Létrehozva: 2021.08.09.

Lakásmaffia: Újabb gyanús haláleset a XII. kerületben

Égnek a Ripost7 szerkesztőségi vonalai, amióta írtunk arról, hogy új módszerekkel próbálkozik a lakásmaffia: idős embereknek kínálnak eltartási szerződést vagy a haszonélvezetet meghagyva megveszik az ingatlanjukat és így néhány százezer forintért több tízmilliós lakást akarnak megszerezni. Újabb és újabb gyanús esetekről számolnak be olvasóink. Ezúttal a XII. kerületben jártunk.

Újabb gyanús haláleset történt idén a XII. kerületben, a Ráth György utcában. Egy idős úr a 160 négyzetméteres lakását és a közelben álló villáját is eladta, magának fenntartva a haszonélvezeti jogot. Ismerősei azt mondják, halála előtt pár hónappal teljesen megváltozott.

„Nagyon aktív és tevékeny férfi volt, egészséges és nagyon intelligens” – mesélték róla a Ripost7-nek. „Államosították korábban a családja villáját, a neobarokk Szentgyörgyi-villát, de ő visszavásárolta azt. Zárkózott volt, senkit sem engedett be a lakásába. Cserépkályhát használt, mert a gázszerelőt sem akarta beengedni.”

Tavaly november körül azonban a férfi zavartan kezdett viselkedni. Később egyszer a lakók hallották, amint egy fiatal nővel arról beszél: ő majd ápolja, főz rá, a férfi pedig erre azt felelte: még nincs kész a szoba. Hogy pontosan miről beszélgettek, azt nem tudják, akkor úgy gondolták, gondoskodás fejében lakhatást ígérhetett a nőnek. Néhány héttel ezután, március elején a férfi lakásában tűz ütött ki. A szomszédok úgy tudják, a karácsonyfa lobbant lángra, amikor a cserépkályhába akarta dobni. Mindenesetre a férfi a tűzeset után öt nappal elhunyt a kórházban.

„Azt nem gondolnám, hogy más gyújtotta rá a lakást, mert úgy tudjuk, hogy a kulcs belülről volt a zárban, de az furcsa, hogy ő, aki soha senkiben nem bízott, aki foggal-körömmel ragaszkodott az értékeihez és az ingatlanjaihoz, egyszer csak mindkét ingatlanát eladja és teljesen megváltozik a viselkedése… furcsa, na!” – vélekedik az egyik ismerős.

A két ingatlan, hogy, hogy nem, egy fiatal nő nevére került, amint az a tulajdoni lapokból kiderül. Mindkét ingatlan tulajdoni lapján ugyanaz a széljegy szerepel.

Érdekes dolgokat tartalmaz a tulajdoni lap

Eszerint a korábbi tulajdonos haszonélvezeti jogát törölni kellene és a fiatal nőt bejegyezni, mint új tulajdonost, ezt az eljárást azonban felfüggesztették, és a széljegyre a következő is felkerült: „Büntetőeljárás megindításának feljegyzése iránti kérelem, BRFK XII. kerületi Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály.”

Lapunk úgy tudja, az elhunyt férfinak van egy családtagja, aki megpróbálta kézbe venni az ügyet, de lapzártánkig nem sikerült felvennünk vele a kapcsolatot.

A Szentgyörgyi villa kapuja (Fotó: Ripost7)

A Szentgyörgyi-villát Szentgyörgyi Gyula építész, tervező és kivitelező mérnök 1923-24-ben saját tervei szerint építette. Neobarokk villa, nagy méretű, reprezentatív, mértani kialakítású historizáló kerttel. Bár jelenleg felújítandó állapotban van és kertje is elhanyagolt, hatalmas értéket képvisel. Akárcsak a XII. kerületi nagy méretű társasházi lakás – még ha ki is égett.

 

Lezárult az óbudai rendőrségi vizsgálat

Vizsgálatot indított a BRFK egy bejelentés nyomán Óbudán. Még vizsgálják egy idős ember halálának körülményeit, de eddig idegenkezűség nem merült fel – közölték. Lapunk cikkei nyomán meghallgatták a rendőrök az óbudai lakosokat szórólapon figyelmeztető lakásszövetkezeti elnököt, közléseit ellenőrzik a nyomozók. „A rendőrök az érintett lakótelepen adatgyűjtést végeztek, csaknem kétszáz embert meghallgattak, de további, eltartási szerződéssel kapcsolatos gyanús halálesetről nem találtak adatot. Újra elővették a korábbi években természetes úton bekövetkezett halálesetek aktáit is, de egyelőre itt sem akadtak gyanús körülményekre”– közölte a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy amennyiben bárkinek bűncselekményről, vagy annak akár a leghalványabb gyanúját felvető konkrét esetről van tudomása, haladéktalanul tegyen bejelentést bármelyik rendőri szervnél, hívja a 112-t, vagy akár névtelensége megőrzése mellett a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámát! Amint arra korábban a Ripost7 is figyelmeztetett: egy előnytelen szerződés megkötése nem feltétlenül bűncselekmény. „A BRFK azt tanácsolja, hogy egy ilyen döntést csak jól átgondolva, hozzátartozókkal, barátokkal megbeszélve, lehetőleg saját ügyvéddel konzultálva, ingatlanszakértő véleményét kikérve hozzanak!” – figyelmeztet a BRFK is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Őszintén vallott az ukrán miniszter a súlyos helyzetről

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria