Létrehozva: 2021.10.10.

Öt év alatt négy gyermekük született, azután még öt – mesél a magyar nagycsalád

Bocsák Gábor és felesége, Ancsa azt sem tudták, hol fognak lakni, hogyan fognak megélni, amikor összeházasodtak. Isten azonban nemcsak gyermekeket adott nekik, hanem lehetőségeket is – ők így gondolják, és még a tragédiát, a kilencedik gyermekük elvesztését is el tudták fogadni.

Bocsák Gábor és felesége sok örömet, de mélységes bánatot is megélt együtt. Azt mondják, ha a hit és a szeretet velük van, akkor mindent kibírnak és bármire képesek. Gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik.

Fotó: Bocsák Gábor

„Ancsával való találkozásom újjászületés-élmény volt”

Ancsa és Gábor osztálytársak voltak a konzervatóriumban és együtt végeztek a Zene­akadémián.

„Nekem egy bátyám van, így különleges élmény volt Ancsáék családjába csöppenni, ahol tízen vannak testvérek. 18 éves koromig hit és vallás nélkül éltem, kerestem a célokat, igaz értékeket. Ancsa és hívő családja révén rátaláltam a hitemre, ráadásul mély párkapcsolatba kerültem. Az újjászületés élményeként éltem meg, új irányt vett az életem, amiért nagyon hálás vagyok” – emlékszik Gábor.

Érettségi előtt kezdtek együtt járni, először Ancsát csak úgy engedték el a szülei, ha viszi a kistestvéreit is.

„Hat éven át készültünk az esküvőnkre” – folytatja Gábor a Ripost7-nek. „Szép időszak volt, de nehéz, mert nagyon komolyan vettük, hogy tisztán menjünk a házasságba. A gyerekeinknek is hangsúlyozzuk, hogy a házasság és jegyesség két különböző dolog, nem jó a kettőt összekeverni.”

Fotó: Bocsák Gábor

Esküvői meghívójukra a Szentírásból választottak idézetet: „Keressétek elsősorban Isten országát, és a többit megkapjátok hozzá.”

„Irreálisnak tűnt, hol fogunk lakni, miből fogunk megélni, és ez a gondolat vigasztaló volt” – veszi át a szót Ancsa. „Aztán a Jóisten biztosította is, amire szükségünk van.”

Gábor 1993 óta a MÁV Szimfonikus Zenekarban játszik, 1995 óta pedig a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanít. Bejárta a világot, az évek alatt rengeteg egzotikus helyen megfordult, járt Egyiptomban, Libanonban, Hongkongban, Japánban is.

„A házasságunk elején nehezemre esett elutazni, itt hagyni napokra, esetleg hetekre a munka miatt a családot, de ahogy beilleszkedtem a zenekarba, egyre könnyebben éltem meg ezeket a távolléteket. Viszont ahogy egymás után születtek a gyerekek, láttam, hogy Ancsa dolga egyre nehezebb, annak ellenére, hogy mindkét oldalról számíthattunk a nagyszülők segítségére” – meséli Gábor.

Az első öt évben négy gyermekük született

A fiatal párnak házasságuk első öt éve alatt négy gyermeke született.

„Ha őszinte akarok lenni, embert próbáló időszak volt” – nevet Gábor. „Legalább két óra volt csak a fürdetés, vacsora, esti ima, és mire megvoltunk, Ancsával alig vártuk, hogy lefekhessünk. De ahogy cseperedtek a gyerekek, egyre könnyebb lett.”

Fotó: Bocsák Gábor

„Négyet mindenképpen szerettünk volna, de amikor hárman lettek, már nehezebb volt tartani az egyensúlyt köztük. A néggyel már könnyebb volt, kettesével lettek barátok, akárcsak mi a testvéreimmel. Sokan félnek, hogy még egy gyerekre sem tudnak figyelni, de a testvéri szeretetet, a közös játékot egy szülő nem tudja pótolni” – folytatja Ancsa.

„A testvéri szeretet a legnagyobb ajándék, ráadásul egy kistestvér még a legzűrösebb kamaszokat is megszelídíti és kihozza belőlük a jót” – fűzi hozzá mosolyogva Gábor.

Két lány, hét fiú

Rita 26 éves, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészet- és társadalomtudományi karán végzett, majd grafikusnak tanult, most pedig a Filmművészeti Egyetem rendező mesterképzésén van. Szeret írni, rendezni, rajzolni. – Kinga 24 éves, gyógytornászként dolgozik és szívesen foglalkozik dekorációk készítésével. – Balázs 23 éves, mentőtisztnek tanul, mert fontos számára, hogy segítsen más embereken. Szeret sportolni, több sportágat is kipróbált, nagy hangsúlyt fektet a mindennapi edzésre. – Tamás 21 éves, gazdasági egyetemen tanul turisztika és vendéglátás szakon. Nagyon ügyes a konyhában. – Bernát 18 éves, idén érettségizik a Szent Angéla Gimnáziumban és mellette konzervatóriumba jár hegedű szakra, de magas szinten zongorázik is. Igazi közösségi ember. – Péter 17 éves, szintén a Szent Angéla Gimnáziumba jár és a konzervatóriumba, ahol kürtös, több kürtversenyt nyert. Szeret rajzolni és írni, színjátszó szakkörbe jár és rendszeresen sportol. – Ambrus 13 éves, most lett hetedikes. Rengeteg dolog érdekli, sokat olvas – most épp Rejtő a kedvence –, szereti az állatokat. – Bálint 8 éves, másodikba megy, különösen matematikában jeleskedik. Ő is sokat rajzol, saját játékokat talál ki és készít el. Ambrussal sokat játszanak együtt. – Kisfecó a család utolsó, meglepetésbabája volt, most pedig a család védőszentje. Elmondhatatlan veszteség családja számára, de hiszik, hogy a mennyországból vigyáz rájuk.

Kisfecó a kapocs a mennyországhoz

Ancsa már majdnem 47 éves volt, amikor kilencedik gyermekük, Kisfecó igazi meglepetésként megszületett 2016-ban, de csak három és fél hónapig volt velük, akkor elragadta a bölcsőhalál.

„Bizonyos szempontból borzasztóan nehéz ezt elviselni. Más szempontból nagy ajándéknak tartom, hogy a legkisebb gyerekünk, Kisfecó valahogy kapocs a mennyország felé, így a gyerekek tudják, igazából hová tartanak, hogy ott van egy kistestvér, aki várja őket, aki segít nekik fentről. Ez egy nagyon fontos tapasztalat” – osztja meg gondolatait Ancsa. Gábor szerint a mai társadalom nem tud mit kezdeni a halállal.

Hogy mit tett a Bocsák család, s miért gondolja az édesanya, hogy család egy minitársadalom, kiderül az október 5-én megjelent Ripost7-ből. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

life.hu

Anyatulajdonságok, amelyek minden munkáltatónak csak hasznára válhatnak

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

vg.hu

Megvan, mit kell venni, ha valaki értékálló autót akar

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria