11 hónapja

Elege lett Márki-Zayból Vásárhelynek is

A Ripost7 a baloldali miniszterelnök-jelölt városában járt.

Fűtetlen társasház, pocsék, kiszervezett menza, áremelés a strandon, akadályozott építkezések, elhatárolódó környékbeli polgármesterek… Ez lett az eredménye Márki-Zay Péter „uralmának” saját városában, Hódmezővásárhelyen. A helyieknek elegük van, és attól félnek, polgármesterük az egész országból háborús övezetet csinálna. A Ripost7 a baloldali miniszterelnök-jelölt városában járt.

„Háborút hozott a városba, és most viszi szét az egész országba”

– fogalmazott egy hódmezővásárhelyi lakos az utcán, amikor ott jártunk. Márki-Zay Péter több mint három éve a város polgármestere, azóta pocsék a közhangulat, az emberek egymásnak feszülnek, eluralkodott a káosz – állítják még azok is, akik rá szavaztak.

Az emberek hiába fordulnak a városvezetéshez a gondjaikkal. Már amikor van kihez, mert amióta országos szinten kampányol Márki-Zay Péter, azóta nemigen található meg a hivatalában, nem foglalkozik a várossal. Egy hónapja például fűtés nélkül vannak az egyik társasház lakói, de a polgármesteri hivatalban „lepattintják” őket. Panaszkodnak a szülők, mert a kiszervezett menzán rossz minőségű, kevés ételt adnak a gyerekeiknek. A városvezetés hátráltatja vagy ellehetleníti azokat a beruházásokat, amiket a kormány hajtana végre. Emelték a helyi strand árát, kampánycélra használják a városháza alkalmazottait és a helyi buszjáratot. Már a környező települések polgármesterei is kiálltak vásárhelyi kollégájuk mögül.

A helyszínen néztünk körül, milyen állapotok vannak abban a városban, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje vezet. Ami történik most Hódmezővásárhelyen, az lenne egész Magyarországon, ha rábíznánk az országot…

Ízetlen ételek, kis adagok és éhes gyerekek: panaszkodnak a szülők a kiszervezett menzára

Csapnivaló az intézményekben a kaja, amióta a polgármester, Márki-Zay Péter lecserélte a közétkeztetőt. Éhesen mennek haza az iskolából a gyerekek, kritikán aluli az ételek minősége, és még az ovisoknak sem elegendő az adag, amióta új közétkeztető látja el a feladatokat Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay a helybéli közétkeztető vállalkozót január 1-jétől lecserélte egy Pest megyei nagy cégre, és a cseppet sem olcsónak mondható, napi 900 forintos áron csapnivaló kosztot ad a gyerekeknek – állítja sok szülő.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Özönlöttek a panaszok január első hetében. „Eddig még nem is kaptak rendes húst a gyerekek. Hétfőn túrós tészta volt, kedden spenót virslivel, szerdán krumpli vagdalttal. A gyerek éhesen jött haza minden nap, ezért fizetek napi 900 forintot” – panaszkodott egy ovis gyerek anyukája. Volt, aki fotót is tett közzé a minősíthetetlen ételről. „A reggeli egy szelet vajas kenyér volt néhány darab répával, az uzsonna meg egy szelet üres kenyér” – számolt be a keddi menüről a másik felháborodott szülő.

Ez azt jelenti, hogy a 270 bölcsődés, közel 800 óvodás, több ezer iskolás és több száz idős, rászoruló polgár étkeztetését kiadta a kezéből az önkormányzat a következő tíz évre egy olyan vállalkozásnak, melynek székhelye több száz kilométerre található. A beszállítók közül máris kitették a több vásárhelyi család megélhetését biztosító Flamand Pékséget. Így a legalapvetőbb élelmiszereket is messziről hozzák, és sokan a munkájukat is elveszítik a településen. Mindez a polgármestert nem érdekli.

„Nem jó felé haladunk. Hódmezővásárhelyen az önkormányzat jó 25 évig arra törekedett, hogy a köz­étkeztetési cég biztosítsa a szociális ellátásokat és a gyerekek étkezését is. A cél nem a profit, hanem a jó minőségű étel volt. Erre megváltoztatták. Ez egy rossz döntés volt, de az még rosszabb, hogy kiszerveztük egy magáncégnek, amely nem vesz tudomást a problémáról” – mondta el a Ripost7-nek Galambos Kornélné települési képviselő.

„Január 1-jétől szolgáltat az új cég, azóta közfelháborodás volt: telefonálgatnak az emberek az intézményvezetőknek és nekünk, képviselőknek is. Nem csak az ízre panaszkodnak: sokkal kisebbek lettek az adagok” – mondta lapunknak Cseri Tamás települési képviselő. „És ez nem csak a gyermekek menzája, az idősotthonba is ez a szolgáltató viszi az élelmiszert, és a szociális étkeztetést is ő biztosítja. Van olyan kollégium, ahol a környékbeli települések nehezebb sorsú gyerekei laknak, és azt mondják, éheznek, mert nincs pénzük plusz ételt venni, az ebéd pedig nem elég.”

A tél közepén 3 hónapja nincs fűtés a társasházban

Hódmezővásárhelyen a Bethlen István utca egyik tízlakásos társasházában egy hónapig nem volt gáz. A tél közepén a lakók nem tudtak fűteni, nem volt meleg víz, és főzni sem tudott, akinek nem elektromos tűzhelye van. Bár a fűtésszünet nem a városvezetés hibája, Márki-Zayék nem tesznek semmit, a város nem segít: „a polgármester házon kívül van” – pattintják le mindig a lakókat a kézivezérelt hivatalokban, ha jelzik a problémát.

Fotó: Bors

Halász Jánosnéék a lányuk 4 gyermekével együtt heten élnek egy aprócska lakásban, ám nekik szerencséjük van: mivel a légkondi működik, a szerkezettel fűteni is tudnak – persze ez majd a hamarosan érkező villanyszámlán is meglátszik majd. „Ezzel egészítjük ki a villanyradiátort, de már most rettegünk: december 17-e óta ugyanis 1800 kW-os fogyasztásnál tartunk” – mesélte szomorúan az otthon betegeskedő unokáival összebújva didergő nagymama a Borsnak, amikor ott jártak.

Fotó: Bors

„Gázszagot éreztem az óránál. Végül kikapcsolták minden lakásban a gázt” – mesélte a Délmagyarországnak a másodikon lakó Szilágyi Klára, aki a két szobáját villanyradiátorral és ventilátorral próbálta fűteni, de éjszakára nem merte bekapcsolva hagyni, mert félt, hogy felgyullad valami, és előre tart a megemelkedett áramszámlától is. Az első emeleten lakó Muladi Jánosné konyhájában 14 fok volt – ők, mivel gáz híján főzni sem tudtak, vettek egy rezsót.

Fotó: Bors

Egy hónap után elkezdtek csinálni valamit a ház alagsorában. Amikor a Ripost7 ott járt, már folyt a munka a társasház alagsorában. A gázórákat leszerelték, a kötések azóta újak, sőt már a fővezetéket is kicserélték, azonban a nyomáspróba, illetve a gázórák visszaszerelése még hátravolt. „A gázóra leszerelése minden lakónak 23 ezer forintjába kerül, azt a számlát már kiküldték, de gondolom, a visszaszerelés sem lesz olcsóbb” – ecsetelte a helyzetüket kétségbeejtőnek nevező Sára, aki addig is a rokonoknál fürdött. A gyerekek számára azon a villanyrezsón melegítette a vizet, amin már ötödik hete főz.

„Mi már hetek óta lavórban mosakszunk, amihez a konyhában melegítjük a vizet egy kis villanybojlerrel” – mondta a 82 éves édesanyjával élő Erika az ottjártunkkor mindössze 14 fokos helyiségben. Édesanyja, Erzsébet ráadásul korából adódóan többnyire nyitott szájjal alussza át az éjszakát.

„Mindig torokfájással ébredek” – panaszolta az idős asszony.

15 környékbeli polgármester elhatárolódik Márki-Zaytól

A Csongrád-Csanád megyei 4-es választókerület 15 polgármestere nemrég közös nyilatkozatban szólította fel a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, hogy ne hurcolja be településeikre a kioktatásra és lenézésre épülő gyűlöletkampányát. „Sok más társadalmi csoport után most mi, vidéki polgármesterek is kénytelenek voltunk megtapasztalni, hogy a képviselőjelölt úr milyen támadóan, bántón vagy lekezelőn viselkedik mindazokkal, akik nem értenek vele egyet, illetve merik máshogy látni Magyarország – és különösen a saját településük – elmúlt 12 évét, mint ő” – mondta Farkas János, Magyarcsanád polgármestere.

További részletek a február 1-jén megjelenő Ripost7-ben. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Teljesen meztelenre vetkőztek a híradós műsorvezetők - fotók

origo.hu

Gyászol a világ, újabb legenda halt meg

borsonline.hu

Mentő rohant a két kamaszhoz, az egyikük a kórházban meghalt

vg.hu

Megszületett az első ítélet az Európai Ügyészség vádirata alapján - agrárpénzeket loptak

ripost.hu

Hátborzongató, mi vár ránk 2023-ban Nostradamus jóslatai szerint

mandiner.hu

Földi László: Az oroszok végső elkeseredésükben nyomhatnák meg a piros gombot

origo.hu

Az ukránok hónapok óta csak hazudnak a sikereikről

travelo.hu

Medvebemutatót fotózott egy vadkamera, a legjobb szelfik készültek

ripost.hu

Egy hónapja tűntek el, megtalálták a két fiatal lány holttestét

ripost.hu

Fontos határidő jár le az autósoknak, utána jön a büntetés

ripost.hu

Durva hideggel köszönt be a vasárnap, de nem ez lesz a legrosszabb

ripost.hu

Hortay Olivér: egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

"A szülinapomon születtem újjá" - megszólalt a kómába esett fiú

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS DIÁKOKHOZ! Felháborodtak a diákok is - az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

INSIDER

Évi kétezer eurót bukik minden német az ukrajnai háborún

INSIDER

Hortay Olivér: egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Európai Unióban komoly ellátási problémák adódjanak

INSIDER

Fontos határidő jár le az autósoknak, utána jön a büntetés

INSIDER

Nagy Márton: hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország

INSIDER

Durva hideggel köszönt be a vasárnap, de nem ez lesz a legrosszabb