Létrehozva: 2021.08.08.

Végre magyarra fordítják Mátyás király leveleit

Vitatott történelmi kérdéseket tisztáznak és hiánypótló kutatásokat végeznek a Magyarságkutató Intézet szakemberei.

„Meglepett Mátyás király leveleinek stílusa, hangvétele, nyelvezete. Ezeken a leveleken átüt a géniusz„ – mondja Darvas Mátyás, a Magyarságkutató Intézet Klasszikai-filológiai Kutatóközpont munkatársa.

„A leveleket minden bizonnyal diktálta, még az is lehet, hogy a megfogalmazásukban is segített a fogalmazó, de minden egyes levél mögött akkor is az uralkodó, a konkrét személy áll, akinek a zsenije mind a nyelvezetben, mind a levelek kialakításában mély benyomást gyakorol a mai olvasóra is” – magyarázta. A levelek latin nyelven íródtak, és most kezdi el őket magyarra forítani. A fordítás során sok minden kiderülhet Mátyás királyról, a gondolkodásmódjáról és arról is, hogy egyáltalán magyar nyelven gondolkodott-e?

Fotó: mek.oszk.hu

„Nagy meglepetés volt számomra, amikor valaki megkért rá, hogy fordítsam le Mátyás külügyi leveleit magyar nyelvre, és kiderült: még sohasem fordította le őket senki! „ – tette hozzá.

Ezek a levelek 1893-1895-ben jelentek meg Fraknói Vilmos gyűjtése alapján. A kutató most a tartalmi pontosság mellett stiláris hűségre és gördülékeny olvashatóságra törekedve fordít, és kétnyelvű – magyar és latin – kötet kiadása a cél. A Magyarságkutató Intézet távlati célja a Fraknói-szövegek után Mátyás többi levelének a lefordítása is. Az intézet összekapcsol tudományágakat, hogy tisztázhassák a vitatott történelmi kérdéseket, illetve új, hiánypótló kutatásokat kezdjenek. Ezért rendezték a konferenciát is.

 

Kásler: A Hunyadiak az Árpád-ház eszmeiségét folytatták

„Az Árpád-ház kihalása után feltűnt egy dinasztia, amely üstökösként robbant be a történelembe és a fénye még mindig látszik. A Hunyadiak uralkodása Szent István és az Árpád-ház eszmeiségének folytatását és kiteljesedését jelentette, sarokköveit a szuverenitás, az integritás, az autonómiák támogatása és a hit jelentették; mindez pedig a Szent Korona égisze alatt valósult meg” – mondta Kásler Miklós miniszter a Hunyadiak és Corvinok címmel a nándorfehérvári diadal 565. évfordulóján tartott nemzetközi konferencián. „Olyan maradandót alkottak a Hunyadiak, amire kötelességünk emlékezni. Bár a magyar királyi hatalom központosított volt, mégis autonómiák halmazából épült fel. A szász, székely, királyi városok és vármegyei autonómiák mind a Szent Korona eszméjéből kibomló gyakorlati megoldások voltak„ – hangsúlyozta, hozzátéve: a király is csak gyakorolta a Szent Korona bizonyos jogait, amelyek időben és térben csorbíthatatlanok voltak, átmeneti okok miatt szünetelhettek, de a királynak és a népnek, később pedig a nemzetnek azt helyre kellett állítania.

Miért Horvátországban temették el Mátyás fiát és unokáját?

Mátyás az uralkodásra akarta kiképezni fiát, Jánost, ezért Horvátországba küldte, ahol uradalmakat adott neki, pecséthasználati joggal. A Hunyadi-Corvin családnak szoros kapcsolata volt a pálos renddel, sokfelé támogatták őket, azt a horvát templomot is ők újíttatták fel, amelyben végül a 30 éves korában meghalt Corvint Jánost eltemették kisfiával, vagyis Mátyás unokájával, Corvin Kristóffal együtt – mondta el Vesna Pascuttini-Juraga horvát történész a konferencián Corvin János horvát-magyar jelenléte, tevékenysége című előadásában.

A lepoglavai Szent Miklós plébániatemplom gótikus harangtornyán a Hunyadi Mátyást képviselő szimbólum, többek közt a vajdahunyadival egyező hollós címer található.

Melyik korszakban hogyan gondolkodtak Mátyásról?

A magyar néplélekben Mátyás király az igazságos, aki álruhában járt megleckéztetni a kevély nagyurakat. Valahol az iskolai tankönyvek is ezt a Mátyás-képet tükrözik, de minden történelmi korszakban attól függően, akkor éppen milyen világ volt – derült ki Illiki Péter, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa előadásából.

Az 1867 előtti középiskolai tankönyvek árnyalt, részletes, egyszersmind morális ítéletet megfogalmazó elemzést adnak a Hunyadiakról, akiket a magyar történelem legdicsőbb alakjai között emlegetnek.

A dualizmus tankönyvei “egységes nemzeti akaratként” jellemzik Mátyás uralkodását. A Horthy-korszak tankönyveiben nemzeti uralkodóként kezeli Mátyást a narratíva, ezalatt az idő alatt rögzülnek a glóriás korszak „nemzeti egység, hős, védőpajzs” toposzai.

Ezzel szemben a szocialista korszak deheroizál, „a szultánok imperializmusa ellen folytatott nagy védelmi harcként” aposztrofálja a nándorfehérvári diadalt. A lényeget illetően a rendszerváltás után sem változott sokat a könyvek tartalma. A kutató szerint a leginkább összegző narratíva az 1867-es kiegyezés előtti időszak könyveire jellemző, Corvin János pedig általában említést sem kap a különböző korszakok tankönyveiben.

A történész karddal vagdosta magát a konferencián

Meglepő fordulat egy konferencián: magyar könnyűlovas fegyverzetben tartott előadást Hidán Csaba László, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója.

Személtetésül a színpadon a sodrony mentén megvágta magát különböző fegyverekkel, hogy bemutassa, mennyire véd. Mint elmondta: a Hunyadiak korszakában a magyar katonák nem csak egy ágazatban voltak jók, mindenhez értettek: összehangolták a székely íjászoktól tanult könnyűlovas harcmodor mellett a végváriak harceljárását, a nehézlovasság szerepét, a könnyűgyalogos, irreguláris harcmodort, a várharcok, a városok védelmének és meghódításának technikáját, illetve a husziták nehézgyalogos harceljárást. Hunyadi János sikerének kulcsa megfelelő helyen, a megfelelő időben történő megfelelő harcmodor bevetése volt.

Hunyadi apját is keresik a kutatók

Az a mai napig rejtély a történészek számára, hogy ki volt Hunyadi János édesapja, vagyis Mátyás király nagyapja – vagyis hogy honnan ered a Hunyadi-Corvin ház? Az egyik középkori legenda szerint nagy királyunk, a német-római császárrá is megválasztott Luxemburgi Zsigmond balkézről való gyermeke – ezért emelkedhetett olyan gyorsan, és Zsigmond ezért vitte magával Itáliába, császárrá koronázására. A legelfogadottabb elmélet szerint kisnemesi családból származott, a román származású Serbe fia Vajk volt az apja – és Vajknak adta Zsigmond a későbbi Hunyadi-birtokokat.

Egy másik elmélet szerint Hunyadi János édesapja teljesen magyar származású, mégpedig a Mátraverebélyen eltemetett Vereb Péter erdélyi alvajda, aki nemcsak a mátraverebélyi plébániatemplomot és a mátraverebély-szentkúti zarándokhelyet újította meg királyi szintű gótikus stílusban, hanem Mátraverebély mellett egy pálos kolostort is alapított. Most az ő sírját is feltárják, és csontkait megvizsgálják, összehasonlítva a DNS-ét Mátyás fia és unokája csontjaival.

A török birodalom tőlünk tanulta a határvédelmet

Egy török kutató, Göksel Bas a török határszervezést mutatta be, és elmonmdta: sokat tanultak a magyaroktól a határvédelemről, tulajdonképpen lemásolták a módszereinket. Nem mindig álltunk hadban a törökökkel, például az 1454-1464 közötti békés időszakban az oszmán és a magyar birodalomnak 850 km hosszan volt közös a határa. .

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Putyinék vegyifegyvert vetettek be Ukrajnában – állítja Washington

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe