6 hónapja

Így újult meg a Habsburg-kapu és a Halászó gyerekek kútja

A Budavári Palotanegyed újabb műemlékei születtek újjá a Nemzeti Hauszmann Program keretében.

Folyamatosan szépül, újul meg a Budavári Palotanegyed. December 14-én, kedden ünnepélyes keretek között adták át a megújult Habsburg-kaput, a hozzá tartozó lépcsőt, valamint a Halászó gyerekek kútját.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A budavári karácsonyok világába csöppennünk a várba érkezve, meghitt hangulatú adventi vásár fogad a megújult teraszon. Forralt bor és kürtös kalács illata lengi be a teret, a lépcső alatt egy bethlehem idézi az ünnep hangulatát.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A vásár mellett egy különleges szabadtéri kiállítás is helyet kapott: a „Karácsony a Várhegyen” című tárlaton a múlt századi Várnegyed karácsonyainak hangulatába és hagyományaiba kalauzolják el a látogatókat a fotók és a hozzájuk kapcsolódó történetek.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Ezek segítségével egy különleges időutazáson vehetünk részt, betekinthetünk a testőrség különleges karácsonyi ünnepségébe, vagy a Mátyás-templom előtt szánkózó gyerekek önfeledt szórakozásába.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„A Hauszmann Program célja a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát helyreállítani. Ennek fontos állomása a Sándor-palota előtti Habsburg-kapu, az onnan a dunai teraszokig vezető lépcső, valamint a Halászó gyerekek teraszának a megújítása is” – mondta el az átadón Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

A Budavári Palota századfordulós bővítésekor Hauszmann Alajos tervei alapján Jungfer Gyula műhelyében készült el a gyönyörű, kovácsoltvas kapu, a díszes kerítés és a hozzá tartozó lépcső is.

„Ezek az alkotások, bár több találat is érte őket, átvészelték a világháborús ostromot” – mondta el Kiss Henrietta, a Várkapitányság sétavezetője. A kapun a háborús károk helyreállítását az 1970-es és 1980-as években végezték el, azonban az elmúlt évtizedek nyomot hagytak rajtuk, állapotuk sokat romlott, ezt kellett most helyre hozni.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Megtörtént a Habsburg-kapu, a kerítés és a hozzá tartozó lépcső felújítása is.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A munka során helyreállították a kapu kőfelületét, a szakemberek restaurálták a fém kovácsoltvas betéteket, pótolták a hiányzó díszítéseket és elvégezték a szükséges lakatos munkákat, egy új forgózsámolyos megoldásnak köszönhetően pedig immár ismét teljes keresztmetszetében nyitható a kapu.

A Halászó gyerekek kútja és terasza is megújult a Habsburg-kapu közelében.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A Mátyás kútja tavalyi átadása után idén elkészült a Budavári Palotanegyed másik népszerű díszkútjának teljes körű felújítása. Az eredetileg 1900-ban, Senyei Károly tervei szerint elkészült kutat korábban többször is költöztették. A második világháború során megsérült, majd úgy döntöttek, hogy nem az eredeti helyén, hanem a Rákóczi téren állítják fel újra. Ezért 1957 és 1976 között a pesti lakosság láthatta nap mint nap, majd újra a Budavári Palota északkeleti teraszára szállították vissza.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

A kút szigetelési gondok, illetve a korábban eltört vezetékek miatt hosszú évek óta nem működött. A szakemberek most új, vízzáró vasbetonból készítették el a medencéjét, az azt körbeülelő kemény mészkő szegélyt eredeti nagyságúra, a felújítás előtti átmérőjének kétszeresére növelték.

Megtudtuk: a rekonstrukció során könnyebséget jelentett, hogy be lehetett bújni a kút belsejébe, így sok hibát bentről tudtak javítani.

A háború után a szobrok alkotóelemeit összetartó bronzcsavarokat acélra cserélték, amelyek idővel elrozsdásodtak, ezeket most ismét bronzra csavarok váltották fel, pótolták a kislány copfjának masniját és a halászháló hiányzó részeit is, de a szobrokon lévő kisebb lyukakat, repedéseket is kijavították.

A turul szobor is nemrég újult meg

A szobor a második világháborúban megsérült, állapota pedig jelentősen leromlott. A keretében nemrég teljeskörűen helyreállították a Savoyai teraszon felállított szabadtéri restaurátor-műhelyben. Fotó: Markovics Gábor/Ripost A szakemberek patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtottak végre, a korábbi javításoktól eltérően ezúttal saját alkotóanyagával, bronzhegesztéssel javították ki a bronzfelület sérüléseit. A szobor belső vázát megerősítették, immár rozsdamentes acélcsavarok tartják össze az alkotást.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai csatában jutott a vb-elődöntőbe a magyar női pólóválogatott

borsonline.hu

Megrázó részletek a kórházból: ez vár most a budapesti házomlásban megsérült táncosra

mandiner.hu

Tényleg közeleg a világháború? – Nógrádi György elemezte a háború eszkalációjának esélyeit

ripost.hu

Egyetlen nap alatt ezren kerültek dutyiba Budapesten

magyarnemzet.hu

Jakabos Zsuzsanna a vizes világbajnokság után kit ment ki a vízből?

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Ezzel vajon a saját eljegyzésére utalt Vajna Timi?

ripost.hu

Érzéki sztriptíz, teljesen meztelenre vetkőzött a teraszon a bomba testű üzletasszony

ripost.hu

Budapesti házomlás: élet és halál között lebeg Nikolett, a megsérült táncos

További cikkek

INSIDER

Ma dönt a Fővárosi Közgyűlés az új parkolási díjakról, az autósok lehúzásnak tartják az emelést - videó

INSIDER

Fesztiválok és 1000 forintos táborok: nyáron is segít az Egyszülős Központ

INSIDER

Baloldali késdobáló – Megjelent a Ripost7 legújabb száma!

INSIDER

Ryanair-ügy: durván beégett a baloldal

INSIDER

Az utolsó pillanatban karjaiban hozta ki fiát a lángok közül egy anya Dunaharasztin

INSIDER

Hatalmas váltás - igazgatóból lett pék Anita

INSIDER

Megrázó részletek a budapesti házomlásról: ez vár az életéért küzdő Nikolettre

INSIDER

Hat megyére adtak ki riasztást: ekkor érkezhet az enyhítő eső