Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.04.08.
Módosítva: 2022.04.08.

Szívszorító részletek derültek ki a hős magyar búvár haláláról

Kollégája és közeli barátja talált rá kedd éjszaka a Kossuth-barlangban vasárnap eltűnt kutatóbúvár holttestére.

Szerző Bors

Kedd éjszaka bebizonyosodott a legrosszabb, amire a legtapasztaltabb barlangi mentőbúvárok sem tudnak felkészülni. Miután kiderült, hogy a Jósvafőnél elhelyezkedő Kossuth-barlangban kutatómunkát végző Mede Márton egy víz alatti szakaszban nem tért vissza a biztosítását végző társához, azonnal elkezdték keresni. Rövid időn belül mintegy 50 búvár jelent meg a bejáratnál, hogy kellő konzultációt követően, váltásban a mélybe merészkedjenek. A barlangban víz alatti és légteres szakaszok váltják egymást, Mede társai pedig abban reménykedtek, hogy az eltűnt bajtársuknak sikerült egy légrésbe érnie. Tudták, hogy minden perc számít, hiszen a légzőpalack csak korlátozott időre biztosítja az oxigént. Hogy mennyire, az többek között a vízmélységen múlik, hiszen 10 méteren már például normál állapotban is dupla annyi levegőre van szükség, mint szárazföldön. A szükségletet ezenkívül jócskán megnöveli, ha a búvár komoly fizikai munkát végez, vagy pánikba esik, és ezáltal felgyorsul a légzése. A Márton keresésében részt vevők mindezek ismeretében vállalták a feladatot, a reflektorok mellett is igen rossz látási viszonyok között kellett dolgozniuk.

Fotó: Facebook

Marci holttestét végül egy barátja találta meg. Nem csak kitapogatta vagy műszerek segítségével akadt rá, látta is őt. Most érthetően nagyon rossz lelkiállapotban van. A balesetet a födémrész beomlása okozta, a társuk nem tudott kijönni. A Bors megtudta: a keresés alatt a közelben tartózkodott Kata, Marci felesége is. 

Nagy Gábor barlangi oktató Márton keresésében nem vett részt, de jól ismeri a Kossuth-barlangot. A Bors érdeklődésére elmondta: az adott terület az egyik legveszélyesebb Magyarországon, de Mede Márton az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró búvárként pontosan tudta, hogy milyen helyzetben hogyan kell eljárnia. Már bebizonyosodott, hogy a tragédiát agyagomlás okozta, amit akár a búvár által kilégzett levegő által vert buborékok is okozhattak.

"A szóban forgó területen igen szűkek a járatok, egy 90 kilónál testesebb búvárnak nem is ajánlott lemennie, mert könnyen beszorulhat. Az úszás mellett kizárólag kúszva és mászva lehet ott közlekedni a víz alatt" – mondta a szakember, és kifejtette: az érintett szakaszt csakis a legprofibbak látogathatják és kutathatják.

Ehhez a hivatáshoz kétségkívül szükség van némi megszállottságra. Ez Mártonban megvolt. Feltehetik a kérdést, hogy vajon mi értelme van újabb és újabb földalatti járatokat felfedezni és feltárni, de erre hasonló a válaszunk, mint amit a hegymászók szoktak felelni, ha valaki azt firtatja, hogy miért óhajtják meghódítani a hegycsúcsot. Mert ott van, illetve jó érzés kideríteni, hogy ott van

 – magyarázta Nagy.

Nem ez az első halálos baleset a Kossuth-barlangban. Mintegy két évtizeddel ezelőtt egy férfi engedély nélkül ment le a föld alatti üregbe, mert azt gondolta, az amatőr ismeretei elegendők az általa tervezett túra biztonságos teljesítéséhez. Tévedett, a barlangi mentők csak a holttestét tudták a felszínre hozni.

A Márton keresésében részt vevő búvárok videófelvételei kiértékelését követően a mentésbe bekapcsolódott Terrorelhárítási Központ és búvármentők döntik majd el, hogy felhozzák-e Márton testét a mélyből. Mindenképpen szeretnék megadni a családnak a lehetőséget szerettük illő eltemetésére, de mérlegelniük kell a kockázatokat.

 

Húsz évvel ezelőtt sikerült

2002-ben is egy ország szurkolt egy bajba jutott búvárért, akkor a 26 éves Szilágyi Zsolt rekedt a bódvarákói Rákóczi-barlang egyik üregében. Mintegy száz ember fáradozott azon, hogy a fiatal férfit kimentsék, aki 118 órát töltött a mélyben. Négynapnyi sziklafúrás után találták meg a pontos tartózkodási helyét, azonban az egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy a víz alatt tegye meg a visszafelé vezető utat, ezért folytatták a kőzet fúrását, illetve robbantását. Határtalan összefogással sikerült Zsoltot felhozni, a mentésben a magyarországi szakemberek mellett rozsnyói, tornai, kassai, eperjesi és liptószentmiklósi barlangászok is segítettek.

 

Kísért a múlt

Sajnos Mede Márton tragédiája nem az első szomorú eset a magyarországi barlangi búvárkodás világában. 1979. július 14-én vesztette életét Fodor Géza, akit Mártonhoz hasonlóan kutatás közben ért baleset, amikor a Szalajka-forrás víz alatti barlangjának feltárásában vett részt. Akárcsak Márton, Géza is tapasztalt, nagy tudású búvár volt. 1976 nyarán és 1976 telén biztosítóbúvárként vállalt szerepet az alsó-hegyi Frank-barlang kutatásában. A víz alatti barlangkutatás terén jelentős volt a miskolctapolcai barlangfürdő 20 méteres vízmélység alatti járatainak feltárása, melyet sokáig csak ő egyedül ismert, valamint több bükk-vidéki karsztforrás kutatása.

Szerző Bors

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei jelöltjeire!

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

metropol.hu

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István

INSIDER

Esküvőre készül a féllábú, félszemű apuka

INSIDER

„A döglegyet számoltam meg a húson, mikor észrevettem, hogy tele van petékkel” – nem adta vissza Éva pénzét az áruházlánc