tóth gabi
Adventre nyitott ki és január közepéig várja látogatóit a geresdlaki mézeskalács falu, amit idén már húszan sütöttek és raktak össze. Egy helyi lakos, Kettné Schmidt Tímea 14 évvel ezelőtti ötlete mára turistalátványossággá nőtte ki magát.
Geresdlakon minden évben kisütik a falut mézeskalácsból.
„Nagyon szeretek sütni. 2007-ben kitaláltam, mi lenne ha sütnék egy kis falut” – mesélte a kezdetekről Kettné Schmidt Tímea a Borsnak. „Több ismerősöm is csatlakozott és a mézeskalácsfalu osztatlan sikert aratott. Két évvel később merült fel: inkább a saját falunkat süssük ki! Egyre többen csatlakoztak, idén húszan dolgoztunk a mézeskalács falunkon a helyi Közösségi Ház konyháján.”
A mézeskalácshoz helyi termelőktől szerzik be az alapanyagokat Geresdlakon, így a felhasznált tojás és méz is kivétel nélkül geresdlaki.
„A tésztát a sütés előtt bekeverjük, összegyúrjuk, és két napig állni hagyjuk. Amikor többen összegyűlünk, kisütjük az épületek elemeit, majd amikor kihűltek a darabok, kidíszítjük őket. Ha a díszítés is megszáradt, akkor rakjuk össze a házakat” – magyarázta Tímea.