11 hónapja

Borzalmas eset, tragikus támadás történt a Budai Várban

A budai Várban tragédiával ért véget egy felelős és egy felelőtlen gazdi kutyájának találkozása. Egy Yorkshire vesztette életét. Ez már a sokadik ilyen balhé, sok kutyatartó már paprikasprével jár...

Életét vesztette egy kiskutya a Várban, amikor váratlanul megtámadta egy nagyobb testű társa és eltörte a gerincét. A kerületben egyre gyakoribbak a hasonló balhék. Ennek ellenére a polgármester csak annyit tanácsolt egy fórumon a kutyatartóknak, hogy próbálják megoldani a gondokat egymás közt. Azóta sok kutyatartó paprika spray-vel jár...

Egy hölgy szombat este kedvencét Szotyit sétáltatta a várban, amikor egy vizsla, a „hírhedt” Zsombor hátulról megtámadta és megölte.

Szotyi (Fotó: Olvasói fotó)

Az esetben feljelentés is történt, ráadásul már korábban is találkozott a két kutya, ahol Zsombor gazdája szintén nem tudta visszafogni ebét, és az megtámadta a kis Yorkshire-t. A póráz nélkül sétáltatott kutyákat gazdáik gyakran nem tudják irányítani, jelen esetben még pórázzal sem... Sokan lefagynak, megijednek vagy egyáltalán nem is érik időben utol kutyáikat. Az elmúlt időszakban megugrott a szerencsétlen esetek száma. A járvány idején ugyanis sok olyan új „gazdi” jelent meg, aki nem felelős állattartó. Ráadásul a Várban külön rendelet is van rá, hogy pórázon lehet csak sétáltatni a kutyákat, mégis rengetegen szegik ezt meg.

A beszámolók alapján Zsombort korábban szintén póráz nélkül sétáltatták, viszont miután „veszélyesnek” nyilvánították, kétméteres póráz és szájkosár használatára kötelezték. A kutya tulajdonosa nem tartotta be ezeket az előírásokat – sajnos a környéken a legtöbb támadás éppen emiatt történt. Ahogyan a Metropol beszámolt róla, az I. kerületben számos olyan eset is előfordult, amikor ismeretlenek tűkkel tűzdelt kolbászokat szórtak el a közterületeken.

Szotyi gazdája a Facebookon számolt be a szomorú részletekről:

„Egy szintén vári lakos Zsombor nevű vizsla a Dísz téren, a Vár Bisztró előtt, a hátunk mögül Szotyira támadt és eltörte a gerincét„ – írta bejegyzésében a gyászoló gazda – „A gazdi hanyagságáért Szotyinak az életével kellett fizetnie. Az elhunyt kiskutya emlékére csoportos megemlékezést szeretne majd tartani a helyi kutyás közösség.”

Az I. kerület polgármestere magára hagyta a lakosságot

Ahogy arról októberben beszámoltunk, támadtak póráznélküli kutyák kisgyerekre, mások pórázon sétáltatott kedvencére, sőt még babakocsit toló nőre is. Megelégelve az állapotokat, a budai kutyás közösség megoldást és segítséget várt el a helyi önkormányzattól. Ez mindössze egy Lakossági Fórum meghirdetését érte el, ahol valós lehetőségek helyett V. Naszály Márta arra kérte a kutyás közösség tagjait, hogy maguk között oldják meg a problémákat. Azóta eltelt egy hónap és tragédia történt. Az egyfajta megoldás lehetne, ha a közterület-felügyelők jobban figyelnék és bírságolnák a szabálytalanul kutyát sétáltatókat, de egyelőre a gazdik megoldása az önvédelmi eszközök használata lett.

„Felfegyverkezve” járnak sétálni a gazdák

A támadások, és fenyegetések hatására a vári gazdik elkezdtek paprika- és gázsprékkel felfegyverkezve sétálni járni. Továbbá megosztják egymással az információkat, hogy a balhés gazdik merre szoktak menni a póráz nélküli kutyákkal – sőt néhány ilyen ebet névről is ismernek – és direkt más időpontban, vagy helyszínen sétáltatják kedvenceiket.

 

Tippek, hogyan kerüljük el a tragédiát

Különböző termetű kutyákat különböző módokon lehet megállítani, ha kitör a verekedés. Az olvasóknak Angyal Zsolt ad tanácsot. Az Akela Kutyaiskola vezetője elmondja, hogyan előzzük meg a nagyobb bajt. Az minden esetben fontos a gazdik lélekjelenléte, és az hogy amennyiben valamelyikük leblokkolna, akkor a másik személy irányítsa, vagy maga hajtsa végre a lépéseket.
  • Ha nagyobb kutya a támadó:

„A nagyobb kutyák általában a „holtrarázó technikát” alkalmazzák, a nagy kutya a kicsit felkapja és elkezdi rázni. Ilyenkor a kis termetű kutya gazdájának a pórázt el kell dobnia. Második lépésként pedig a támadó kutyának vagy le kell nyomnia a fejét a földre, vagy a nyakörvét kell hátra húzni, legalább addig amíg egy kissé oxigénhiányos állapotba kerül és elengedi a szájában tartott zsákmányt. Ha a támadó ebnek az első két lába a levegőbe is emelkedik ilyenkor, azzal meggátoljuk, a további harapásokat.”
  • Hasonló alkatú kutyáknál:

„A támadásnál, hogyha fix fogást találnak a kutyák, akkor nem ajánlom, hogy pórázokkal próbálják meg őket széthúzni. Hogy ha nincsen a kutyáknak fix fogása, éppen kezdődik a verekedés, akkor lehet csak ezt csinálni. Azonos méretűeknél, az lehet a megoldás, hogy ha kibillentjük az egyensúlyukból a kutyákat, amíg fogás vesztés nem lesz. Ugyanis amíg négylábon van, a földön akkor tudja a legnagyobb harapó erőt kifejteni. Ezt kell megakadályoznunk” – tette hozzá Angyal Zsolt.  

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!