Létrehozva: 2022.05.01.

20 tény, miért könnyebb ma anyukának lenni

Az egész világ csodájára jár a magyar családtámogatásoknak. Vegyük sorra, miért (is) jó ma nálunk gyermeket vállalni. A Ripost7 összeállítása.

Szerző Ripost

Magyarországon jó anyának lenni, és nemcsak azért, mert az elmúlt években sokat változott a társadalom hozzáállása, hanem azért is, mert a gyereknevelés nem jelent elszegényedést, az édesanyák sokkal jobban össze tudják egyeztetni az anyaságot a munkájukkal. Az egész világ csodájára jár a magyar családtámogatásoknak. Vegyük sorra, miért (is) jó ma nálunk gyermeket vállalni. A Ripost7 összeállítása.

Happy,Mother,With,Tulips,Smiling,And,Embracing,Boy,In,Gratitude
Fotó: Shutterstock

1. Több a fizetés szülés után

Az édesanya a kiírt szülési időpont előtt egy hónappal már igénybe veheti a csecsemőgondozási díjat (csed), melynek összege a szülő naptári napi jövedelmének a 100%-a, és összesen 24 hétig jár. Ez azt jelenti, hogy nettó többet vagy legalább ugyanannyit kap kézhez a kismama az első fél évben, mint amikor dolgozott. A csed feltétele azonban az egy év munkában töltött idő.

2. Adómentes az anyasági támogatás

A szülést követően egyszeri anyasági támogatás jár annak az édesanyának, aki legalább négyszer részt vett várandós gondozáson. Ennek összege most egy gyermek esetén 64 125 Ft, ikrek esetén 85 500 Ft, amit semmilyen levonás nem terhel.

3. Rugalmas a gyes, a gyes extra, a gyed

Az édesanya otthon maradhat a gyermekkel annak 3 éves koráig – bizonyos esetekben tovább is –, és különböző feltételek megléte mellett különböző juttatásokra jogosult. A gyes extra a második gyermek érkezésével jár. A gyermekgondozási ellátások mellett az édesanya dolgozhat, ha akar, bizonyos feltételek mellett, amennyiben a csed már lejárt, illetve azokat az édesapa is igénybe veheti.

4. A nagyszülő is mehet gyedre

2020 januárjától vált lehetővé, hogy a még dolgozó nagyszülő maradjon otthon a kisgyermekkel, ha a szülők úgy döntenek, hogy mindketten dolgozni szeretnének. A nagyszülői gyed összegét az igénylő nagymama vagy nagypapa jövedelme alapján számolják ki.

Fotó: Pixabay.com

5. Gyermeknevelési támogatás (gyet) 3 éves kor után

Ezt a három vagy több kiskorút nevelő szülő vagy gyám veheti igénybe a legfiatalabb gyermek 3. élet­évének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig. A gyet havi összege – függetlenül a gyermekek számától – 28 500 forint, amelyből 10% nyugdíjjárulékot vonnak, de nyugdíjszámításnál beleszámít a szolgálati időbe.

6. Új bölcsődék épülnek

Mára eljutottunk oda, hogy több a bölcsődei férőhely, mint ahány kisgyermeket be akarnak íratni, bár vannak területi aránytalanságok. 2020-ban több mint 42 ezer állami vagy önkormányzati bölcsődei férőhely volt, ahová 37 910 gyereket írattak be. A KSH adatai szerint 2017 és 2021 között 26 százalékról 21-re csökkent azon gyerekek aránya, akik közvetlenül a lakóhelyükön nem férnek hozzá bölcsődei ellátáshoz. Ha valaki férőhelyhiány ­miatt magánbölcsődébe kényszerül adni a gyermekét, pályázhat havi 40 ezer forintos állami hozzájárulásra.

7. Családi adókedvezmény egészíti ki a családi pótlékot

Ez ma 1 millió családnak jelent havonta akár több tízezer forintos megtakarítást. A kétgyermekes családoknál 2016 után megduplázódott az összeg. Egy gyerek után is igénybe vehető. A családi adókedvezmény összege havonta:
1 gyerek esetén 66 670 Ft, 
2 gyerek esetén 116 670 Ft, 
3 (és minden további) gyerek esetén 220 000 Ft.
Emellett a családi pótlék is jár:
1 gyermek után 12 200 Ft (egyedülálló szülőnek 13 700 Ft),
2 gyermek után 26 600 Ft (egyedülálló szülőnek 29 600 Ft),
3 vagy több gyermek után 16 000 Ft gyermekenként (egyedülálló szülőnek 17 000 Ft/gyermek).
A 2021. évre befizetett adójukat a szülők visszakapták 800 000 forintig.

8. Elengedik a diákhitelt

Az édesanya diákhitel-tartozásának visszafizetését az első gyermek vállalásakor 3 évre felfüggesztik, míg a második gyermek születésekor a tartozás felét elengedik. A 3. gyerek vállalása után a teljes összeget jóváírják.

A,Laughing,,Smiling,Mother,Pushes,Her,Daughter,Forward,On,A
Fotó: Shutterstock

9. Főiskolásnak, egyetemistának is jár a gyed

A „diplomás gyed” a gyermek születésétől kétéves koráig jár. Annak az édesanyának folyósítható, aki egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat folytat és ez idő alatt szül, vagy a tanulmányainak befejezése után egy éven belül születik gyermeke. A hallgatói gyedet a minimálbér alapján számolják ki, ami 2022-ben jelentősen nőtt.

10. Kistelepüléseken még kedvezőbb a csok

A Magyar Falu Program részeként a falvakban az általánostól eltérő feltételekkel vehető igénybe a családi otthonteremtési kedvezmény idén június 30-ig. A feltételek 2486 településre vonatkoznak. A lehetőség emellett az összes tanyára jár az országban, ahol van lakóingatlan. Elképzelhető, hogy a vidékfejlesztési program keretében a lehetőséget meghosszabbítják, vagy más hasonló lehetőség nyílik a vidéki önálló otthon megteremtésére.

11. Segítik az otthonteremtést

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok): 
Két gyermek esetén új lakás építésére, vásárlására 2 600 000 forint, míg használt lakás vagy családi ház vásárlására, bővítésére 1 430 000 forint vissza nem térítendő állami támogatást jelent, továbbá 10 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphat a házaspár.

Happy,Family,Under,A,Roof,As,A,Symbol,For,Dream
Fotó: Shutterstock

A három gyermeket nevelők új lakás építésére, vásárlására 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, továbbá 15 millió forint államilag támogatott lakáshitelt kaphatnak.

Április 29-étől megváltozik a csok, a lakásáfa-visszatérítési támogatás, a jelzáloghitel-elengedési támogatás és a babaváró támogatás állam által fizetendő költségtérítése a bankok felé. Ezáltal azoknak, akiknél nem született meg a várt gyermek öt éven belül, 1 százalékponttal alacsonyabb kamatot kell majd fizetniük.

12. Felújítási támogatás, fűtés­korszerűsítés

Év végéig még igé­nyel­hető a felújítási tá­mo­gatás, ami azt je­lenti, hogy a feltéte­lek megléte esetén akár a felújítás felét az állam fizeti, legfeljebb 3 millió forintig. Az összeg felhasznál­ható fű­tés­kor­sze­rű­sí­tésre, napelemre is. Az önrészhez kedvez­mé­nyes hitelt lehet igénybe venni és nem kell előfinanszírozni a felújítást. Az állam külön pályázatot hir­detett nap­elemek fel­szerelésére és fűtés­korszerűsítésre, ahol 100% támogatást is lehetett kérni bizonyos feltételek mellett.

13. Elengedik a jelzáloghitel egy részét

A második gyermeket vállaló családok gyermekenként 1-1 millió forinttal csökkenthetik a gyermek születését megelőzően felvett jelzáloghitel-tartozásukat. A 3. gyerek után 4 millió forinttal csökken az összeg.

14. Részmunkaidő kismamáknak

A 3 gyermek megszületése után az anya, ha igényli, dolgozhat részmunkaidőben a legkisebb gyermek 6 éves koráig, az anyasági támogatások igénybevétele mellett is.

15. 2,5 millió forint a nagycsalád autóvásárlására

A 3 vagy többgyermekes család legalább hétüléses, új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint, de legfeljebb a vételár felének megfelelő támogatást igényelhet.

