Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2022.04.10.

Korcsolyázva segíti az autista gyerekeket Zoltán

Elesetteken segít, titkos álmokat vált valóra az üllői Jégkristály Jégpálya csapata. A négy oktató közül Halassy Zoltán az egészséges gyerekek mellett születési rendellenességekkel és egyéb problémákkal küzdőkkel is foglalkozik. Jelenleg egy anorexiás és négy autista tanítványa is van.

Szerző Ripost

Elképesztő történet: amikor az üllői Jégkristály Jégpályát nyolc évvel ezelőtt megálmodta Andrásik László, kiderült, hogy a városban szinte senki nem tudott korcsolyázni.
„Már akkoriban gyengék voltak a telek, és a családoknak nem volt se szánkója, se korcsolyája. Rá kellett döbbennünk, hogy azért nem jönnek hozzánk, mert nem tudnak korcsolyázni. Ez adta az ötletet, hogy elindítsuk az oktatást a gyerekek és szüleik részére is” – mesél a vállalkozás indulásának körülményeiről Halassy Zoltán a A Ripost7-nek.

Fotó: Ripost

Hihetetlen módon fejlődik Ádám

Elsőként az üllői általános iskola több mint 800 gyerekét tanították meg korcsolyázni. Azóta viszont több környékbeli iskolából és óvodából is járnak hozzájuk. A négy oktató  közül Halassy Zoltán olyan gyermekekkel is foglalkozik, akik valamiféle rendellenességgel vagy problémával küzdenek. Jelenleg egy anorexiás kislány és négy autista kisgyermek is a tanítványa. Egyikük a mindig mosolygós, csupa szív Ádám

„Ádám autizmusa abban nyilvánul meg, hogy a szociális kapcsolatteremtés gondot okoz számára. Nem tud könnyedén elbeszélgetni másokkal, a közös játékok vagy például a szerepjátékok sem mennek neki jól, és legózni vagy építőkockázni sem ült le soha, vagy csak igen ritkán. Korábban több fejlesztő foglalkozást kipróbáltunk, de ilyen fokú fejlődést soha nem tapasztaltunk nála, mint most” – árulta el a hétéves kisfiú édesanyja, Ulviczki Kata.
„Eleinte kicsit tartottunk attól, hogyan fog beilleszkedni az egészséges gyerekek közé, de idővel ráébredtünk, hogy számára a legjobb választás volt a korcsolyázás és Zoli bácsi.” 

Ulviczki Kata és fia, Ádám (Fotó: Ripost)

„Áldás számunkra, hogy megtaláltuk a korcsolyát és Zoli bácsit”

Ádám edzője fokozatosan bontotta le a falat kis tanítványa és maga között. Mindezt olyan sikeresen, hogy utána már a többi gyermek irányába is kinyílt a kisfiú. 
Zoli bácsinak hihetetlen pedagógiai érzéke van. Csodálatos érzékenységgel viszonyul Ádámhoz, egyszerűn érzi, hogyan kell bánni vele. Nincs kivételezés. A kisfiunk ugyanazokat a feladatokat végzi, mint a többiek. Boldogsággal tölt el, amikor azt látom, hogy egy-egy nehezebb feladatban is ugyanolyan jól teljesít, mint a többiek

– lelkendezik az anyuka. Ádám végigneveti az összes edzést, nagyon jól érzi magát a jégen. 

Fotó: Ripost

A szabad korcsolyázás során ugyanúgy játszik, mint a többiek, és ez csodálatos érzés nekünk, szülőknek. Látva őt az edzéseken, egy kívülálló meg sem mondaná, hogy autizmussal él. Nagyon nagy áldás számunkra, hogy megtaláltuk a korcsolyát és Zoli bácsit

– mondja hálával teli hanggal Kata.

Folyékonyan beszél angolul, bár sosem tanulta

Ádám nem csak a korcsolyázásban ügyes. „Már ötévesen megtanult saját magától olvasni. És bár angolnyelv-tanár vagyok, sosem tanítottam őt a nyelvre. Amikor viszont egy amerikai kollégámmal találkozott, folyékonyan elbeszélgetett vele az anyanyelvén” – büszkélkedik Kata. Majd hozzáteszi, Ádám hobbijai a tanulás és a sport mellett a számítógépes játékok és a sakkozás. Utóbbit olyan magas szinten űzi, hogy első versenyén – melyen fantasztikusan érezte magát – októberben már ezüstérmet szerzett, de januárban az arany is meglett.

Zoltán fia volt az első a „jégkristályosoknál”

„Évekkel ezelőtt a fiamon keresztül ismertük fel a jégsport pozitív hatásait, és építettük fel az edzéseket a kicsiknek. 
Dávid rendellenességgel született. Térlátási, koordinációs és egyensúlyzavarai is voltak. Nem tudott tanulni az iskolában és koncentrálni a dolgokra. Egyszer a fejlesztőtanára arra kérte, mondja el a hét napjait, szépen felsorolta. Amikor viszont egy gumilabdára ülve kellett ugyanezt megismételnie, miközben mozgattam alatta a labdát, belezavarodott és egyszerűen összeomlott. Nem volt képes gondolkodni”

– emlékszik vissza a szívszorító élményre az édesapa. A család ekkor döntött úgy, hogy kipróbálja, Dávid hogyan állja meg a helyét a jégen. Kis idő múlva gyönyörűen fejlődni kezdett a koncentrációs képessége és javultak a tanulmányi eredményei is. Ma már 17 éves, a Fradi jégkorongcsapatának igazolt csatára volt, illetve a magyar siket válogatott tiszteletbeli tagja – büszkélkedik Zoltán, akinek nagyfia mellett legkisebb lánya is korcsolyázik, nővére pedig jégkorongozik.

Hogy mit mond az orvos a korcsolyázásról, mint mozgásterápiáról? Kiderül a Ripost7 április 5-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek