Létrehozva: 2021.12.11.

Nagy István: tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon

Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot – jelentette ki az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban.

Nagy István egy helyi gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Bige László, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa megkárosította a gazdákat, mivel cége piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelte a műtrágya árát, a mostani egyébként is magas világpiaci árak mellett.

„Nélkülözhetetlen feladatunk, hogy újra és újra fellépjünk a tisztességtelen vállalkozóval szemben a magyar gazdák érdekében”

- fogalmazott az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy Bige László kartellezése mintegy 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

Közölte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal megállapította Bige László tisztességtelen piaci magatartását és a kartellezést, amivel a vállalkozó megkárosította a gazdákat. Elmondása szerint az előző évekhez képest négyszeresére emelkedett a műtrágya ára: egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50-85 ezer, most azonban már 205-255 ezer forintért tud csak a földjére műtrágyát juttatni.

Nagy István rámutatott: a nagyvállalkozó nemcsak piaci szabálytalanságot, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, mindezt pedig azért, hogy extra profithoz jusson. Ez a túlárazás közvetetten megjelenik a megtermelt termények, valamint az előállított élelmiszerek árában, amivel a gazdák mellett a fogyasztók zsebéből is kivette a pénzt – tette hozzá.

A miniszter jelezte, a GVH eljárásában 11 magyarországi szereplő volt érintett, amelyből kettő elismerte a jogsértést, a nemzeti versenyhatóság versenytanácsa 14,1 milliárd forintra bírságolta a kartellezőket. Nagy István szerint Bige László „egy jogi aktust mindenképpen politikai köntösbe akar öltöztetni”, azért, hogy elfedje bűnét.

Kifejtette, Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni a gazdákat, hiszen azt mondta nekik, hogy decemberben csak egy napig szolgálják ki a magyar vevőket. Ezzel a nagyvállakozó felmondta a magyar gazdaság szereplői közötti szolidaritást, és nyíltan megfenyegette a magyar gazdákat – mondta az agrárminiszter. Hozzátette: Bige László jelenleg kihátrálni igyekszik ebből a helyzetből.

 

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke a sajtótájékoztatón közölte: a kormányzat, a szakma és a gazdatársadalom „együtt van”, egy irányba húznak, és a próbálkozások ellenére sem nem lehet őket megosztani.

Gazdaoldalról nézve és a piac szempontjából lehet, hogy ő

„jókor volt jó helyen, de lépjen hátra kettőt, a műtrágyával pedig ne a politikai karrierjét építse”

- szólította fel a nagyvállalkozót a Magosz elnöke. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes nyírségi részein alacsony aranykorona értékű földeket művelnek a gazdálkodók, ezeken a területeken pedig elengedhetetlen a megfelelő tápanyag-utánpótlás – mondta Simon Miklós, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy a baloldal így akarja felhasználni a gazdákat a kormányzat ellen.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a tájékoztatón bejelentette, 2,8 milliárd forintból megkezdődhet a Keleti-főcsatorna és a Tisza közötti öntözőcsatorna tervezése.

Az emberek elégedetlenségére, ezáltal a jelenlegi kormány bukására játszik Bige László – erről beszélt a Bayer show-ban az agrárminiszter. Nagy István szerint a milliárdos üzletembernek egyértelműen politikai ambíciói vannak.

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét nyíltan támogató üzletember cégcsoportja korábban 14 milliárd forintos büntetést kapott a Gazdasági Versenyhivataltól kartellezés miatt. Nagy István közlése szerint az üzletember a vizsgált időszakban mintegy 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdákat úgy, hogy kihasználta a monopol helyzetét, hiszen az ő gyára az egyetlen Magyarországon, amely műtrágyát gyárt. Ő volt az, aki a felhasználói és a véghasználói árat is meghatározta. A tárcavezető elmondta, ebben a monopol helyzetben előtérbe került a tisztességtelen megatartás és magasabbra árakat szabott meg, mint amit lehetett volna.

GVH feltérképezte a kartellezést, két cég elismerte és be is fizette a büntetést, vagyis a GVH vizsgálta megalapozott, de ezt Bige László vitatja és jogi útra tereli az ügyet

– tette hozzá Nagy István.

Bige László nemcsak a gazdákat károsította meg, de az átlagembereket is, hiszen tevékenysége az élelmiszerárak emelkedésében is közrejátszik.

Politikai ambíciói vannak, politikai érdekei vannak

– mutatott rá a miniszter.

Nagy István szerint a kormánynak biztosítania kell a gazdák számára a műtrágyaellátást.

Azt nem szeretnénk elérni, hogy az ő monopólium helyzete az a gazdákat nehéz helyzetbe sodorja. Neki ez alapvető érdeke. Legyenek elégedetlenek a gazdák, mert nem lesz elég műtrágya, nem lesz a növényeknek elég tápanyag, kevesebb termés lesz. Ha kevesebb termés lesz, akkor nyilván magasabb élelmiszerárak lesznek. Akkor mindenki elégedetlen lesz. A gazdák, mert kevesebb lesz a bevétel, az egész magyar lakosság pedig azért fog háborogni, mert magas lesz az élelmiszerár. Tehát, minden mindennel összefügg. Ha mindenki elégedetlen, akkor el lehet veszíteni egy választást, mert a közhangulat olyan. Na, erre játszanak

– közölte.

Nagy István szerint az pedig már csak hab a tortán, hogy azt az embert akarja támogatni a gazdáktól elorozott pénzből, aki első intézkedéseiként földadót akar bevezetni a gazdák sarcolására.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

„Mégsem vagyunk megfelelő partnerek...” – drámai döntés született a Házasság első látásra műsorában

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

„Kissinger forog a sírjában” – eddig tarthat ki Ukrajna Nógrádi György szerint (VIDEÓ)

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?