12 hónapja

Összeomlás szélén a román egészségügy, nagyon durva dolgok történnek

Nem lenne ennyire drámai a helyzet, ha elegendő ember be lenne oltva.

Egyre rosszabb a helyzet Romániában, tombol a negyedik hullám, az átoltottságon múlik, hogy mennyire tarol a vírus. Fejér Szilárd erdélyi virológus kiszámolta, hogy mi várható a következő időszakban. A hivatalos jóslatok is borúlátóak, de a szakember számítása is durva képet vetít előtre.

A kép illusztráció Fotó: MTI

„A számítás szerint jövő héten megdöntjük a harmadik hullámban mért legnagyobb értéket, átlag napi 6000 esettel (a hét elején kevesebb, a végén több), és két hét múlva pedig a tavalyi őszi hullám esetszámait is túlszárnyaljuk, hacsak valamilyen mágikus ostorcsapásra nem történik valami a következő 1-2 napban, például vulkánkitörés, atomtámadás, meteoritbecsapódás, vagy a gonosz háttérhatalom kikapcsolja a vírust” - írja.

Ennek az lehet a következménye, hogy két héten belül akadozni kezd az egészségügyi rendszer országszerte.

„Senkinek sem javasolom, hogy a következő 1-2 hónapban balesetezzen, szívinfarktusa legyen, vagy épp megműtesse magát valamilyen sürgős oknál fogva, mert nem fog könnyen menni az intenzívre helyezés, és ha kap is ágyat, lehet, nem kap orvost. Csúnya hetek jönnek, és ezt sajnos az első sorból kell végignézzük.”

Kiemelte a szakember: most különösen fontos, hogy aki tünetes, az maradjon otthon és kérje a tesztelést.

Az alacsony beoltottság miatt lett ennyire durva a helyzet Romániában. Fejér Szilárd ezt ki is hangsúlyozza.

„Különben ezek az esetszámok nem lennének problémásak, ha annyian be lennénk oltva, mint a briteknél. De hát nem vagyunk” -mondja.

Nálunk nincs ok aggodalomra!

Magyarországon azért nincs ok aggodalomra, mert jóval nagyobb az átoltottság, mint Romániában. Egy ország lakosságának koronavírus elleni védekezőképességét elsősorban a vakcinák első és második dózisának beadása, illetve annak lakossághoz viszonyított aránya határozza meg. A magyar védelmi pajzs tehát jó, de minket sem kerülhet el a negyedik hullám. Ha ezt a pajzsot meg akarjuk erősíteni, akkor fontos növelni az átoltottságot és oltassa be magát az is, aki eddig nem tette. Orbán Viktor nemrég azt mondta: kötelező oltás nem lesz, „a magyarok gyomra ezt nem veszi be.”

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!