16. Nem fizet szja-t a 4 vagy többgyermekes anya

Az az édesanya, aki legalább négy gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket felnevelt, teljes mértékben mentesül a mindenkori személyi jövedelemadó megfizetése alól.

17. Ingyenes vagy kedvezményes az étkezés, ingyenes a tankönyv

Azokban a családokban, ahol 3 vagy több gyereket nevelnek, ingyenesen igénybe vehető a közétkeztetés a bölcsődében, az óvodában és az általános iskolában. Nem kell térítést fizetniük azoknak sem, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Ezt követően féláron kaphatják az étkezést mindaddig, amíg nappali tagozaton tanulnak. 
A 2020/21-es tanévtől már minden diák – összesen 1,2 millió tanuló – teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket.

18. Szülőnek is jár utazási kedvezmény

Ha az anya egy vagy két 18 év alatti gyermekkel utazik együtt vonaton, úgy 33%-os kedvezményű menetjegyet válthat. 
A legalább három saját gyermekével együtt utazó egy vagy két szülő, továbbá a gyermekek is 90%-os kedvezménnyel utazhatnak belföldön. Havi Budapest-bérletet is jelentős kedvezménnyel vehet a kisgyerekes anya, a gyerek 3 éves koráig annyit fizet az utazásért, mint egy diák.

Woman,With,Child,Traveling,By,Public,Transport.,Family,Traveling,In
Fotó: Shutterstock

19. Gondolnak az egyszülős családokra is

A világon egyedülálló módon egyszülős családi központokban segítik a gyereküket egyedül nevelő szülőt. A tanácsadás mellett játszóház működik a központokban, ahol gyakorlati segítséget, gyerekfelügyeletet is kérhetnek az édesanyák.

20. Segítik az áldozattá váló nőket

Áldozatsegítő központok állnak a nehéz helyzetbe került anyák rendelkezésére. A fővárosi és megyei kormányhivatalokban elérhető áldozatsegítő szolgálatok mellett több nagyvárosban működik áldozatsegítő központ. A hálózat folyamatosan bővül, 2025-re már minden megyeszékhelyen fogadni tudják a segítségkérő nőket.

A csalad.hu oldalon számos hasznos információ található, többek között családtámogatási kalkulátor, ahol mindenki megnézheti, az ő speciális élethelyzetében milyen lehetőségei vannak.

origo.hu

Csodálatos tengerpartok várják a látogatókat Rodoszon

ripost.hu

Most jött: brutális erejű tömegkarambol az M5-ösön, most mentenek

borsonline.hu

Vége a kánikulának, ekkor jön a lehűlés: a kunmadarasi csordás előre látja, mikor jön a hidegfront

magyarnemzet.hu

Medvegyev már el is köszönt Bidentől, mintha már elnök sem lenne

ripost.hu

Most jött a lesújtó hír: elhunyt az életműdíjas magyar színésznő, gyászol a Vígszínház

mandiner.hu

Németországban és Ausztriában belső válság tört ki Magyarország miatt

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. július 20-21.: A telihold sok mindent új megvilágításba helyez

ripost.hu

Szilágyi Áron edzője kihagyja az olimpiát, csak így tud beszélni a bajnokkal

ripost.hu

Összeesett a nyugdíjas a tatabányai üzletben, ez tették a vásárlók - Kifakadt a Lidl alkalmazottja

ripost.hu

Őrjöngenek a szurkolók; Szoboszlait irodájába rendelte az új edzője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

INSIDER

Kiszámoltuk: 2500 forintból kihozható egy családnak a lecsó

INSIDER

Szolnoki kalandpark-botrány: új gyermekvédelmi intézkedésekről dönthet a kormány

INSIDER

Orbán Viktor: elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt

INSIDER

Ha rollerezel, erről mindenképp tudnod kell: itt a nagy rollerbiztosítási kisokos

INSIDER

Ebből óriási botrány lesz! - A brit légitársaságok nem fizetnek a kiesett járatok utasainak

INSIDER

Szijjártó Péter: a brüsszeli külügyes bürokrácia a békemisszión köszörüli a nyelvét