INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2021.12.26.

Ebben a faluban meg lehet kóstolni a házakat!

Adventre nyitott ki és január közepéig várja látogatóit a geresdlaki mézeskalács falu, amit idén már húszan sütöttek és raktak össze. Egy helyi lakos, Kettné Schmidt Tímea 14 évvel ezelőtti ötlete mára turistalátványossággá nőtte ki magát.

Szerző Ripost

Ebben a faluban meg lehet kóstolni a házakat!

Geresdlakon minden évben kisütik a falut mézeskalácsból.

Nagyon szeretek sütni. 2007-ben kitaláltam, mi lenne ha sütnék egy kis falut” – mesélte a kezdetekről Kettné Schmidt Tímea a Borsnak. „Több ismerősöm is csatlakozott és a mézeskalácsfalu osztatlan sikert aratott. Két évvel később merült fel: inkább a saját falunkat süssük ki! Egyre többen csatlakoztak, idén húszan dolgoztunk a mézeskalács falunkon a helyi Közösségi Ház konyháján.”

Fotó: Ria Zahn

A mézeskalácshoz helyi termelőktől szerzik be az alapanyagokat Geresdlakon, így a felhasznált tojás és méz is kivétel nélkül geresdlaki.

A tésztát a sütés előtt bekeverjük, összegyúrjuk, és két napig állni hagyjuk. Amikor többen összegyűlünk, kisütjük az épületek elemeit, majd amikor kihűltek a darabok, kidíszítjük őket. Ha a díszítés is megszáradt, akkor rakjuk össze a házakat” – magyarázta Tímea.

Fotó: Ria Zahn

Több ezren nézik meg

A mézeskalácsfalunak saját múzeuma van, ami január közepéig látogatható. A látogatókat megvendégelik egy kis mézeskaláccsal, ugyanabból a tésztából, amiből a falu is készült. Évente több ezren tekintik meg a kiállítást, köztük iskolai és óvodai csoportok.

Fotó: Ria Zahn

A mézeskalácsfalu előzetes egyeztetést követően nézhető meg.

Telefonszám: 06-69/349-101

Cím: 7733 Geresdlak, Hunyadi u. 21.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek