12 hónapja

Nigériai érsek: éjszakánként keresztényeket mészárolnak le muszlim szélsőségesek

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett hazánkba Afrikából, a nigériai Onitshából Valerian Okeke érsek. A Ripost7 interjúja.

A magyarországi katolikus közösséget és a nigériai Onitsha híveit különleges kapcsolat fűzi egymáshoz, ami egy orvosmisszióval indult, de ma már túlmutat a humanitárius kapcsolaton: összeköti őket a hitük és az eucharisztia. Valerian Okeke érsek nyilatkozott a Ripost7-nek.

Fotó: Máté Krisztián

Ripost7: Nekünk, magyaroknak Afrikáról az egzotikus állatok és utazások jutnak eszünkbe és a szegénység. Hogyan élnek Nigériában az emberek?

Valerian Okeke: Sokan nélkülöznek. Nem tudják kifizetni az orvosi ellátást, a gyógyszereket, a tandíjat, de sokszor étel sincs, amit az asztalra tegyenek. De a nehézségek ellenére boldogok az emberek, ami Isten-hitükből gyökerezik.

Ripost7: Mennyi keresztény ember van Nigériában?

V.O.: A keresztények többségben vannak a muszlimok mellett, de nem mind katolikus, élnek ott episzkopálisok, anglikánok, pentikosztálok (mint nálunk a Hit gyülekezete, a szerk.), a katolikusokkal együtt nagyjából a lakosság 55 százalékát teszik ki.

Ripost7: Ön keresztény családban született?

V.O.: Igen, a szüleim minden hétvégén vittek szentmisére. Ott ez a természetes, a legtöbb ember jár szentmisére. Már gyerekkoromban elhatároztam, hogy én is olyan akarok lenni, mint a papok.

Ripost7: Hogyan tudnak együtt élni a muszlimokkal?

V.O.: Vannak jó muszlimok, velük békében élünk, a fanatikusok azonban veszélyesek. A terroristák mind muszlimok, nincs köztük keresztény. A szélsőségesek néha muszlimokat is ölnek, de főként keresztényeket. Leginkább a Boko Haram iszlamista mozgalom veszélyezteti az országot, elsősorban Nigéria észak-nyugati felén. A falvakat járják éjszaka és lemészárolják a keresztényeket.

Ripost7: – Ön nemcsak lelki vezető, hanem az emberek szociális és egészségügyi gondjaival is foglalkozik. Hogy boldogul?

V.O.: Szeretnék segíteni a kormánynak a béke megkötésében és biztosításában. Fontos, hogy az emberek ne legyenek magukra hagyva a problémáikkal.

Ripost7: Hogyan segítenek önöknek a magyarok?

V.O.: Az Afréka Alapítvány nagy segítséget jelent az egészségügy, az oktatás és a szociális problémák orvosolásában. A járvány idején sok szegény embernek adtak élelmiszert, gyógyszert és orvosi ellátást. Doktorréka (így emlegeti az alapítót, dr. Fodor Rékát) már hosszú évek óta jár hozzánk. A tehetséges diákok az alapítvány segítségével elvégezhetik a nővérképzőt és a saját népük javára tudják fordítani a tudásukat. Nagyon jól esik, hálásak vagyunk, mert keményen, odaadóan dolgoznak a nélkülözők megsegítéséért.

Ripost7: Hogyan jutottak el a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Budapestre?

V.O.: Meghívtak, ami megtiszteltetés számomra. Szeretnék köszönetet mondani a jó magyar embereknek, hogy megmutattátok nekünk az eucharisztikus szeretetet. A járvány idején a magyarok életeket mentettek meg Nigériában, Onitshában. Sok magyar adományozott, így jöhetett létre a humanitárius akció. Fantasztikus, amit Doktorréka és Csókay András tettek értünk! Ez az eucharisztikus szeretet. Isten áldja meg a magyar embereket.

Ripost7: Hogy érzi magát Budapesten?

V.O.: Sok szeretet vesz körül. Szívesen látnak és elfogadnak. Örülök, hogy itt lehetek és találkozhatok személyesen is magyar emberekkel.

Ingyen operál Csókay doktor

Izunna Okonkwo atya, az onitshai Borromeo Szent Károly Kórház igazgatója Eucharisztia és világéhség címmel írt könyvet a népe gondjairól, az ő szavait idézzük: Afrika nagy kontinens, nem sokban tér el a Föld más részeitől ebben a globalizált világban. Nigériában több mint 200 millióan élnek, többségük katolikus. Örülök, hogy részt vehetek ezen a katolikus olimpián – ezt is négyévente rendezik a világ legjobbjaival, szóval jogos a hasonlat. A családom tagjai mind a katolikus egyház aktív tagjai és remélem, az egyházat és híveit érő támadások ellenére azok is maradnak. Engem 1994-ben szenteltek pappá, hivatásomnak megfelelően és kórházigazgatóként szociális problémákkal is foglalkozom. Fotó: Máté Krisztián Az eucharisztiai szentsége egy eszköz, azt szolgálja, hogy a benne részesülők felül tudjanak emelkedni a mindennapi szükségleteiken, a vagyonon, a pénzen és támogatást kapjanak ebben. A világot bőséges erőforrások jellemzik, mégsem jut mindenhová. Ezen kellene változtatni.” Az atya másodszor járt Magyarországon. Dr. Csókay András világhírű idegsebész és barátai ingyen végeznek műtéteket a kórházban, az Afréka Alapítvány ingyenes gyógyszerekkel, eszközökkel segít, néhányan készpénzes támogatást is kaptak a kórházi számláik fedezésére. A Szt. József Szülészeti Kórház felszerelésében is segítséget nyújtott az Afréka Alapítvány. Cserébe a nigériaiak rendszeresen imádkoznak a magyarokért, például Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért vagy a bangladesi sziámi ikrek sikeres szétválasztásáért. „Csókay András sok honfitársunk életét megmentette, a felajánlásainkat, hogy a költségek egy részét álljuk, elutasította” – mesélte az atya. – Az első, akit megműtött, egy ötvenes éveiben járó férfi volt agyi tumorral, ami szerencsére nem bizonyult rosszindulatúnak. A műtét után pár nappal végre felismerte a körülötte levőket és kommunikált velük, pár nappal később pedig elhagyhatta a kórházat. Volt olyan beteg, akit kétszer is meg kellett operálni a teljes gyógyulásért, a második beavatkozás 9 órát vett igénybe.

Ha szeretnél egyéb érdekes, megdöbbentő, szívszorító cikket olvasni, keresd a Ripost7 legfrissebb, szeptember 14-én megjelent számát az újságárusoknál és egyéb árusítóhelyeken!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!