapban megkezdi a működését a rubelt forgalomba hozó bank, amit integrálni fognak az orosz központi bankba.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője az MTI szerint arról számolt be, hogy hat, fehér zászlóval fellobogózott civil autót lőttek szét az ukrán fegyveres erők Harkiv megyében, Sztari Szaltiv és Novi Szaltiv között. Moszkva szerint a „bucsai forgatókönyv” szerint akarják lejáratni az ukránok az orosz hadsereget.

Újabb pofon Washingtonnak


Az amerikaiak több mint fele szerint az Oroszország elleni szankciók jobban sújtják az Egyesült Államokat, mint Oroszországot – derült ki a Democracy Institute által végzett friss közvélemény kutatásból. Az adatok szerint Joe Biden megítélése a külpolitika terén a legrosszabb, a válaszadók 56 százaléka elutasítja azt, ahogy az elnök intézi az Egyesült Államok külkapcsolatait.

Oroszországot az Egyesült Államokra leselkedő legnagyobb fenyegetésként mindössze a megkérdezettek 16 százaléka tartja számon, Kínát ugyanakkor 40 százalék. Eközben a Reuters értesülései szerint Washington Brazíliánál próbálta meg elérni, hogy növelje olaj kitermelését, hogy így próbálja lassítani a folyamatosan üzemanyagár növekedést az Egyesült Államokban. Ugyanakkor Brazília erre nem volt hajlandó, a Reuters forrása szerint az amerikai küldöttség üres kézzel tért vissza.

Korábban Washington már próbálkozott hasonlóval Szaúd-Arábiánál és Katarnál is, de ezek az országok is elutasították Washington kérését. A brazil Petrobras tisztségviselői azt mondták, kitermelésüket az üzleti stratégiájuk, nem pedig a diplomácia határozza meg, egy rövid távú, ám jelentős növelés pedig logisztikailag egyébként se lenne lehetséges.
 


Megkezdődött egy csoport ukrán katona kiképzése a német védelmi ipar egyik legkorszerűbb terméke, a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára a német hadsereg (Bundeswehr) tüzérségi kiképzőközpontjában – jelentette az MTI. Az ukrán hadseregből több mint hatvan katona, szakértő és tolmács érkezett a Rajna-vidék–Pfalz tartománybeli Idar-Obersteinben működő tüzérségi iskolába, ahol egy negyven napig tartó tanfolyamon vesznek részt.

Számos afrikai országot nehéz helyzetbe sodorhat az ukrajnai háború – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy marokkói tanácskozáson. Emlékeztetett, Oroszország és Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, és a fegyveres konfliktus nyomán jelentősen vissza fog esni a kivitelük volumene, hiány lehet az alapvető élelmiszeripari termékekből. Az egyébként is instabil, biztonsági kihívásokkal küzdő térségekben fokozódhat a terrorizmus és a migráció is.

Kölcsönös biztonsági biztosítékokról írt alá egyezményt szerdán Magdalena Andersson svéd és Boris Johnson brit miniszterelnök. London hasonló megállapodás aláírását tervezi Finnországgal is. Sanna Marin finn miniszterelnök tegnap arról beszélt, hogy ha Finnország úgy dönt, csatlakozik a NATO-hoz, az állampolgárai biztonsága érdekében teszi ezt. 
 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Franciaországban annyira súlyos a helyzet, hogy Amerika biztonsági riasztást adott ki állampolgárai számára

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban