Létrehozva: 2022.03.07.
Módosítva: 2022.03.12.

Kozma atya elárulta: ez most a két legnagyobb segítség a menekülteknek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője nyilatkozott a Ripost7-nek.

Szerző Ripost

A háború kirobbanása óta menekültek tömegei érkeznek Magyarországra Ukrajnából. Mint a Ripost7 megtudta, az egyik legnagyobb gond a menekültek lakhatása. A felajánlott szálláshelyek koordinálását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vállalta.

„Az egyik oldalon azt kell felmérnünk, mire van szükség, a másik oldalon azt, hogy milyen jellegű a felajánlott szállás, mit kell esetleg ott elvégezni, hogy megfelelő legyen, és a kettőt összeegyeztetni” – mondta el a Ripost7-nek Kozma Imre atya, a szeretetszolgálat vezetője.

Fotó: Németh András Péter

„Viszont most erre és a pénzbeli adományra van a legnagyobb szükség. Megszámlálhatatlan munkatársunk és önkéntesünk dolgozik a menekültekért, és nemcsak itthon, hanem Kárpátalján is. El kell juttatnunk az adományokat oda, ahol megélik a háború poklát, most a legnagyobb feladat, hogy az ukrán hatóságokkal megegyezzünk, hogy biztosítsák a lehetőséget az élelmiszer és más szükséges dolgok eljuttatására oda, ahol arra szükség van. Az ott maradtak vannak a legnagyobb bajban!”

Kozma Imre atya azt mondja, az, ahogyan megmozdult az ország, őket is meglepte, pedig a magyarok számtalanszor bebizonyították már, mekkora szívük van. 

Fotó: Kovács Bence

Annak idején, amikor a kelet-németeknek segítettünk, az egyesült Németország külügyminisztere azt mondta, a magyaroknak van a legnagyobb szívük. Amikor Srí Lankának vittünk segítséget a cunami után, azt hitték, óriási országunk van, hogy többet tudunk adni, mint bárki más. Most is hallatlan áldozatkészséget tapasztalok, a magyarok tanúbizonyságot tesznek a nagyságukról az ukrajnai háború kapcsán is.

A magyarokat a migráció elutasítása miatt sok kritika érte, most azonban bebizonyosodik, hogy azokkal, akik valóban a háború elől menekülnek hozzánk, szolidárisak és segítőkészek vagyunk.

„Együttérzünk azokkal is, akik a jobb élet reményében kelnek útra, segítettünk is például a 2015-ös menekülthullámban is, de különbséget kell tenni a felelősség kérdésében” – szögezte le Kozma atya.

„Azok iránt, akik most Ukrajnából jönnek és az életüket mentik egy háborúban, sokkal nagyobb a közvetlen felelősségünk, mint azok iránt, akik több országon keresztülutazva a jobb élet reményében érkeztek. Az is nagy különbség, hogy a háborús menekültek vissza szeretnének térni a hazájukba, amint lehet, míg akik a jobb élet reményében jönnek, új hazát keresnek. Nem lehet összehasonlítani a kettőt, ez a jog szerint is nagy különbség.” 

Kozma atya a Ripost7-nek hangsúlyozta: most a túlélésben kell segíteni a háború sújtotta embereket, az idei érkezőknek biztonságot nyújtani, a kintieknek lelki és anyagi segítséget, hogy minél kevesebb sebet, maradandó sérülést okozzon a háború. A karitatív szervezetek és az állami szervek, civil szerveződések példásan együttműködnek, megosztják egymás közt a feladatokat.

„Tegnap a II. és a XII. kerület önkormányzata nagygyűlést tartott, hogy milyen lehetőségeket tudnak biztosítani a menekülteknek a lakhatásra, és kérték a szervezői segítségünket. Fel sem merült, ki milyen politikai párthoz tartozik, mindenkit a jó szándék, az emberség vezérelt, és ez baj idején így van rendben. Öröm volt ott lenni!”

Kozma atya szerint most arra is vigyázni kell, hogy ne akarjunk annyira jót, hogy azzal nehézséget okozunk, ne öntsük például kéretlenül az adományokat a határra, ahol már nincs rá szükség, viszont az elszállítása gondot jelent. Mindenki az általa kiválasztott segélyszervezetnél vagy önkormányzatnál regisztráljon és tegyen felajánlást, ők tudják, hová kell azt továbbítani, hol mire van szükség. Most a legnagyobb segítség a szálláslehetőség felajánlása és a pénzbeli adomány. 

„Aki jót tehet, az a legszerencsésebb, mert gazdagodik ezáltal, akik pedig ezzel a bőséggel és együttérzéssel szembesülnek, visszanyerik a bizalmukat és lelkileg is megerősödnek” – összegezte a jótékony szervezet vezetője.

Az ukrán-orosz háborúról további részleteket, emberi történeteket olvashatsz a Ripost7 március 8-án megjelenő számában. Keresd az újságárusoknál!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.