Létrehozva: 2022.05.13.

Baloldali pénzmágia a parlamentben: 10%-kal kevesebb politikus, 30%-kal több juttatás

Nem panaszkodhatnak tiszteletdíjukra az országgyűlési képviselők, ami a hatályos rendelkezés szerint az előző évi átlagbér háromszorosa.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíja a hatályos rendelkezés szerint az előző évi átlagbér háromszorosa. De szinte minden képviselő ennél több pénzt vihet haza, mert a bizottságok tagjainak, tisztségviselőinek az alapdíj 1,2–1,7-szerese jár, és ehhez jönnek az egyéb képviselői juttatások. Megállapítható az is, hogy a katasztrofális választási vereséget szenvedő baloldal a pénzszerzésben kimondottan „ügyes” volt. A Ripost7 cikke.

Fotó: Facebook

Csereberék és trükközések után hat (!) baloldali frakció alakult az új Országgyűlésben. Mindössze 34 százalékos eredményt értek el a közös listával, jóval kevesebb képviselőjük van, mint az előző ciklusban, mégis több frakciójuk lesz, ­emiatt pedig 3 milliárd forinttal többet kaphatnak. Ezért trükköztek ezek ennyit

– írta Face­book-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

KOCSIS Máté
Fotó: MTI

Biznisz a mandátumokkal

Mivel az LMP-nek mindössze 4 képviselői hely jutott volna a választási eredmény alapján, a DK-nak pedig 16, ezért, hogy az önálló frakcióalapításhoz meglegyen a szükséges 5 LMP-s képviselő, Gyurcsányék átadták nekik Dobrev Klára mandátumát. 

Fotó: MTI

A Párbeszéd és a Jobbik is bejelentkezett Márki-Zay mandátumáért, amit a Jobbik kapott meg, így lett 9 helyett 10 fős frakciója. Ez az egyéves tiszteletdíj összegével számolva mintegy 15 milliót hozott a konyhára, ami jól jött Jakabéknak, hiszen ezzel együtt is közel 500 millió forinttal kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, mint korábban.
Hadházy Ákos lelépése a 11 fősnek indult Momentum-frakciónak anyagi veszteséggel járhat, de, úgy véljük, nem bánják, maguk is készíthetnek molinókat, ha nagyon akarnak.

Hadházy Ákos
Fotó: MTI

Kérdés volt még az is, hogy bojkottálják-e a baloldal egyes pártjai a parlament alakuló ülését, de ez esetben nem tudták volna felvenni a bizottsági helyeket, a pénzre viszont szükségük van, így a bojkott elmaradt.
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társ­elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, mi a lényeg: egy „narancs vidéken” az ellenzéki pártok nem tehetik meg azt, hogy lemondjanak a parlamenti munkáról, a képviselői fizetés ugyanis fontos például az MSZP hálózatának fenntartásában.

KUNHALMI Ágnes
Fotó: MTI

Képviselői tiszteletdíjak és egyéb juttatások

A most parlamentbe jutott képviselők járandóságának nagysága már választások előtt tudható volt, ugyanis a már­cius képviselői alapilletményt az előző évi átlagkereset háromszorosában állapítja meg a jogszabály, így ez márciustól 1 millió 316 ezer 400 forintra nőtt. Azonban szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap ennél, mert már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 579 ezer 680 forint fizetés jár. Aki két bizottságnak is tagja, annak 1,8 millió forintnál is több a tiszteletdíja.
Az Országgyűlés frakcióvezetőinek, helyetteseiknek, tisztségviselőinek, jegyzőinek, bizottsági elnökeinek és alelnökeinek az anyagi megbecsülése még nagyobb. Nem kevés az a pénz sem, amit a képviselők egyéb juttatások címén, például a lakás- vagy szállodahasználat után kapnak.

A működési keretre is számíthatnak a frakciók

A frakciók megkapják a képviselői alapfizetés tízszeresét, és ellenzéki képviselőnként az alapfizetés 40 százalékát, kormánypártiaknál 30 százalékát. Havi szinten a felszerelésekre és irodai működési költségekre képviselőnként az alapfizetés ötven százaléka költhető. Minden egyes képviselő alkalmazotti költségtérítés címén 2, 6 millió forintot kaphat, ami továbbadható a frakciójuknak is.
A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint a baloldalon a DK egybe számított juttatásai rúgnak a legtöbbre, havi 57 millió forintra, de a csupán trükközéssel frakcióhoz jutó LMP is havi 31 millió forintra tarthat igényt. 
Az 57 képviselőt felvonultató hat frakció havonta összesen 256 millió forintra jogosult. Mindez leginkább azért érdekes, mert az előző parlamenti ciklusban, vagyis 2018 és 2022 között az akkor 63 politikussal dolgozó öt baloldali frakciót havi 197 millió illette meg. Bár hat képviselővel kevesebbje van most a baloldalnak, mint korábban volt, részben a frakciótrükközés miatt mégis havi hatvanmillió forint pluszhoz jutottak – az adófizetők pénzéből.
Érdemes még egy összevetést elvégezni. Eszerint a kormánypártok a maguk két frakcióba tömörülő 135 képviselője után havi 358 millió forintnyi együttes juttatásra szereztek jogot. Ehhez képest is figyelemre méltó, hogy a hat csoportban ülő 57 ellenzéki képviselő havonta 256 millió forintjába kerülhet a választópolgároknak.
A hat képviselővel rendelkező Mi Hazánk különféle havi kereteinek együttes összege eközben 33,5 millió forint.

 

Nem kevés az a pénz sem, amit a képviselők egyéb juttatások címén, például a lakás- vagy szállodahasználat után kapnak. Az erről szóló részleteket is megtalálod a Ripost7 május 10-én megjelent számában. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Rejtett üzenetek a Katalin hercegné betegségét bejelentő videóban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán