8 hónapja

Megszólalt egy nővérke, aki a Covid-osztályon dolgozik

Itthon felszálló ágban van a koronavírus 4. hulláma, megint egyre többen osztják meg tapasztalataikat a koronavírusról az interneten. A Metropol összegyűjtött számos személyes beszámolót, és szétnéztünk a közösségi oldalakon is, hogyan élik meg betegként vagy egészségügyi dolgozóként a járványt.

A kórházi beszámolók szerint az oltatlanok vannak súlyos állapotban

Andrea bokaműtétje során, a kórházban kapta el a vírust. A tünetei szerencsére enyhék voltak, mivel korábban beoltatta magát. Biztonsági okokból átkerült a Covid-osztályra, ahol megdöbbent az oltatlan betegek súlyos állapotán.

„Rajtam kívül mindannyian oltatlanok voltak, brutális tünetekkel, tüdőkárosodással. Boldog vagyok, hogy oltakoztam, szent meggyőződésem, hogy nem úsztam volna meg ennyivel autoimmun betegként, 52 évesen”.

Egy nyilvános csoportban osztotta meg tapasztalatait egy középkorú férfi, aki egy koronavírusos betegekhez kirendelt aneszteziológussal beszélgetett.

„Az orvos elmondta, hogy 40-45 éves oltatlan betegeket rak lélegeztetőgépre. Előfordul köztük 20-25 éves is, de akikkel ő találkozott, az mind oltatlan volt.”

Fotó: MTI

„Nővérke, meddig kell lélegeztetőgépen lennem?”

Egy Covid-osztályon dolgozó nővér osztotta meg egy nyilvános Facebook-csoportban a tapasztalatait.

„A délelőtti beáramlásban érkezett betegek nagyobb részét haza tudtuk engedni, de sokan sajnos kórházi kezelésre szorultak. Többen sírva hívták fel rokonaikat, hogy félnek, és bent kell maradniuk a kórházban. Riadtan néznek ránk, és félve teszik fel a kérdéseiket: »Nővérke, meg fogok gyógyulni? Meddig kell gépen lennem?« Mindenkit biztatunk és mindenkivel eltöltünk pár percet. Azok, akik hazamehetnek, szintén kétségbe esve keresik a lehetőséget, hogy beszélhessenek velünk. Mindegyiket úgy engedjük el, hogy a lelkükre kötjük: ha úgy érzi, hogy rosszabbul van, azonnal jöjjön be! Ne feküdjön sokat a hátán, ha tud, forduljon az oldalára és hasra. Szedje rendesen a felírt gyógyszereket, és igyon bőségesen folyadékot, egyen, amennyit tud, és ígérje meg, hogy mentőt hív, ha baj van, ha rosszabb! Ígérje meg!„

Maradandó károsodást okozhat a vírus

Lilla 16 éves. Tavaly szeptemberben fertőződött meg a vírussal, a gimnáziumban kapta el. Mivel akkor még nem volt ajánlott a 18 év alattiak oltása, így őt sem oltatták be a szülei. Magán a betegségen egy hét alatt átesett, ám a tünetei sokáig megmaradtak.

„Engem elég rendesen legyűrt a vírus. Szerencsére 7-8 napnál nem tartott tovább a betegség, viszont az ízlelésem és a szaglásom több mint fél évig nem jött vissza. Még most sem tökéletes, újra kellett tanulnom az ízeket és a szagokat” – számolt be a Metropolnak, majd hozzátette, azóta elment oltakozni.

„8 hónapja szédüléssel, mellkasi fájdalommal küzdök”

Marcsi márciusban lett nagyon beteg, ekkor még nem volt beoltva. A középkorú nő lapnak elmondta, azóta sem érzi magát egészségesnek.

„Erős poszt-Covid tüneteim vannak: vérnyomás-ingadozás, magas pulzusszám, hirtelen jövő „halálos fáradtság”, és néha begyulladnak a nyakamban a mirigyek – sorolja tüneteit Marcsi. – Most, nyolc hónap elteltével, még mindig rendszeresen küzdök mellkasi fájdalommal és szédüléssel, a jobb szememre pedig többször elment a látásom. Amióta elkapott a kór, nem volt olyan napom, amire azt mondhattam volna, jól vagyok” – mesélte elkeseredetten Marcsi, akinél a helyzet odáig fajult, hogy neurológus segítségét kellett kérnie.

„Fél év után is egész nap fáradt vagyok és remegek”

Az egyetemista Juhász Lucát nagyon fura tünetek kínozzák, pedig több mint fél éve esett át a betegségen. Különböző szakembereknél is járt vizsgálaton, azonban egyelőre semmilyen problémát nem találtak nála, így a post-Covidnak tudja be a furcsa tüneteket.

„Márciusban voltam covidos, és nem vagyok 100 százalékos azóta sem. Kijött nálam egy enyhe pánikbetegség, szorongás. Mindennap fáj a fejem, szédülök, cseng a fülem, gombócot érzek a torkomba, lever a víz, nem tudok aludni. Közben egész nap ásítok, és fáradt vagyok, remegek, a karom is folyamatosan zsibbad és gyenge. Ami mostanában nagyon zavar az a tarkófájdalom, nyakmerevség, hátfájdalom, halántéklüktetés és fejbőrégés. Amint lefekszem, és a fejem a párnához ér, elkezd lüktetni. Mintha a fejemben dobogna a szívem. Nagyon ijesztő, olyan nyomásfélét érzek.”

Engem teljesen megvédett az oltás

Szabó Ajna óvónőként dolgozik egy szigetszentmiklósi bölcsődében, ahol a csoportjában több gyerek is megbetegedett.

„Ma kiderült az egyik bölcsisemről, hogy covidos. Egész héten nagyon nyűgös volt folyt az orra, nyála szegénykémnek. Május elején kaptam a 2. Szputnyikomat. Nagyon reménykedem benne, hogy megvéd. Ilyen kontakt után csoda lenne különben, hogy megússzam. Nagyon sokat volt az ölemben” – írta öt nappal ezelőtti bejegyzésében. Azóta kiderült, hogy két a csoportjába járó bölcsis is koronavírusos. A 40-es éveiben járó hölgy a Metropolnak elmondta: több napon keresztül volt mindkét kicsivel közvetlen kapcsolatban, de a jelek szerint az oltás megvédte a megfertőződéstől.

Ezt mondják az oltatlanok az intenzív osztályon

Az orvosok és ápolónők arról számolnak be, hogy rengeteg oltásellenes és oltástagadó megváltoztatja a véleményét, amikor kórházba kerül, főleg, ha különösen rosszul viseli a betegséget. Sokan már nem érvelnek az oltás ellen, sőt, sokan megbánják, hogy nem oltatták be magukat – de persze olyanok is vannak, akik még a lélegeztetőgépre kerülés előtt is tagadják a vírust.... Íme egy válogatás, ami kórházba került oltatlanok szájából hangzott el.

„Nem gondoltam volna, hogy tényleg veszélyes.”

„Eddig nem voltam beteges, sportolok… és mégis.”

„Ha beoltottak volna, már meghaltam volna korábban.”

„Tüdőgyulladásom van, de nem a vírustól.”

„Ha ezt tudom, eszembe nem jutna bagatellizalni vagy tagadni a problémát.”

„Dehát én szedtem a D és K vitamint.”

„Nem fogom megengedni, hogy rajtam kísérletezzenek.”

„Hadd döntsem már el én, miben akarok meghalni.”

Ön miért teszteltet? Budapest-szerte mind többen állnak sorban a tesztelő központoknál. A Könyves Kálmán úti bevásárlóközpont melletti bódénál várakozókat kérdeztük arról, ők miért érezték szükségét a tesztelésnek. Mojzes József: „Azért teszteltetek, mert a környezetemben volt pozitív Covid teszt, és a feleségem terhes. Ezért szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy nincsen semmi probléma. Ezt megbeszéltük tegnap a szakorvosával is.” Pavo: „Szeretnék repülővel utazni, és az az ország, ahova készülök kér egy negatív PCR teszt.” Németh Zsófi: „A biztonság kedvéért teszteltetek. A hétvégén megyek a szüleimhez, és ők idősek. Be vannak oltva, de ennek ellenére nem szeretném, ha elkapnák. Az őszi betegségek és torokkaparás miatt inkább eljöttem.” Ekker Károly: „Hétvégén megyek egy összejövetelre idős szüleimhez. Aztán elmennénk még egy kicsit kikapcsolódni Bükkfürdőre. Be vagyok ugyan oltva, meg át is esetem a Covidon, de a biztonság kedvéért teszteltetek, mert volt egy kis torokkaparásom, és a harmadik oltás még előttem van.”

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrület, mi vár Hosszú Katinkára augusztus végén

borsonline.hu

Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

borsonline.hu

Borzasztó figyelmeztetést adott az időutazó: rengetegen fognak meghalni ezen a héten

vg.hu

OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

metropol.hu

Mesél a szemtanú: Nagy ovációval fogadták a magyar kormányfőt Amerikában!

hirtv.hu

Duzzadó botrány: Nem akárki kelt Berki Mazsi védelmére

borsonline.hu

Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

travelo.hu

Aranykincsekre bukkantak egy több százéves hajóroncsnál

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Horror: a turistákra kacsintgat a kétéves kislány kiállított holtteste

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A polgárőrök is segítik a határvédelmet

INSIDER

A fakitermelésről szóló rendelet nem veszélyezteti az erdőket

INSIDER

Igazi csoda: egy napot sem adtak neki, Norbika most 3 éves

INSIDER

Rabszállítót vennél? Most megteheted!