Létrehozva: 2022.02.18.

Legendákat őriznek, és megnyitják kapuikat a megújult magyar kastélyok

Sikeres a a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram.

Szerző Ripost

Minden eddiginél több, 350 ezer látogatója volt 2021-ben a magyar váraknak és kastélyoknak, pedig a járvány miatt csak kilenc hónapig voltak nyitva.

Nádasladány – Szerelem és hűség lakik a falak között

Magyarországon kevés a Tudor stílusú kastély, mint amilyen a nádasdladányi. Ha belépünk a kastély udvarába, mintha csak Angliában járnánk! A Nádasdy-kastélyt a 19. század második felében építették egy barokk kúriából, és a II. világháborúig a család székhelye volt. 

Fotó: Klosz-Gyorgy / Fortepan

A szerelem és hűség kastélyának is nevezik, mert 1872-ben, amikor Nádasdy Ferenc megörökölte apjától a birtokot, ő álmodta meg a kastélyt feleségével, Zichy Ilonával. Házasságuk különlegesnek számított, valódi szerelmi házasság volt, a kastély tervezésekor közös hálószobát alakíttattak ki, ami főúri családokban nem volt divat. Ilonát 24 évesen elragadta a kolera, a négy gyermekkel özvegyen maradt gróf pedig úgy rendezte be a kastélyt, mintha a felesége még élne.

Fotó: nof-hu

Az épületnek a háború után tipikus hazai kastélysors jutott: nem tartották karban, tönkrement, beázott. 1993-ban nyilvánították műemlékké, de sokáig nem történt semmi. Most viszont a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében teljesen megújult. Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató beleélheti magát a kor mindennapjaiba, használhatja a replikabútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben. 

A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, amitől még különlegesebb lesz az élmény. A gyerekekre is gondoltak: a korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja őket. 

A portrékon szereplő családtagok rendkívül izgalmas történetét animációs filmen mesélik el a látogatóknak maguk a szereplők az Ősök csarnoka alatti apszisban.

Dégi Festetics-kastély – itt van az ország legnagyobb angolparkja

A klasszicista stílusban épült Festetics-kastélyt, ami 1810–1815 között Festetics Antal császári és királyi kamarás megbízásából, Pollack Mihály tervei alapján épült, a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegették. A belső tereket Festetics Sándor álmodta meg. 1944-ben hadikórházat rendeztek be itt, 1945-től 1996-ig gyermekotthonnak adott helyet.

Fotó: Ormos-Imre / fortepan

A kastélyprogram az enyészettől mentette meg az épületet, ami teljes felújításon és rekonstrukción esett át. Tematikus és interaktív kiállítások, korabeli szalont idéző kávézó és az ország legnagyobb angolparkja várja a kirándulókat. A parkot három patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki, és egy egyedi Hollandi-ház is áll benne. A szerpentintórendszer átszeli az egész parkot, a vízen gyalogoshidak vezetnek át.

Fotó: nof-hu

Festetics-kastély – Koncerteket szerveznek a bálteremben

A barokk stílusú kastély építése a 18. század elején kezdődött, de többször átalakították. A 101 helyiséges épületben szerencsére nem okozott komoly pusztítást a háború, bútorzatának egy része és a könyvtára is épen maradt, mert azt a szárnyat elfalazták. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 80 ezer kötettel, amelynek a Helikon Könyvtár ad helyet.

Fotó: Budapest-Fovaros-Leveltara-Klosz-Gyorgy / Fortepan

A kastélyprogram keretében nemcsak a műemlék épületet újították fel, de fejlesztették a vadászati múzeumot, a modellvasút-kiállítást és a kerti vasutat is. A múltidéző kastélylátogatás mellett koncertekkel is várják a közönséget a bálteremben. Parkja természetvédelmi terület, amiben a pálmaház is látogatható. A korábbi kocsiház egy hintókiállításnak ad otthont, a park hátsó kijáratával szemben pedig vadászati kiállítás és történelmi modellvasút-kiállítás látható.

Fotó: Faludi Imre / MTI

2023-ig  18 kastélyt  hoznak rendbe a Nemzeti Kastélyprogram keretében. Ha kiváncsi vagy a további kastélyokra, keresd a Ripost7-et az újságárusoknál!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy versenyző meghalt a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért