1 éve

Már fizetett is Márki-Zay Péternek, a korábban háziőrizetben is lévő vörösbáró

Bige László, a milliárdos baloldali vállalkozó péntek este az Egyenes Beszéd című műsorban már arról beszélt, hogy több millió forintot adott Márki-Zay Péternek az előválasztásra is.

Bige László néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, kész támogatni Márki-Zay Péter kampányát és hozzátette, annyit ad Márki-Zaynak, amennyit csak kér.

Nyíregyháza, 2014. december 23.
Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Nos, tegnap az ATV műsorában már arról beszélt a korábban hónapokat háziőrizetben töltő vörösbáró, hogy már az előválasztásra is adott pénzt Márki-Zay Péternek.

A baloldali milliárdos úgy fogalmazott, „némi apróval„, támogatta Márki-Zay Péter kampányát az előválasztáson, vagyis több millió forintot adott neki – számolt be minderről az Origo.

Ezzel szemben Bige László a GVH-bírságot már nem akarja kifizetni. Mint ismert, a vörösbáró hét éven át folytatott jogsértő kartellezést a műtrágyapiacon és okozhatott ezzel jelentős károkat a gazdáknak. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezért 14 milliárd forintos bírságot rótt ki a versenyjogi szabályok súlyos megsértése miatt a hozzá köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat vállalkozására.

Mint a Ripost korábban már beszámolt róla, látható, hogy az elmúlt időszakban Márki-Zay Péter nagy erőkkel keres szövetségeket, mind itthon, mind pedig külföldön, ezt tette nemrég Brüsszelben is, ahol, lehet azt mondani, hogy hűségesküt tett.

Itthon is egyértelműen kapcsolatot, szövetségest keres, és épít ki akár a 2010 előtti baloldali szereplőkkel.

Márki-Zay ezen lépései nem az állampolgároknak szólnak, jelenleg hátteret akar építeni magának. A magyar baloldal korábban sem feltétlenül önerőből kampányolt, háta mögött tudhatta a baloldali sajtót, Brüsszelt, és persze, mint most, Bige László esetében, anyagi támogatásoknak is örülne.

Márki-Zay azt is bevallotta, hogy a rezsicsökkentést is eltörölné.

A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált nem szeretnénk fenntartani. A valódi rezsicsökkentés ablakcserékkel, napelemekkel valósítható meg – mondta Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy videóban.

Miközben a baloldali pártok a parlamentben azonnali lépéseket követelnek az energiaárak mérséklésére, miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter kerek és félreérthetetlen mondattal teszi egyértelművé, hogy eltörölné az érvényben lévő hatósági árazást, azaz a rezsicsökkentést – írta Facebook oldalán Dömötör Csaba államtitkár.

Márki-Zay az említett videóban többek között arról beszél, hogy Ausztria virágzik, ahol nem állították meg a határon az árakat.

„Nekünk nem az a célunk, hogy megállítsuk a világpiaci árakat a határon. Orbán Viktor valóban csökkentette a rezsiárakat mintegy 20 százalékkal és most valóban olyan idők következnek a világon amikor elszabadulhatnak az árak, de a valódi rezsicsökkentés a panelszigetelés, az ablakcsere és a napelemek használata„ – mondta Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter egyik önéletrajzában sem tüntette fel, hogy a rezsicsökkentés környékén az Eureletric bizottsági tagja volt, azonban a Kontra rátalált az elrejtett információra. Pedig fontos lett volna erről tájékoztatnia a közvéleményt, hiszen a globális szervezet több évtizede bejáratos az uniós vezérkarhoz, rendszeresen fogalmazza meg véleményeit és iránymutatásait az Európai Bizottságnak. Egyre inkább érthetővé válik, hogy a baloldal kormányfőjelöltje miért megy el a falig annak érdekében, hogy megfúrja a magyarok millióinak komoly segítséget nyújtó rezsicsökkentést – olvasható a Kontra cikkében.

Kilátásba helyezte a lakossági kedvezmény megszüntetését.

A baloldal közös kormányfőjelöltje ennél is továbbmenve azt is kijelentette, hogy a rezsicsökkentés káros hatással van a környezetvédelemre, és az igazságosság szempontjából is problémás. Áprilisban pedig gunyorosan úgy fogalmazott a Spotify-on elérhető podcastműsorában, hogy

lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni.

A rezsicsökkentés a 2010 után felálló Fidesz–KDNP-kormány egyik legfontosabb stratégiai lépése volt. A döntés következtében a lakossági végfogyasztói oldalon a szabadáras díjszabás helyett a hatósági árakra tértek át az energia- és közműszolgáltatók szektorában. Ez hatalmas megkönnyebbülést jelentett a magyar embereknek, hiszen a baloldali kormányok idején a rezsi ára az egyik legmagasabb volt Európában. Az erőfeszítéseket siker koronázta: egyes számítások szerint a kormányzati lépésnek köszönhetően évente 380-400 ezer forinttal több marad egy átlagos családnál – olvasható a Kontra cikkében.

A baloldal eddig is támadta az intézkedést, a narratíva azonban eddig az volt, hogy a rezsicsökkentés nem segített érdemben a magyarokon, az csupán egy kommunikációs trükk.

Most viszont megérkezett Márki-Zay Péter, aki Gyurcsány Ferencéknél keményebben támadva kártékonynak nevezte a lépést, és zöld szempontokra hivatkozva a visszavonását kezdte el pedzegetni. Éppen ezért felmerül a kérdés:

mi az oka annak, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje még a gyurcsányi szintnél is durvábban bírálja a népszerű intézkedést?

Ahogy a Kontra elsőként számolt be róla, a hódmezővásárhelyi polgármester 2009-től egy multinacionális energiavállalat, az EDF francia energiaszolgáltató cég alkalmazásában állt. Egész pontosan 2009 és 2010 között projektvezetőként, 2010-től stratégia és regulációvezetőként dolgozott itt. A kormányváltás előtt a társaság visszatetsző módon extra nagy profitra tett szert a zavaros rezsiügyletekből, sok pénzt kiszedve a magyar emberek pénztárcájából.

Bár már ez is jelzésértékű, önmagában még nem magyarázza az erőteljes kirohanásokat. A Kontra azonban talált egy olyan eltitkolt részletet Márki-Zay karrierjéből, ami már választ adhat a miértre. Nevezetesen azt, hogy

két éven át (2011–2012) az Eurelectric Budget 2020 Task Force nevű projektjében volt bizottsági tag.

A jelek szerint a jól hangzó brüsszeli állás ma már kellemetlen a politikusnak, hiszen egyik nyilvánosan elérhető életrajzában sem tüntette fel. Így az információ kimaradt az előválasztás és Hódmezővásárhely hivatalos oldalán közzétett CV-jéből is, sőt a Wikipédia-oldalán sem lehet találkozni az adattal. A Kontrának is csak az archívkeresővel sikerült rátalálnia – olvasható a Kontra cikkében.

De mi is ez a szervezet, ahol Márki-Zay Péter saját bevallása szerint társadalmi munkát vállalt a 2010-es évek elején? A brüsszeli székhelyű Eurelectric az európai villamosenergia-ipari vállalatok legjelentősebb szakmai és érdekvédelmi szervezete, de más kontinenseken is létezik tagszervezete.

Munkájuk kiterjed az ágazatot érintő valamennyi fontos kérdésre, a piacoktól az energiapolitikán át a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a lakossági fogyasztók területéig.

A globális társaságnak alapításakor, 1989-ben az volt a legfőbb célja, hogy megvédje a status quót az Európai Közösségek energiapiac liberalizálását célzó javaslataival szemben.

Ahogy azt honlapjukon kiemelik, európai szinten képviselik „az iparág közös álláspontját”, és rendszeresen egyeztetnek az Európai Unió tisztségviselőivel. Ebből pedig az következik, hogy

az Eurelectric egy nemzetközi lobbiszervezet.

Az Európai Bizottság weboldalán több javaslatuk is elérhető, rendszeresen megírják véleményüket a brüsszeli vezérkarnak a témában.

Emlékezetes, hogy a magyar kormány a rezsicsökkentés érdekében komoly harcokat vívott és jelenleg is vív Brüsszellel, ahol nem akarták elfogadni a magyar megoldást.

A vita csúcspontján, 2015-ben az Európai Bizottság eljuttatta a magyar kormányhoz a törvénnyel kapcsolatos észrevételeit. Nem sikerült közös nevezőre jutni, aminek következtében az uniós szerv az Európai Bírósághoz fordult, amely tavaly szeptemberben kimondta: a rezsicsökkentéssel nem sérült uniós jog. Az ítélet értelmében tehát Magyarország rezsipolitikája és a rezsicsökkentés nem ütközik a közösségi jogba.

Ennek ellenére a küzdelem folytatódik, hiszen az Európai Unió a klímavédelem jelszava alatt erőltetni kezdte a hagyományos európai energiatermelés leépítését, miközben minden átmenet nélkül liberalizálta a gáz- és árampiacot. Ezzel kiszolgáltatták az európaiakat és vállalkozásaikat az energiaszolgáltatóknak, hogy aztán most széttárják a karjukat, mondván, nincs mit tenni a magas árak ellen.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A gyerekeivel együtt lett hajléktalan a korábban népszerű, világhírű tinisztár

origo.hu

Drámai jóslat: a németek kihalnak

borsonline.hu

Sokkolta Kelemen Anna új fotója a rajongóit – „Csont és bőr vagy, pálcika ember lettél”

mandiner.hu

Szakértő Ukrajnáról: a régi eszközök kifogynak, a csúcstechnika háborúja jön

ripost.hu

Rosszul lett, árokba hajtott, és meghalt a 7-es úton egy férfi

hirtv.hu

Moszkva szerint Ukrajna egy civil kórházra mért csapást Luhanszkban, halottak

origo.hu

Kanye West az utcán őrjöngött, többekre rátámadt - videó

mindmegette.hu

A gyönyörű haj titka: így készíts otthon rizsvizet

ripost.hu

Nem lehet máshova nézni: Tolvai Reni hatalmas mellei majd kiesnek a ruhából

ripost.hu

Kasza Tibi elárulta havi fizetését: sokkot kaptak a TV2 stúdiójában

ripost.hu

Elképesztő luxus! Egymilliárdért vette meg ezt a lakást a következő Nagy Ő - Videó

ripost.hu

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS DIÁKOKHOZ! Felháborodtak a diákok is - az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

INSIDER

Évi kétezer eurót bukik minden német az ukrajnai háborún

INSIDER

Orbán Viktor: A magyarok békét akarnak

INSIDER

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

INSIDER

Itt a februári időjárás-előrejelzés: ez vár ránk a tél utolsó hónapjában

INSIDER

Kiderült: pesti sztárügyvédnő mosta az olasz maffia pénzét

INSIDER

Most derült ki: Erre is jó, ha be vagy oltva influenza ellen