1 éve

Ez volt a kedvenc állatuk a sérüléssel élő és az ép gyermekeknek – videó

A Fővárosi Állat- és Növénykert több ezer gyermeket látott vendégül az ország minden tájáról hétfő délelőtt. A fogyatékkal élők egymással és ép társaikkal ismerkedhettek, barátkozhattak, együtt tölthettek egy kellemes napot a kiváló programokon.

Hétfőn délelőtt fél 11-kor nyitotta meg a fővárosi állatkertben a Sérült Gyermekek Napját Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke, Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

- Nagy örömmel tölt el, hogy a tavalyi pandémiás időszak után idén sikerült megrendezni ezt az eseményt – fejezte ki örömét és köszönetet mondott a szervezőknek, az állatkertnek, a segítőknek, illetve a kormánynak.

Nagy sikert aratott a fókák produkciója Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Ingyenes buszokat biztosítottak a vidéki sérült gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó alapítványok számára, így ezen a napon a legszegényebbek, a hátrányos helyzetűek is eljuthattak a rendezvényre.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a kormány kiemelten támogatja a fogyatékkal élők beilleszkedését, segíti a sérült embereket abban, hogy önálló életet tudjanak élni, az egészséges emberek pedig megismerjék az életvitelüket, ezáltal is jobban megértve őket.

- A Sérült Gyermekek Napján olyan élmények várták a gyerekeket, fiatalokat és a felnőtteket egyaránt, melyekre örök életükben emlékezni fognak – mondta lapunknak Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. - A legmeghatóbb pillanat, amikor sérült gyermekek lépnek fel a színpadon és produkciójukat előadják társaiknak.

Hanga Zoltán Budapest Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A gyerekeknek legjobban Samu, a nemrég született kiselefánt tetszett, ő már most mindenki kedvence.

A kiselefánt volt a kedvenc Fotó: Ripost/MK

Kitűnő volt a hangulat, a hatalmas tömegben iskolás csoportok, különböző fogyatékkal élőket segítő intézményekből érkezett fiatalok és felnőtt kísérőik tűntek fel, ép és sérüléssel élő gyermekek együtt örültek a különleges állatok társaságának. Körbevették a kifutókat, lelkesen fotózták, videózták az elefántokat, a zsiráfokat, a fókákat és a többi állatot.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A főbejárat közelében elhelyezett színpadon énekes foglalkozást tartottak, gyerekdalokkal szórakoztatták a közönséget, együttesek, énekesek léptek fel, bevonva előadásukba a közönséget, épeket és sérüléssel élőket egyaránt.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

- Nem először jövünk az állatkertbe a Sérült Gyermekek Napján – mondta lapunknak Lehoczky Istvánné, aki férjével és fogyatékkal élő lányával, Judittal együtt élvezte a programot. – Évről évre egyre jobb a hangulat és a szervezők mindig tudnak újítani a programokon. Itt tényleg mindenki elfogadja egymást, előítéletek nélkül.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!