12 hónapja

„Ilyet még nem csináltam!” – oltásellenes tévhitet támogat Rusvai Miklós

Arra kéri a virológus az olvasókat, hogy amit most nyilatkozott, az maradjon köztünk!

Futótűzként terjed az újabb álhír az oltásellenes csoportokban. A bejegyzés szerint, ha az oltás helyére a vakcina beadását követően 10-12 órán belül egy félbevágott krumplit tesz az ember, és rajta hagyja 15-20 percig, akkor az kiszívja a szervezetből a vakcina hatóanyagát. Így az oltásellenes hivatalosan védettségi igazoláshoz jut, anélkül, hogy feladná az elveit.

Újabb álhír terjed az oltásellenesek körében
Fotó: Facebook.com

A Ripost megkérdezte a módszerről dr. Rusvai Miklós virológust, aki a következőképpen reagált.

Dr. Rusvai Miklós (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

„Röviden: ez badarság! Hosszabban kifejtve pedig a vakcina nem egy kígyóméreg, amit kiszívnak belőlünk, ha megmar minket egy kígyó. Egész egyszerűen nincs tudományos alapja az említett feltételezésnek” – árulja el a virológus. Majd meglepő kijelentést tesz és ritka kérést fogalmaz meg:

Bár ilyet még nem csináltam, a magam részéről támogatom ezt az oltásellenes tévhitet. Azt is elmondom, miért. Ha ebben a tévhitben hagyjuk az oltáselleneseket, akkor beoltatják magukat, és nő azoknak a száma, akik védettek lesznek a koronavírus ellen. Szóval, most kivételesen azt kérném az olvasóktól, hogy amit most nyilatkoztam, az maradjon köztünk!– érvel a szakember.

A népi gyógyászatból jött a tévhit

Dr. Mangó Gabriella szerint egy kétes népi gyógymódot vettek alapul a vírustagadók. „Úgy hírlik, hogy eleink paradicsomot vagy krumplit tettek a gyulladt, de nem nyílt sebre – például egy benőtt körömre –, akkor az lehúzta a gyulladást. Ám a módszer hatásossága kétséges. Előfordulhat, hogy a zöldségben lévő nedvesség felpuhítja a bőrt és így sikerül a gyulladást csökkenteni, de erre a célra egy darab nedves vatta is megfelel. Egyébként ez a ma is használatos dunsztkötés lényege is” – árulja el a doktornő. Dr. Mangó Gabriella Majd hozzáteszi: a „krumplis trükk” az oltás ellen mit sem ér, mivel az oltásnál egyrészt minimális seb keletkezik a tűszúrás révén, másfelől az oltóanyagot, ami a szövetek közé bement, már semmivel nem lehet kiszívni.

„Ha valaki ettől pszichésen megnyugszik, az már nagyon jó, de a legfontosabb akkor is az, hogy az oltást megkapta” – szögezi le dr. Mangó Gabriella.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!